Feeder v detailu 5 - Spojení s návazcem

- Redakce

Prvním uzlíkem na vlasci je spojení vlasce s háčkem. Tím druhým, kterému se nevyhnete, je spojení hlavního vlasce s návazcem. Jedná se o spojení velmi namáhané, a proto je třeba věnovat mu dobrou pozornost. Jestliže máte předem připravené návazce se smyčkou na konci, jsou zde dvě možnosti, jak spojit návazec s kmenovým vlascem. Buď využijete spojení smyčky do smyčky, nebo použijete nějaký spojovací prvek. Zde přichází v úvahu především klasický obratlík nebo nějaký malý typ obratlíku Gizmo na rychlou výměnu. Tyto obratlíky na rychlou výměnu jsou skvělé, ale malé velikosti se špatně shání.


Správně provedené spojení smyčky do smyčky

Spojení smyčky do smyčky je vhodné všude tam, kde se chcete vyhnout obratlíku, který není žádoucí v případě, že máte velmi jemnou sestavu na lov drobných a opatrně beroucích ryb. Ať totiž chcete nebo ne, obratlík sestavu zatěžuje a je to stejné jako byste měli na vlasci malý broček. U průběžné sestavy to tolik nevadí, ale u lehkého páternosteru je lepší se takovému spojení vyhnout. Tohle spojení, pokud jej uděláte správně, se dá znovu rozebrat pomocí jehly, kterou jsou vybaveny některé vyprošťovače háčků. Jestliže spoj uděláte špatně, nejde rozebrat, a navíc dochází k oslabení celé sestavy.


Nesprávná varianta spojení

Spojení smyčky s obratlíkem je celkem běžnou věcí, ale dochází při něm ke stejnému škrtícímu sevření jako u špatně provedeného spojení smyčky do smyčky. Zde to ale vzhledem k tomu, že spojení je na širším kovovém kroužku, tolik nevadí. Tohle spojení lze pomocí jehly také snadno rozebrat, ale smyčka návazce už bývá tak zdeformovaná, že není dobré tento návazec znovu používat.


Spojení s obratlíkem

Novinkou ve feederu jsou různé druhy rychlovýměnných obratlíků používaných v kaprařině. Jsou ale na jemnější feederové montáže poměrně velké. Pokud se vám však podaří sehnat nějaké vhodné menší provedení, u kterého nedochází při spojování smyčky návazce k jejímu poškození, pak je to velmi dobrá volba, kterou lze jen doporučit. Očko smyčky se zde volně pohybuje, se nijak nedeformuje, výměna návazce je opravdu rychlá a návazec se dá znovu použít.


Rychlovýměnný obratlík

Všechny uzlíky při spojování vlasce s návazcem pečlivě kontrolujte a silnějším zatažením je vždycky prověřte, dříve než nahodíte, abyste se nedočkali nepříjemného překvapení. Bez nadsázky lze říct, že právě tohle místo je u feederových sestav ten nejkritičtější bod, a proto je třeba věnovat mu náležitou pozornost.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (17 reakcí)

Přečteno: 20 817x
Průměrná známka: 1.39

NFeeder v detailu 6 - Délka návazce

Máte-li předem připravené zásoby návazců, můžete velmi flexibilně reagovat na situace na lovišti.

NFeeder v detailu 4 - smyčka

Některé dobře uvázané uzly vlasec opravdu neoslabí a při zátěži vlasec praskne kdekoli, jen ne v takovém uzlu.