Malé koule taky koule!

- bobrman

V poslední době jsem si velmi oblíbil lov kapra na boilie malých průměrů. Používám boilie nejvýše o průměru 15 mm, ale nejraději 10–12 mm! Nechci zde tvrdit, že to přináší kapry monstrózních velikostí, i když i takový se sem tam splete, ale zážitek z lovu a počet kontaktů s rybou (počet záběrů) je úměrně vysoký. Jde i o tempo lovu. Na poslední „trojdence“ jsem udělal kolem sta záběrů. Pokud se tedy člověk hodlá kaprařinou takzvaně unavit a užít si ji, je to ideální příležitost. A hlavně se dají ulovit i jiné rybí druhy než pouze kapr jako při klasické kaprařině.



Oblíbil jsem si miniboilie v zimním období, ale s oteplující se vodou jsem kuličky menších průměrů (do 15 mm) nevypustil. Pořídil jsem si větší množství kuliček velikosti od 8 mm do 15 mm Nash, Sportcarp, Solar, Mainline a odměnou mi bylo velké množství ulovených cejnů, plotic, perlínů, línů a trofejní kousek amura – a zejména velký počet záběrů silných i opatrných kaprů.

Je to velmi dobrý způsob chytání na krátkodobé výpravy a několikahodinové vycházky. Nadchlo mě to do té míry, že jsem se rozhodl na boilie do průměru 15 mm lovit i v době pozdější, tedy když se voda ohřeje, a otestovat tak přímou úměru velikosti nástrahy a velikosti ulovených ryb.



Nedílnou součástí lovu na menší nástrahy je příprava krmení. Velmi rád používám mix drobného krmení, jako jsou minipeletky, rychle se rozpadající pelety větších rozměrů, partikl, práškové powdery a zálivky (boostery). Pokud tedy používám způsob vnadění házecí lopatkou, připravím si k lovu na miniboilie na jedno lovné místo 5–10 krmných koulí.


Složení: kaprová vnadicí směs R.Konopásek, pšeničné klíčky a semolina (na zpevnění koule), mořská řasa, minipeletky Adrenalin 3,5 mm, ovesné vločky, přiměřené množství partiklu (řepka, kukuřice, pšenice, konopí, slunečnicové semínko, tygří ořech). Takto připravenou směs zalévám pouze boostery Lake Wizard nebo Fruit Secret s přídavkem tekutých jater v případě Lake Wizard, a nebo melasy v případě Fruit Secret. Nedávám vodu! Koule se nádherně zatáhnou, směs má parádní konzistenci a s koulemi se výborně hází.


Ideální součástí vybavení jsou házecí lopatky, jimiž návnadu v podobě koulí velikosti tenisového míčku dopravíte vždy na určené místo. Díky novinkám a dobrým nápadům, jako je Spomb a vrhací tyče s maximální odolností, se dá v podstatě chytat kdekoliv, i na větší vzdálenosti. U raketky však musíte mít jistotu ve svém odhadu při nahazování ke břehu. Na svých prvních dvou vycházkách jsem přišel o dvě krmné raketky, a tak jsem na kratší vzdálenost raději volil házecí tyč s lopatkou, ale i ta má místečko s rizikem zlomení a tím je místo usazení lopatky. Musíte pečlivě vybírat výrobce nebo spoléhat na systém pokus omyl. Některé tradičně prodávané lopatky uletí s prvním náhozem ve spojení závitu zalitého do plastu. Pokud je materiál kvalitní, odzkoušeli jsme i zátěž 600 g a sestava ji snesla. Neznamená to, že čím větší (těžší) kouli z Method Mixu vyrobím, tím dál poletí. Na háček jako nástrahu k tomuto krmení používám kuličky Lake Wizard 12 mm + pop-up Solar Chinese Take-Away 11 mm a sladkou verzi pod háček Fruit Secret 15 mm rozkrojené napůl s půlkou 15mm popky Reflex Ananas.



Nejraději však používám vlastní způsob lovu, tedy zanášení, pokládání nástrahy a návnady podél břehů, na příbřežní svahy, do různých hloubek, podle toho, jestli je den, nebo noc, a podle teploty vody a počasí. Pokud je teplota vody u hladiny už na 12 °C, pokládám ve dne montáž do hloubky 0,5 m až jeden metr, podle možností k vodním rostlinám, nejraději k rákosinám. Zde mám za denního světla nejvíce záběrů. V noci však počet záběrů rapidně klesá. To platí na hlubokých vodách, ale na vodách s rozlehlou mělčinou a hloubkou do čtyř metrů je tomu právě naopak. Tehdy je místo zajímavější v noci. Nad ránem je zajímavý zlom a kolem 5:00–6:00 jsou záběry z hloubek i z metrové hloubky svahu, tedy někteří kapříci již hledají vzhůru šikminou.



Na hlubokých vodách (10–15 m) potom nástrahu a návnadu směřuji k hloubce tří až šesti metrů, nejlépe na patu příbřežního svahu. Samozřejmě na nejdůležitější a prvořadé jsem zapomněl – a to je vlastní pozorování! U zanášení a lovu nakrátko je to skoro rozhodující faktor. Lovit se směrem větru, pozorovat, kde se kapr u hladiny skutečně vyskytuje. Jedno z nejúspěšnějších míst měsíce května byla hloubka u břehu jeden metr nad hloubkou 11,5 m. Kapříci opravdu intenzivně ohledávají prudké příbřežní partie.



Velkým problémem je udržení nástrahy na prudkém svahu po položení a opatrném posunutí nástrahy. Abych měl jistotu, že o něco neváznu, fakticky vůbec nešponuji vlasec. Nechám ho v klidu, volně, indikátor záběru si s tím bez problémů poradí. Používám klasický tvar říčních olov s ostny, váha 70–85 g.



Mohlo by se zdát, že přímá úměra, tedy malá nástraha = malá ryba, bude výsledkem, ale není tomu tak. Pokud použijete popsanou mininávnadu a nástrahu, neuděláte chybu. Zajímavostí je, že počet trofejních úlovků je podle mého názoru větší než při tradičním lovu na koule větších průměrů. Kapři jsou k menší nástraze daleko důvěřivější, a to právě i na silně prochytávaných revírech! Úlovek malého kapra, tedy rozuměj do 65 cm a nad 65 cm, je co do počtu úlovků procentuálně takřka stejný a bonusem jsou trofeje jiných rybích druhů.



Autor: bobrman - ®

Přečteno: 17 411x
Průměrná známka: 1.5