Feeder v detailu 7 - Zarážka

- Redakce

Zarážka průjezdu před obratlíkem, tzv. stopper, není pro každého samozřejmostí, ale měla by být, pokud se chcete vyhnout nepříjemnému překvapení v podobě utržení ryby s celou koncovou sestavou. Častěji ale dochází k utržení koncové sestavy už při nahození a to jen díky tomu, že uzlík, který spojuje obratlík s hlavním vlascem, nebyl dostatečně chráněný.


Stopper na vlasci

I když používáte v koncové sestavě plastový průjezd, ke kterému je připevněné krmítko, nárazy průjezdu do uzlíku uzlík deformují a časem sníží pevnost uzlíku až do té míry, že se vlasec přetrhne. Pak se stane to, že zejména při hodech, do kterých je třeba se trochu opřít, máchnete prutem a krmítko i s celou sestavou vás nekontrolovaně opustí. Ve chvílích, kdy jde o čas, je to velká nepříjemnost.


Omezení pohybu stopperu

Přitom stačí jen málo — před uzlík navléct stopper. Nejčastěji je to malý gumový korálek. Je to dobrá varianta, ale má jednu nepříjemnou vlastnost. Pokud se korálek může volně pohybovat po vlasci, občas se stane, že se vlasec mezi korálkem a obratlíkem zamotá. Nejčastěji se to stane ve chvíli, kdy stahujete koncovou sestavu k sobě a ona na hladině poskočí. Může se to ale stát i tehdy, když nahazovaná sestava nedopadne správně na hladinu. I v takovém případě můžete zaseknout rybu. Pak ale dojde k deformaci vlasce a i po jeho rozmotání má sestava dál tendenci motat se kvůli defektu vlasce. Z tohoto důvodu je lepší zamezit pohybu korálku po vlasci. Použijte korálek o maličko větší, navlékněte ho na očko obratlíku a máte po starosti.


Navléknutá gumová hadička

Velmi dobrou alternativou je použití plavačkové gumové zarážky. Ta se po vlasci neposouvá, ale nedá se použít opakovaně. Vzhledem k její ceně to ale nevadí. V těchto zarážkách je velký výběr, nejen co do velikosti, takže si můžete vybrat tu nejvhodnější variantu.


Plavačková zarážka

Uzlík ochrání naprosto spolehlivě i kousek gumové hadičky, kterou navlečete na obratlík tak, aby přesahovala přes uzlík. Také mezi těmito hadičkami najdete více průměrů, což se hodí, když používáte obratlíky různých velikostí.


Válečkový stopper na obratlíku

Stopper sloužící jako ochrana velmi důležitého uzlíku na koncové sestavě by měl mít stálé místo ve vaší krabičce, protože chytá ten, kdo má nahozeno, a ne ten, kdo právě váže utrženou sestavu nebo rozmotává a rovná zdeformovaný vlasec.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (27 reakcí)

Přečteno: 18 547x
Průměrná známka: 1.37

NFeeder v detailu 8 - Závěsy krmítek

Pokud této své drobnůstce důvěřujete a nemáte s ní problém, asi vás nic nepřinutí, abyste ji měnili.

NFeeder v detailu 6 - Délka návazce

Máte-li předem připravené zásoby návazců, můžete velmi flexibilně reagovat na situace na lovišti.