Partikl, 1. díl – Zrna, zrnka, zrníčka…

- Miras

Když si vzpomenu na své kaprařské začátky, nebylo první nástrahou, kterou jsem kdy pověsil pod háček, boilie ani peleta, ale kukuřice. A jací na ni brali kapři, panečku! Odchytal jsem na ni a jiný partikl bezmála pět sezon a nachytal jsem spoustu krásných ryb, o kterých se mi do té doby jen zdálo. Čas plynul a i já podlehl tlaku doby a začal jsem čím dál tím častěji líčit na kapry voňavé kuličky a chytání na kukuřici, hrách či cizrnu jsem pomalu, ale jistě opouštěl. A tak je tomu vlastně až doteď. Na partikl chytám pouze příležitostně, zejména při krátkých vycházkách, nebo jím pouze vnadím, přičemž jako nástrahu používám boilie nebo pelety.


Malej, ale hezkej, na partikl ulovenej…

Když se tak dívám kolem sebe, zjišťuji, že nejsem sám. Už si ani nevzpomenu, kdy jsem naposledy viděl rybáře, který cíleně loví kapry na kukuřičku či hrách. Dnešní doba partiklu coby nástraze zkrátka nepřeje. Je však prokazatelné, že kapři, včetně těch trofejních, baští různá zrna a zrníčka, a to ve velkém. Vsadím se, že velká většina z nás již chytila velkého kapra, z něhož doslova tekla natrávená kukuřice nebo řepka. Z toho mi vyplývá jediné – kapři partikl dál vesele žerou a dají se na něj tedy i ulovit. Můj článek, resp. články se nebudou věnovat taktice lovu, ale správné přípravě partiklu nebo jeho úpravě.

Cestu k velké rybě si už musí každý z nás najít sám. Nebude to jednoduché, ale není to nemožné. Každopádně to bude zajímavé.

Slovo „partikl“ je převzaté z anglického výrazu „particle“, který v překladu znamená částečka, částice, drobet nebo kousíček. Přestože se v literatuře mezi částice řadí i miniboilie a sekané boilie (Ken Towney – Návnady a nástrahy na kapry), spíše bych se přikláněl k názoru, že mezi partikl by se měly řadit pouze částice, které jsou výhradně výtvorem přírody, tedy různá zrna, oříšky a fazole. Řekl bych, že tak je to také u nás již zažité. Dobrá, pojem jsme si vysvětlili, tak pojďme dál.

Zrn, zrníček, oříšků i fazolek existuje velké množství, proto bude snazší si vše rozdělit do dvou skupin podle velikosti:

Velký partikl (kukuřice, sója, hrách, cizrna, lupina, fazole, tygří ořech, brazilský ořech, burský ořech, javorové semínko a jiné podobně velké) – používá se jako návnada, ale také jako nástraha.

Drobný partikl (pšenice, žito, ječmen, oves, kroupy, řepka, len, konopí, pohanka, čirok, vikev, kardi a jiné podobně velké) – používá se zpravidla jako návnada.

Velký partikl

Kukuřice (obyčejná, obří, malá – popcorn, sladká sterilovaná)

Není žádných pochyb o tom, že nejvíce kaprů (všech velikostí) se nachytalo a patrně i nachytá na kukuřici. Vzhledem k nízké ceně a snadné dostupnosti je velice oblíbenou a hojně používanou návnadou. Možná díky širokému použití jsou na ni ryby zvyklé prakticky kdekoliv, proto ji spolehlivě přijímají. Obří kukuřice je díky své velikosti selektivnější a není tak okoukaná jako obyčejná kukuřice, ale vzhledem k její vysoké ceně se používá spíše coby nástraha. Malá kukuřice je dalším neokoukaným typem. Je vhodné s ní vnadit spíše bodově, jinak ji velmi rychle najde bílá ryba. Sladká sterilovaná kukuřice se dá koupit v plechovce, ve sklenici nebo mražená. O fantastické účinnosti Bonduellky by mohli vyprávět především rybáři lovící na feeder, jejichž nástrahou i návnadou velmi často kukuřice bývá.


Popcorn a obří kukuřice

Sója

Je stejně jako kukuřice levná a dá se snadno sehnat, přesto se tolik nepoužívá, ačkoliv obsahuje 40 % proteinů.

Hrách

Už naši dědové věděli, že na hrách se dají nachytat pěkné ryby. Je to levný a snadno dostupný partikl, který se dá sehnat i předvařený, což výrazně urychlí přípravu. Pokud je pro vás příliš pomalá i příprava předvařeného hrachu, použijte sterilovaný nebo mražený hrášek.

Cizrna

Je těžší než obyčejná kukuřice, proto se dá nastřílet dál od břehu a i v proudu drží lépe. Dobře přijímá pachy a dá tedy snadno ochutit – mým favoritem je obyčejné Maggi. Kvůli této vlastnosti se však nehodí k chytání na zabahněných revírech. Jako nástraha výborně funguje v naklíčeném stavu. Naklíčenou ji lze koupit v oddělení zdravé výživy např. v Tescu.


Zleva: sója, lupina, cizrna

Lupina bílá

Tato světlá, plochá semena drží díky svému tvaru výborně i v poměrně silném proudu. Na rozdíl od jiných druhů bobů, které jsou zpravidla velice hořké, má lupina příjemnou nasládlou chuť. Obsahuje 35 % proteinů.

Fazole (obyčejná, strakatá, červená, černá, Aduki, Mungo, Borlotti apod.)

Nemá smysl se rozepisovat o každém druhu fazole zvlášt, seznam by byl dlouhý a informace prakticky totožné. Neznám nikoho, kdo by na fazole chytal, přestože v Anglii jsou stále velice populární. Osobní zkušenost mám pouze s předvařenými fazolemi od Vitany – snadno se připravují a ryby je s důvěrou přijímají.


Fazole. Vlevo: Borlotti; uprostřed shora: aduki, černooká, červená; vpravo: mungo

Tygří ořech

Troufám si říct, že tygří ořech je hned po kukuřici nejpoužívanější nástrahou ze všech druhů partiklu. Lze jej sehnat ve třech velikostech – mini, standard a maxi. Pro rybí organizmus je nestravitelný. Kapr jej pozře, rozlouskne požeráky, prožene trávicím ústrojím a vyloučí. Tento vyloučený kousek znovu sežere jiná ryba a tak to jde pořád do kola. Tygří ořech tedy není vhodný ke krmení ve velkém, používejte jej prosím jen v rozumné míře. Patrně nikdo není schopen jednoznačně říct, čím je tygří ořech pro kapry tak přitažlivý. Jedno je jisté – kapři tygří ořech milují. Fermentovaný ořech je ještě atraktivnější.


„Tygřák“

Brazilský ořech (para ořech)

Nepříliš často používaný křupavý ořech s vysokým obsahem oleje. Upozornil bych na jednu zvláštnost, kterou mohou rybáři využít ve svůj prospěch. Některé ořechy plavou, jiné se ve vodě spíše vznáší a ostatní jsou natolik těžké, že se potopí na dno. Způsob prezentace záleží na vkusu každého soudruha. Doporučuji vyzkoušet!


Brazilský ořech

Burský ořech

Burské ořechy musí být mít potravinářskou kvalitu. Ty, které jsou určeny např. ptákům, mohou obsahovat látku aflotoxin fungus, která ryby zabíjí. Z tohoto důvodu bylo na některých anglických vodách jejich používání zakázáno. Pokud máte pochyby o původu a kvalitě burských oříšků, raději je nekupujte, i když jsou podstatně levnější. Každopádně se jedná o výbornou nástrahu i návnadu a osobně se rybám nedivím, že jim buráky chutnají, také je rád chroupu.


Buráky

Javorové semínko

Patří mezi luštěniny. Díky tomu, že je poměrně těžké, dá se nastřílet daleko od břehu. Nejlepší je fermentované, má krásně alkoholovou vůni. Kdysi jsem si je nechal přivézt z Německa a schytal je s dobrými výsledky do posledního kousku. Javorová semínka se u nás bohužel těžko shání, přestože jsou výbornou návnadou i nástrahou.


Javorové semínko

Drobný partikl

Pšenice, žito, ječmen, oves

Tyto druhy obilí jsou notoricky známé a není třeba je dlouze představovat. Jen bych se zmínil o tom, že oves je poměrně lehký, proto se nehodí ke krmení na tekoucích vodách.

Kroupy

Jsou to vyloupaná ječná zrna. Pokud se kroupy na pár dní předem namočí, vytvoří hustý, lepivý sopel, který je pro ryby velice atraktivní. Namáčet kroupy předem není nezbytně nutné, stačí je jen uvařit.

Řepka

Řepka kapříkům nejen chutná, ale navíc urychluje jejich trávení. Spolu s konopím je bezesporu mým nejoblíbenějším drobným partiklem. Z nějakého důvodu do ní příliš nenajíždí bílá ryba, čehož lze využít při lovu kaprů.

Len (olejný, zlatý)

Jsou to drobná, plochá zrníčka s hořkou chutí. Stejně jako řepka urychlují trávení.


Zlatý len a olejný len

Konopí (malé, velké)

Konopí lze sehnat v malé (+/- 3 mm), nebo velké velikosti (> 4 mm). Vaří se tak dlouho, dokud nepukne a neukáže se klíček. Občas lze narazit na konopí, které nechce při vaření puknout. Je to dáno množstvím oleje uvnitř semen – čím je obsah oleje větší, tím je konopí kvalitnější a tím rychleji dojde k požadovanému puknutí. Pokud semena nechtějí puknout, stačí je nechat pár hodin odstát a znovu uvařit. Nicméně ani celá, nepuklá semínka rybám nijak neuškodí, jen do svého okolí nebudou šířit lákavé látky obsažené uvnitř semen. Konopí dobře funguje i ve studené vodě. Urychluje trávení. Je to můj favorit na zimní kaprařinu a také na letní lov plotic. Pražené konopí je výbornou přísadou do krmení či směsi na boilie.

Pohanka

Je to trojboké, tmavohnědé až černé semínko, které je jen o něco málo větší než malé konopí. Připravuje se stejně jako konopí.

Kardi (světlice barvířská)

Bílá, asi 4 mm velká semínka s velmi vysokým obsahem tuku (45–55 %) a příjemně nasládlou oříškovou chutí. Pražená je lze použít do směsi na boilie.

Čirok (červený, bílý)

Jsou to červená či bílá kulatá zrníčka velikosti malého konopí. Pokud se čirok nechá nasát vodou více než týden, získá příjemné sýrové aroma.

Vikev

Tmavá, kulatá, cca 4 mm velká semínka vikve mají dost nahořklou chuť, což však kaprům vůbec nevadí. Dočetl jsem se, že angličtí rybáři je úspěšně používají při lovu trofejních plotic nad kobercem z konopí. Nevím, tipnul bych si, že když se plotice pustí do konopí, slupnou rovnou i tu vikev.


Vlevo: vikev; uprostřed shora: čirok, kardi; vpravo shora: velké konopí, klasické konopí

Směsi semen

Celá řada výrobců krmiv pro ptáky nabízí různé směsi semen pro konkrétní druhy opeřenců (holuby, andulky, papoušky atd.). Bude-li vyhovovat skladba dané směsi, není důvod ji nepoužít.

Kukuřičné lupínky (corn flakes)

Kukuřičné lupínky sice nezapadají přímo mezi drobná semínka, patří však mezi drobný partikl způsobem využití. Jako návnada jsou oblíbené zejména u plavačkářů či lovců na feeder, přesto neexistuje důvod, proč je nepoužít i na klasickou kaprařinu. Nespornou výhodou je především velice snadná a rychlá příprava – lupínky stačí namočit do vody a nechat je nasát do změknutí. Po vhození do vody se v jejich okolí začne velice rychle tvořit silný mléčný zákal. Abyste zvýšili jejich pojivost, stačí nechat lupínky nasát v teplé vodě. Pak se z nich snadno tvoří krmné koule a dají se nastřelovat daleko od břehu. Nejlevněji se dají sehnat v obchodech s krmením pro koně.


Kukuřičné lupínky


Kukuřičné lupínky – koule k nastřílení

Drcené či sekané ořechy (tygří, brazilské, burské apod.)

Není žádným tajemstvím, že rozdrcený, rozpůlený či rozčtvrcený ořech bude ve svém okolí šířit mnohem silnější pachovou stopu než celý ořech. Osobně velice rád používám po PVA punčochy směs drceného, půleného a celého tygřího ořechu.


Parťákova „nechtěná“ ryba při lovu amurů na kukuřici – kapr 13 kg

Nudné, ale nutné přestavení jednotlivých druhů zrníček, oříšků, fazolí atd. máte za sebou, víc už vás trápit nebudu. Příště se pokusím trochu věnovat záživnějšímu tématu, kterým bude příprava partiklu.

S pozdravem „Co sežereš, nechytíš“

Autor: Miras - ®

Diskuse k článku (61 reakcí)

Přečteno: 32 363x
Průměrná známka: 1.17

NPartikl, 3. díl - Zatraktivnění partiklu

Věříte-li, nebo jste-li dokonce přesvědčeni o tom, že partikl lze ještě vylepšit, můžete to udělat třemi způsoby.

NPartikl, 2. díl - Příprava partiklu

Partikl musí být připravený tak, aby nezpůsobil rybám žádné zdravotní potíže, nebo aby dokonce nepochcípaly.