Feeder v detailu 3 - Velikost nástrahy

- Redakce

Poměr mezi velikostí háčku a velikostí nástrahy je nesmírně důležitá věc. Můžete mít správnou nástrahu a správný tvar háčku, ale jestliže nemáte správnou velikost nástrahy a k ní správně velký háček, je všechno špatně.

Při lovu feederem nemají ryby příliš prostoru pro to, aby mohly nástrahu jen tak ochutnávat. Lovíte s napnutým vlascem a zabírající ryby mohou velmi rychle narazit na odpor vlasce, špičky či krmítka podle toho, jakou koncovou sestavu právě používáte. Nástrahu pak pustí dřív, než se odhodláte zaseknout. Není snadné zorientovat se rychle v tom, co ryby právě chtějí, zvláště když je záběrů málo.

Je ale jednoduché si zapamatovat, že ryba musí mít možnost uchopit nabízené sousto najednou. Nemusí jej trhat, neškube s ním a záběry jsou pak mnohem čitelnější. Při lovu na řekách, zvláště pak v silnějších proudech, není situace až tak kritická, protože ryby zde berou agresivněji než na vodě stojaté. Ani tak byste ale neměli situaci podcenit.


Kombinovaná nástraha na větším háčku

Háček nemusí být za každou cenu ukrytý v nástraze, ale zcela jistě nesmí rybám překážet v záběru a nějak je odrazovat. Při lovu feederem platí, že by se měl použít háček největší možný v poměru k velikosti nástrahy, jakou právě používáte, protože to zajišťuje spolehlivý zásek a jistější držení ryby při jejím zdolávání. Nástraha musí vypadat na háčku přirozeně, musí mít možnost pohybu a špička musí být vždycky volná. Zvláště na kombinované nástrahy je třeba větší háček.


Kukuřice se schovaným háčkem za opatrného braní

Může nastat situace, že vám ryby z háčku padají i přes to, že se zdá být háček i velikost nástrahy v pořádku. Tohle je vždycky důvod k tomu, abyste vyměnili háček za větší. V drtivém procentu případů je chyba právě tady. Jestliže se ani pak situace nezlepší, zkuste zmenšit nástrahu. Když nepomůže ani to, zmenšete nástrahu ještě víc a s ní i háček.


Dva červi nastražení při dobrém braní


Kukuřice v obloučku při dobrém braní

Jsou ale i situace, kdy velký háček rybám nevadí. Pro vás je velkou výhodou použít větší háček a silnější návazec. Riziko ztráty ryby se tak podstatně snižuje. Většinou ale dovedou být ryby hodně vybíravé a v závodě, kde padá do vody spousta krmení, vnadicí koule i krmítka, jsou zvláště na malých vodách a tam, kde na to nejsou zvyklé, ve stresu. Berou opatrně a nervózně. Situaci dokážete vyřešit správnou velikostí nástrahy nabídnutou na tenkém návazci. Snad bude držet a ryba jej neutrhne. O návazcích příště.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (8 reakcí)

Přečteno: 16 536x
Průměrná známka: 1.58

NFeeder v detailu 4 - smyčka

Některé dobře uvázané uzly vlasec opravdu neoslabí a při zátěži vlasec praskne kdekoli, jen ne v takovém uzlu.

NFeeder v detailu 2 - Správný tvar háčku

Háček je sice jen taková drobnost, ale o tom, zda rybu zaseknete a úspěšně zdoláte, rozhoduje velkou měrou právě on.

NFeeder v detailu 1 - Uzel na háčku

Je to k neuvěření, ale chybovat se dá už při přivázání háčku.