Feeder v detailu 4 - smyčka

- Redakce

Ani při lovu feederem se uvázání nějakého toho uzlíku nevyhnete. Je zbytečné vysvětlovat, že v každém uzlíku se vlasec zeslabuje, zvláště pokud není uvázán správně a nebyl před dotažením namočený. Faktem ale také je, že dnešní moderní vlasce jsou o mnoho kvalitnější, než pamatují dříve narození, a některé poučky nemusí platit zcela výhradně.

Některé dobře uvázané uzly vlasec opravdu neoslabí a při zátěži vlasec praskne kdekoli, jen ne v takovém uzlu. Faktem je také to, že některé vlasce v určitém druhu uzlu praskají, ale jiný jim naprosto nevadí a nemusíte ho před dotažením ani namočit. Proto nezatracujte vlasec hned, když praskne v nějakém uzlíku, ale prostě vyzkoušejte jiný druh uzlu. Je spousta dobrých vlasců, které praskají výhradně jen v uzlu, který jim prostě nevyhovuje, protože jejich molekulární skladba je trošku jiná než u vlasců jiných. Změňte uzel a možná pak budete spokojení. Správný rybář ovládá mnoho uzlů, a jestliže zde máte mezery, rychle si je doplňte. Zase se tak posunete o kousek dál.


Běžná smyčka


Dvojitě protažená smyčka


Osmičková smyčka


Před dotažením navlhčíme

Podívejte se na zcela obyčejnou, ale hojně používanou smyčku. Ta se většinou dělá při výrobě návazců jako ukončení vlasce a pak se použije pro rychlé spojení s kmenovým vlascem a nebo obratlíkem.

Pevná smyčka na konci vlasce se dá vytvořit několika způsoby, přičemž nejčastěji se používá ten nejhorší ze všech. Vlasec se prostě přeloží a pak se na něm udělá obyčejný uzel. Je to rychlé, pohodlné a to mnoha lidem stačí. Když to praskne, jen pokrčí rameny: to se stává. Ovšem stávat by se to nemělo, a zvláště ne v závodech, kde rozhoduje každá ryba. Přitom udělat smyčku, která je stejně jednoduchá, ale pružnější a víc vydrží, je stejně jednoduché. Jedná se o takzvaný osmičkový uzel.

Osmičkový uzel a jeho pomocí vytvořená smyčka vypadají na první pohled stejně jako obyčejná smyčka, ale díky rozloženým silám a pružnosti snáší větší zatížení, které může v kritickém okamžiku rozhodnout prakticky o všem. Jestliže s vámi ani tohle nehne a patříte k opravdovým lenochům, pak alespoň při vytváření smyčky pomocí obyčejného uzlu protáhněte vlasec dvakrát. Negativní síly se tak alespoň trochu rozloží a získáte něco málo navíc. Mezi špičku se pak ale nepočítejte.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (57 reakcí)

Přečteno: 19 550x
Průměrná známka: 1.58

NFeeder v detailu 5 - Spojení s návazcem

Jestliže máte předem připravené návazce se smyčkou na konci, jsou zde dvě možnosti, jak spojit návazec s kmenovým vlascem.

NFeeder v detailu 3 - Velikost nástrahy

Poměr mezi velikostí háčku a velikostí nástrahy je nesmírně důležitá věc.

NFeeder v detailu 1 - Uzel na háčku

Je to k neuvěření, ale chybovat se dá už při přivázání háčku.