Kryston

- BCG

OBSAH

ÚVOD

Vážení kolegové kapraři, v našem dalším příspěvku vám přinášíme přehled výrobků KRYSTON. Co to je Kryston snad ani nemusíme rozvádět. Jedná se o návazcový materiál pro udicové montáže a jiný doplňkový sortiment pro lov kaprů. To, že je tato značka absolutní špička a pojem ve světě kaprařiny, nemusíme zdůrazňovat. Sortiment značky Kryston je dosti široký aby uspokojil i toho nejnáročnějšího kapraře a různé druhy šňůrek pokryjí všechny tipy vod. A nejsou to jenom návazcové šňůrky, ale i různé plastické zátěže či pop-upy, lepidla, ztužovače, lepidla partiklu. V neposlední řadě také přísady do boili a kapří lékárnička.Vše se vám budeme snažit v našem příspěvku popsat a vysvětlit používání těchto skvělých výrobků. Drtivou většinu výrobků Kryston používáme, takže jsme vše pečlivě vyzkoušeli v praxi. Ještě musíme zdůraznit, že pevnost v tahu a uzlu odpovídá skutečnostem což prokázalo nespočet testů, na rozdíl od ostatních pletených šňůrek. Kryston vám umožní sestavit tu nejjemnější a nejrafinovanější udicovou montáž i na toho nejmazanějšího kapra. Každý kdo se věnuje lovů kaprů, by se měl s těmito výrobky seznámit a vyzkoušet je při lovu. Tam nejlépe pozná jejich výborné přednosti a kvalitu. Rádi také uvítáme vaše poznatky s používáním těchto výrobků. Každý náš či váš nový poznatek, nebo tip na použití bude přidán k danému typu v našem příspěvku.

[ OBSAH ]

ŠŇŮRKY

MERLIN

20m
8lb 3,6kg
10lb 4,5kg
12lb 5,5kg
15lb 6,8kg
25lb 11,4kg

Jedná se o nejčastěji používanou pletenou šňůrku s zelenožlutou kamufláží, je axtrémně jemná a má kulatý tvar oproti ostatním šňůrkám např.Corastrong. Je těžší než voda což v praxi znamená, že dokonale kopíruje dno. Používá se všude tam, kde potřebujeme aby návazec byl možná co nejvíce neviditelný. Tedy většinou tvrdé dna bez vázek a usazenin. Může se kombinovat např. s Multistrandem (viz.Multistrand) nebo s Score (viz.Score). Neměl by chybět ve výbavě žádnému kapraři.

[ OBSAH ]

SILKWORM

20m
8lb 3,6kg
10lb 4,5kg
12lb 5,5kg
15lb 6,8kg
25lb 11,4kg

Měkká lehká šňůrka, která se ve vodě volně vznáší. Vhodná na chytání na plovoucí nebo neutrálně vyvážený boilí. Za určitých podmínek také nad nečistým dnem, kde se šňůra nadnáší nad nečistotami a zamezuje tak uváznutí. Doporučujeme

[ OBSAH ]

SUPER - SILK

20m
8lb 3,6kg
10lb 4,5kg
12lb 5,5kg
15lb 6,8kg
25lb 11,4kg

Měkká, v originále bílá šňůrka, která se dokonale barevně přizpůsobí vodnímu prostředí, ve kterém ji budete používat. Je výborná a nejvíce se hodí na pískovny a tam kde je mělká čistá voda.

[ OBSAH ]

SUPE NOVA

20m
12lb 5,5kg
15lb 6,8kg

Speciální šňůrka na chytání ve vodách kde rostou lekníny a jiné traviny. Jestliže je Quick Silver ta nejpevnější tak v kombinaci s Super Novou již nemůžeme mít spolehlivější udici pro lov v leknínech, rákosí či travinami zarostlých vodách. Super Nova je sestra Quick Silveru, o čem svědčí její pevnost. Při prvním shledání zjistíte, že je uvnitř dutá. To proto, že pokud leží na dně a není napnutá, je velice poddajná a jemná. Ovšem pokud ji napneme, zúží se její průměr a stane se tužší a pevnější.

[ OBSAH ]

SAMSON

25m
hnědá zelená
6lb 2,7kg

Tato šňůrka je určena na vlasové přívěsy, nebo různé fixace při nahazování. Například pro D-rig, Anti Ejection Rig, atd.. Nemá vysokou pevnost, ale je velice jemná.

[ OBSAH ]

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ UZLY

[ OBSAH ]

MULTI-STRAND (K.M.S.)

25m
15lb 6,8kg
25lb 11,4kg

Rozptylová šňůrka, vyrobená z vysoce kvalitních micro vláken. Lehká a přitom pevná. Šňůrka je složena z několika set ultra jemných vláken, které nejsou spleteny ani jinak spojeny. Tyto vysoce kvalitní micro vlákna se po namočení rozptýlí, což má za následek, že kapr při přijímání nástrahy skoro nic necítí. K.M.S. používáme většinou tam, kde jsou již kapři velice ostražití vůči klasickým šňůrkám, nebo v době, kdy kapři přijímají potravu jen sporadicky a velice opatrně. K.M.S. se také většinou používá v kombinaci s jinými šňůrkami např. s Merlinem, Score, atd. Jestliže potřebujeme tu nejjemnější koncovou udici a použijeme K.M.S., není co řešit, nic jemnějšího a zároveň pevnějšího není. K.M.S. ne dobré používat na nánosech na dně, mezi větvemi a na dně s častými vázkami. Hrozí zachycení nečistot mezi vlákny, což může mít za následek uváznutí, oslabení šňůrky, nebo selhání koncové udice (špatná funkce, zachycení na dně, atd.).

[ OBSAH ]

SNAKE SKIN

20m
12lb 5,5kg
20lb 9,1kg

Tato šňůrka nahrazuje kombinované udice, např. Merlin a K.M.S.. Speciální micro vlákna jsou krytá jemným ale pevným povrchem, který brání v zamotání. Nejprve musíme uvázat šňůrku nesloupnutou a celou obalenou (používejte uzel Grinner, předejte tak ztrátám pevnosti), po uvázání si nehtem či nožíkem odstraním potřebnou část obalu. Použití stejné jako u K.M.S.

[ OBSAH ]

SNAKE BITE

20m
12lb 5,5kg
20lb 9,1kg

Tato šňůrka je totožná se šňůrkou SnkeBite, jen s tím rozdílem, že v obalu je vlákno podobné QuickSilveru. Tedy je mnohem pevnější a využití je v těžších vodách. Obal šňůrky chrání proti zamotání a zhotovení návazce je stejné jako u SnakeSkin.

[ OBSAH ]

SNAKE BITE GOLD

20m

25lb

11,3kg

Revoluční návazec pro všechny pokrokově smýšlející rybáře. Snake Bite Gold je totožná šňůrka se Snake Bite. Ale tato šňůrka je měkčí, ale stejně pevná a odolná. Šňůrka pod obalem je velmi podobná Quic Silveru.Obal má tabákové zbarvení a je ve vodě velice dobře maskován. Obal obsahu skleněná vlákna, která zajišťují jeho pevnost a váhu. Váhu proto, aby co nejlépe kopíroval dno a nevznášel se nade dnem, což by mohlo v některých situacích kapry odrazovat. Při stahování obalu můžeme tato vlákna vidět. Při stahování se také stává, že pár vláken se špatně odstraní a je tedy nutné je odstranit nůžkami. Snake Bite Gold má mnoho způsobů využití a je velice universální šňůrka pro každou příležitost a každou udici.

Postup při práci se SNAKE BITE GOLD

[ OBSAH ]

SUPER MANTIS

  20 m 

 

  25 lb

11,3kg

   
   
 

Super Mantis je pletená šňůrka nové generace. Je to pletená šňůrka, vlastnostmi podobná Silkwormu, ale o poznání tenčí s vynikající pevností. Šňůrka je obalená speciální pevnou polymerovou vrstvou, kterou můžeme libovolně stahovat a připravit si tak rychle a jednoduše návazec pro každou situaci. Hodí se jak na lehké vody s čistým dnem, tak i na dno kde je velký výskyt kamení či mušlí, kde šňůrku dokonale chrání její pevná krycí vrstva.. Díky své jemnosti a tenkému průměru ji nezaregistruje ani ten nejopatrnější kapr.

SUPER MANTIS GOLD

  20 m 

 

  25 lb

11,3kg

   
   
 

Super Mantis je pletená šňůrka nové generace. Je to pletená šňůrka, vlastnostmi podobná Merlinu, ale o poznání tenčí s vynikající pevností. Vlastnosti stejné jako Super Mantis.

QUICK SILVER

25m
25lb 11,4kg
35lb 15,9kg
45lb 30,4kg

Speciální šňůrka, velmi odolná proti oděru, zvláště se hodí pro chytání v kamenitých a proudících vodách. Je to nejpevnější šňůrka co Kryston nabízí. I když není moc vhodná na klasické vázání návazců díky své hrubosti. Je totiž na rozdíl od všech šňůrek Krystnu plochá a dosti hrubá a trochu ostrá. Přesto na ni nedáme dopustit co se týká odhozových návazců. Hlavně pokud lovíte mezi mušlemi či lekníny, protože s jistotou vám rozřízne i mušli a nedojde ke ztrátě celé udice. Proto se také nejčastěji hodí na odhozový návazec a na lov v nejtěžších vodách. Za zajímavost ještě stojí, že vlákna ze kterých je tato šňůra vyrobena se používají i na výrobu neprůstřelných vest.

[ OBSAH ]

TON-UP

10m

85lb

38,6kg

Tato šňůrka je to samé co Quick Silver, ale v té největší pevnosti. Hodí se do velmi těžkého terénu jako jsou mušlová pole, silně travnaté vody a vody zarostlé lekníny. Největší využití ale má tato šňůrka u rybářů specializujících se na lov sumců. Pro sumcaře není kvalitnější, spolehlivější a pevnější návzcový materiál než je TON-UP.

Zarážkové uzly pro odhozový návazec

[ OBSAH ]

SCORE

10m
30lb 13,6kg

Tato šňůrka obsahuje olověné jádro. Používá se místo anti-tagel hadičky. Nebudeme se zde o této šňůrce mnoho rozepisovat, protože podrobné informace jsou v našem příspěvku Šňůrka s olověným jádrem. Uvedeme jen příklady použití této šňůrky.

LOADET

7,5m
20lb 9,1kg

Nový ultra jemný průměr. Vyrobeno z čistých vysoce pevných vláken pevně vzájemně propletených. Tato šňůrka je stejná jako SCORE, obsahuje také olověné jádro ale je je jemnější. Pro jemné chytání kde je Score příliš robustní. Použití stejné jako SCORE proto odkazujeme na náš příspěvek Šňůrka s olověným jádrem.

[ OBSAH ]

PVA

MELT DOWN

20m
PVA

Pokročilá rozpustná šňůra. Mnoho PVA šňůr se rozpustí ve vodě úplně. Často vedle nástrahy zůstávají scvrknuté kousky zbytků po chemické reakci. Meltdown je speciální PVA vlákno. Které bylo vyvinuto tak aby bylo pevné a dokonale rozpustné. Navržený způsob pletení vlákna umožňuje průnik vody přes venkovní strukturu dovnitř a rozpouštět vlákno jak z venku tak zevnitř, čímž se dosáhne dokonalého rozpuštění. Neuvěřitelná pevnost zabraňuje nežádoucímu přetržení při dalekých hodech s velkou návnadou. Vhodné pro všechny druhy šňůr.

SÁČKY PVA

100 x 65

120 x 110

200 x 65

Jsou na stejné bázi jako PVA šňůrka a mají stejně skvělé vlastnost. Největším předností je to, že i ve studené vodě se dokonale rozpustí a nezůstává na udici, na rozdíl od ostatních PVA sáčcích, nepříjemný rosol, sulc, který může rybu odradit. Menší nevýhodou je, že dva druhy jsou dosti malé, ale tento nedostatek dokonale vyváží jejich kvalita. K dostání jsou ve třech provedení: PVA MINI BAGS (100 x 65), PVA BAGS (? o něco málo větší, míry dodáme) a PVA TUBA (200 x 65).

SAČKY PVA MELT-EX

15 MINI ROCKETS - 80mm x 95mm

10 ROCKET BAGS - 80mm x 130mm

10 ROCKET TUBES - 80mm x 180mm

Nový vylepšený PVA sáček. Jeho vnitřní část je zdrsněna, díky čemuž je se sáčkem lepší manipulace při plnění. Jeho stěny se k sobě nelepí jako u jiných jemných PVA sáčků a lehce se od sebe oddělí. Již na omak jsou pevnější a tedy i při silnějším náhozu na větší vzdálenost nejsou tak náchylné na roztržení jako ostatní jemné PVA sáčky.Výrobce doporučuje při vkládání mokré či nadipované nástrahy, vkládat sáček s nástrahou do druhého sáčku a tím zpomalit jeho nežádoucí brzké rozpuštění při náhozu. I když se zdají být stěny sáčku silnější, rozpouští se skvěle jak v teplé tak ve studené vodě. Tyto PVA sáčky se dodávají ve třech rozměrech.

Meltex Baiting Systems

PÁSKA PVA MELT-EX

15m x 20mm 15m x 10mm

Další z řady PVA MELT-EX je PVA pásek. Jeho využití je stejné jako u PVA šňůrky. Pásek má ale některé výhody oproti šňůrce. Například při zavazování PVA sáčků. Při použití šňůrky se nám často stává, že se třepí díky drobným záděrkám a odřeninách na prstech, to se u pásky nemůže stát. Dále na pásek můžeme navléci boili nebo pelety jako u šňůrky. A opět nám odpadá sukování šňůrky na hášek. U pásku stačí navléci nástrahu a oba konce jednoduše napíchnou na háček. Pásek se rozpustí beze zbytků. U šňůrky se může stát, že po velkém uzlu nám zůstane ještě po vytažení na háčku rosolovitá hmota a ta kaprům zcela jistě nechutná. Doporučujeme.

[ OBSAH ]

PLASTICKÉ ZÁTĚŽE A NADLEHČOVACÍ TMELY

HEAVY METAL , HEAVY METAL PLUS

30g
neutrální
zelená
hnědá

Super těžký tmel. Pro sestavy nejtěžší tmel na světě. Superkoncentrovaný mikrostrukturální wolfram, který je o více než 200% těžší než alternativní tmely na běžném trhu. Díky ohromné hustotě stačí používat velmi malé množství pro precizní vyvážení plovoucích nástrah. Jednoduše přidáte nebo odeberete potřebné množství než docílíte perfektního vyvážení. Netoxický. Používané a doporučené světovými kapraři. Heavy metal Plus silně stisknutý je vhodný pro použití v horkém počasí. Použijeme jej tak, že uštípneme z kostky potřebné množství. Toto množství rozpracujeme mezi prsty na potřebnou měkkost a připevníme na šňůrku. Na šňůrce vytvarujeme do potřebného tvaru. Po vložení do vody Heavy Metal vytvrdne.

[ OBSAH ]

DROP EM

Instantní šňůrový potápitel. Plně znovupoužitelný na šňůru se lepivý potápitel. Instantně potápí všechny známé šňůry. Perfektně držící formula. Aplikace v sekundách. Pohybuje se pouhým stlačením. Navržen pro použití zejména na pletených šňůrách. Tvoří dobrý základ na aplikaci Heavy metalu. Netoxicky, vhodný pro ty kteří přemýšlí dopředu. Každá tuba obsahuje množství asi na 400 myších hovínek. Vysoce doporučované! Stačí velmi malé množství, 1 až 2 malinkaté kousky potopí každý návazec. Velkou výhodou je, že po skončení lovu můžeme Drop´em sejmout ze šňůrky a použít jej při dalším lovu. Což se o Heavy Metalu říci nedá.

[ OBSAH ]

SNAG SAFE

Mnoho ryb je ztraceno při lovu díky vázkám které zachytí olovo a tím ohrožuje rybu. Snag Safe vám umožňuje s důvěrou lovit nad oblastí s vázkami. Jednoduše namodelujte potřebné množství okolo obratlíku a nahoďte do problémové oblasti. Zátěž se buď rozpustí nebo nadnese.

DRIFT WOOD

Plovoucí tmel pro náhozy. Plovoucí tmel se zvýšenou hmotností určený k nahazování. Ideální pro lov kaprů na hladině kde pomáhá odradit pozornost a podezíravost z číhátek. Vymodelujte dynamický tvar okolo obratlíku a nahoďte dále než obvykle při tomto způsobu lovu. Driftwood sedí perfektně na vodě, je dosti malý aby na vodě nestrašil a přitom je na nahozené vzdálenosti dobře viditelný. Zvětšuje vzdálenost při náhozech na hladinu, perfektně přilnavý, netoxický, pro kapry bezpečný. Používá se na driftování (splavávání) nástrahy po hladině. Aplikuje se na nějakou překážku na udici, jako třeba obratlík, suk apod.. Při setkání s nějakou překážkou se rozpadne nebo se stáhne a zabraňuje uváznutí celé udice.

POLY-FLOAT

oranžová

žlutá

černá

zelená

Super plovoucí tmel s maximální vzplývavostí. Jednoduše modelovatelná excelentní pomůcka pro lov na hladině. Namodelujte malý kousek hmoty na obratlík, čímž ho okamžitě učiníte bezváhový. Namodelováním malého kousíčku "štětinatého plovátka" zdůrazníte nástrahu, zejména při lovu na vlnách (neklidné hladině). Mnohostranné využití. Netoxické.

[ OBSAH ]

LEPIDLA A ZTUŽOVAČE

HAWSER

Pokročilá pryskyřice (smola, kalafuna) na návazce s tisícem druhů použití. Transformuje všechny známé šňůry do ztuhlého stavu jako šňůru, která dává 100% záruku proti zamotání. Opouzdří (potáhne) všechny šňůry a uzlíky čistým supertuhým povlakem. Funguje jako brilantní potah na všechna olůvka. Neslepuje prsty jako ostatní lepidla. Na všech uzlech udělá ztužující tvar pro hladký průběh očky při náhozu. Působí jako ochrana všech uzlů na obratlíkách a háčkách. Plně vytvrdne asi po šesti hodinách. Vhodné pro profesionální rybolov udicí.

[ OBSAH ]

SUPER STIF

 

Protizamotávací gel. Vodorozpustné protizamotávací ošetření. Ztužuje Multistrand a všechny vláčné (měkké, hebké) pletené šňůrky, čímž působí jako prevence proti zamotání. Po nahození do vody se gel rozplyne a šňůra opět dostane své původní vlastnosti. Bez chuti a zápachu, netoxické, vhodné pro uživatele Multistrandu. Jednoduše naneste malé množství gelu na ukazováček a pak spolu s palcem vetřete do vlákna udice. Suchými prsty setřete přebytek ze šňůry. Po chvilce uvážete s Multistrandem v klidu jakýkoliv uzel, aniž by se vám třepil a zachytával za vše možné na prstech jak se u něj stává. Gel ztuhne asi po 4 minutách. V praxi gel tuhne již za 60-90minut a je možno s natřenou šňůrkou již pracovat. Buďto vázat kombinované kombi spoje nebo použít jako anti-tagel. Tento přípravek je vynalezen opravdovým géniem, protože například práci s Multistrandem si bez něj nedokážeme představit. Kaprařská nutnost.

NEW BONDAGE

Gumové lepidlo na návazce. Vodostálé lepidlo na návazce. Vysokostupňový kianokrylát sloučený s gumovou složkou, specificky navržené pro všechny typy prací na návazcích. Výborná přilnavost k plastům, gumě, nylonu a mnoho ostatních povrchů. Ideální pro všechny uzle na všech šňůrách, perfektní pro lepení lead core tag ends (konců tkaniček olověných jader) a všech druhů splétaných spojení. Zpožděný čas ztuhnutí vám dovoluje lepená místa perfektně napolohovat. Transformuje všechny pletené slepeniny do sestavy které bude pružná a vrátí se zpět do původního stavu, což s použitím jiných lepidel nelze dosáhnout. POZOR - před použitím důkladně protřepte ! V praxi nám Bondage díky obsažené gumové složce umožňuje, aby šňůra byla stále mírně ohebná a ne příliš tvrdá a ostrá. Výborně se hodí na D-Righ vlasové rovnátko.

[ OBSAH ]

 

ICKY

 

 

Novinka pro rok 2001. Nové ekologické vteřinové lepidlo na lepení uzlů, nebo na ztužení návazce. Toto lepidlo je velice praktické díky štětečku ve víčku, kterým spoj nebo návazec jednoduše potřeme. Tím nám odpadá vymačkávání lepidla z tuby a jeho následné tvrdnutí. Standardní vteřinové lepidlo z drogérie je tedy nepraktické a často jsme je po jednom použití zahodili, protože již nešlo ani otevřít. Navíc jistě není pro kapra zrovna přitažlivé a na udici nám působí spíše jako odpuzovač. Lepidlo ICKY nezanechává žádné chemické stopy, které by mohli rybu odradit. Doporučujeme.

 

[ OBSAH ]

BOGEY

Particle fixer. Toto želé vám umožní rozvinout váš lov na partikly dle vašeho výběru. Jakékoli zrní, jakékoli velikosti, jakéhokoli tvaru ! Nástraha je na dně vzplývavá a váš výběr je nekonečný. Zabraňuje malým rybám rozdrolit nástrahu. Vyzkoušejte kuličku z konopí s nataženou příchutí. Boduje tam, kde boili přestalo být produktivní. Pro kapry totálně bezpečné.

[ OBSAH ]

PÉČE O VLASEC (monofil,šňůra)

GREASED LIGHTING - TURBO JUICE

Náhozový prodlužovač. Senzace pro nahazování. Konečně můžete hodit se stejnou výbavou tam, kam jste dosud nedohodili. Jednoduše aplikujete na svůj vlasec tak, že nakapete roztok na vlasec na cívce a chvíli počkáte. Roztok je velmi těkavý a proteče celou vrstvou vlasce na cívce a tím se instantně prodlouží vaše hody. Nečekejte zrovna o padesát metrů, ale prodloužit nához o deset či patnáct metrů znamená někdy nepřekonatelný problém. Tato pozoruhodná směs roztoků kosmického věku garantuje snížení tření a brždění, zvyšuje odolnost, odpuzuje řasy, udržuje šňůry v kondici a vysoce prodlužuje životnost všech monofilů. Poskytuje dlouhé hladké hody bez cukání a zasekávání se šňůry. Po několika náhozech opakujte aplikaci. Doporučujeme, výborné.

GRANITE JUICE

Kosmické hi-tech řešení, které když naaplikujeme na všechny známé monofily, a nebo na pletené šňůry, instantně neuvěřitelně zvýšíme oděruodolnost. Okamžitě promazává šňůru s docílením hladkého, dlouho trvajícího kluzkého povrchu. Umožňuje šňůře bez námahy klouzat, díky perfektní ochraně, přes hrubé povrch štěrku, kamenů, skořápek škeblí, skalnatých a pařezových oblastí ve vodě. Nátěr opakujte po pěti dnech. Nutnost pro lovy na moři. Bez chuti a zápachu, přátelský ke kaprům.

[ OBSAH ]

KRYSTON A BOILI

AMBIO

Aktivační činitel pro nástrahy. Tento originální výrobe je stále jediným doplňkem nástrah na trhu, který má svou vlastní typickou analýzu garantující obsah a množství ingrediencí, které v každé jednotlivé lahvičce jsou obsaženy. Preparát pro nás vyrábí přední farmaceutická společnost. Přidáním Ambia do nástrah zvýšíte jejich biologický profil. Hodí se do každého druhu boili, zvláště pak do masového a rybího základu. Dávkování je 15ml na 15kg mixu. Obsahuje vitamíny B1, B2, PP, B12. Dále játrový, slezinový a žaludeční extrakt. Minerály, železo, magnézium, měď a aminokyseliny. Je to vlastně přirozený atraktant, který mají kapři fakt rádi. Vyzkoušený aktivační činitel a kapří atraktory jsou zodpovědní za mnoho nových ulovených rekordů, které po uvedení výrobku byli rozbity. Jednoduše perfektní jako ingredience nebo atraktor přidávaný do směsí, nebo roztok aplikovaný jako dip na hotové nástrahy. Velice doporučujeme.

[ OBSAH ]

KAPŘÍ LÉKÁRNIČKA

KLINIK

přípravek pro kapry i běžné ryby. Jeho stříknutím na ranku po vyjmutí háčku vysterilizujete postižené místo po háčku a zabraňuje sekundární infekci. Urychluje přírodní hojení ranky. Aktivní baktericidy pomáhají léčit veškerá otevřená poranění, zranění po vytření a evidentní ztrátu váhy. Každá lahvička obsahuje dost roztoku na ošetření cca 300 ryb. Nutnost dnešního kapraře !

[ OBSAH ]

DOPLŇKY

ŘEZÁTKO ŠŇŮREK

Prstýnek s malým nožíkem na řezání šňůrek. Jednoduše navlečete na prst a po mnoha a mnoha hodinách praxe se vám tento nástroj podaří zvládnout. Ovšem takové kvalitní ostré kleštičky nebo nůžky od Foxu jsou asi přece jenom pohodlnější

Autor: BCG - ®