Carp liga ČR - 4. kolo Vlkovská pískovna

- Portos

Třetí víkend v měsíci květnu měli zakroužkovaný skoro všichni závodníci Carp ligy. Na Vlkovské pískovně se konalo poslední klání v sezoně 2011/2012. Předchozí tři závody, a převážně ten poslední, značně rozmělnily bodové náskoky a odstupy mezi týmy. Valná většina závodníků věděla už předem, že Vlkovská pískovna je dost náročná a rybám se do spolupráce moc chtít nebude. Hlavně těm bodovaným. Menší kapři dokážou zabrat dobře rozjeté místo a pak je spíš třeba prochytat se menšími kapříky a všudypřítomnými cejny.



Ve čtvrtek v podvečer se pomalinku začalo sjíždět závodní pole, a tak nebyla nouze o příjemné posezení u blízkého občerstvení. Co nás však trochu zaskočilo, byl poslední chladný závan uplynulých ledových mužíků. Na řadu přišlo termoprádlo, roláky a teplé ponožky. Za tmy ještě přijelo několik týmů a v brzkém chladném ránu, kdy bylo už třeba seškrabávat jemnou námrazu ze zaparkovaných aut, dorazili poslední opozdilci.

Ještě před losováním proběhla kratší přednáška o vodě a mohlo se jít na věc. Čísla z losovacího pytle pomalu mizela a na tvářích závodníků byly vidět jak úsměvy se spokojeným losem, tak i hořké zklamání, kdy grimasy hodně připomínaly pokroucenou tvář po polknutí velkého Fernetu. Jelikož je v okolí pískovny zákaz vjezdu motorových vozidel, nastal na pláži pod parkovištěm hotový mumraj. Nafukovaly se čluny, nosily se věci, vše se pečlivě ukládalo a skládalo a pak už hurá vyplout na vodu a najít si to své místo. Naložené čluny na vodě spíše připomínaly tažné remorkéry, ale všichni se v pohodě dostali na svá stanoviště. Během dopoledne byla vidět na vodě aktivita závodníků při hledání těch správných míst. Nutno dodat, že pro všechny platila povolená hranice lovu na vodě přibližně do její poloviny. A bylo vidět, že kluci se mezi sebou hlídají a vzájemně se upozorňují, když už někdo přetáhl za půlku.



Odbyla jedenáctá dopolední a závody začaly. Slunko hezky hřálo po zmrzlíkové noci a foukal příjemný jihovýchodní vítr. To dávalo i přes jasný den šanci na nějaký ten úlovek. Kolem půl druhé hlásí první kontakt s rybou Peťa Hošek na stanovišti č. 8. Hned po záběru nasedají i s kolegou do člunu a jedou rybu zdolávat na vodu. Po urputném boji dlouhém bezmála 20 minut je první bodovaný kapr na břehu. Je to fantastický lysec o váze 13,7 kg. Probíhá rychlé převážení, krátké focení a rychlé pouštění. Do večera se nic velkého neděje. Na všech místech je klid, který občas prořízne signalizátor hlásící menšího kapra nebo cejna. Všichni se snaží nějakým způsobem se dostat na bodovanou rybu, ale ne na úkor velké selekce. Chytá se na atraktivní nástrahy jako malé pop-upy, měkčené peletky nebo klasickou ochucenou kukuřičku. Každý na to jde tak nějak po svém.



Kolem sedmé hodiny večerní podebírá Jirka Hladík svému kolegovi Martinu Vinklárkovi amura o váze 11,36 kg a mají z něj opravdu velkou radost. Když se začalo šeřit, vedoucí tým ligy si definitivně pojišťuje celkovou pozici kaprem s váhou 4,9 kg a kluci pomalinku začínají slavit. Ještě během večera po procházce mezi závodníky zjišťuji, že občas se mezi malými kapry splete i nějaký lepší, který už by znamenal body, ale klukům není přáno dostat tyto ryby do bezpečí podběráku. Jednou je to vyříznutí, podruhé zase vázka. Hlavy nesklánějí, ba naopak je to posílilo do dalšího boje. Do sobotního rána se všichni probírají po klidné noci. Ryby přes noc moc nespolupracovaly, a tak si někteří doslova libují, jak se hezky prospali. Sluníčko je o poznání hřejivější oproti pátku, takže mikiny a kalhoty se mění za trika a bermudy. Kluci, kteří si vylosovali místo na jedenáctce, od rána poctivě prochytávají kapří dorostence. Právě dvojice Dobeš-Štoček byla jedna z těch zklamaných, kterým se nepodařilo úspěšně zdolat bodovaného kapra v předešlý den. Kluci si stále věří a neztrácejí optimizmus.

Snad na deset minut přesně jako v předešlý den se několikrát ozývá hlásič Petrovi Hoškovi. Opět jede zdolávat z lodě, tentokrát ovšem sám. Nějaký čas se motá na vodě, ale je vidět, že je to s nějakými problémy. Kapra nakonec dostává do lodě. Dvakrát ho vykotvičkoval z vázky, a tak je na Peťovi znát velká radost, protože každá bodovaná ryba má velkou cenu, obzvláště tady. Kapr má váhu 4,66 kg. Právě tento kapr nabuzuje ostatní týmy k další akci a vymýšlení dalších lstí k cestě za vytouženým bodovaným kaprem.



Přichází sobotní večer a s ním se také očekává větší aktivita kaprů. Další očekávanou věcí je semifinálový zápas v ledním hokeji mezi Čechy a Slováky. Atmosféra hokeje opanovala snad všechna družstva, proto se stále loudí informace od těch, kteří si s sebou vzali rádio nebo notebook s připojením. Jak zápas dopadl, víme všichni – naši dva Slováci v řadě soutěžících jsou nadšeni vítězstvím svých borců. Rivalita znát není, proto jim po zápase jdeme popřát hodně štěstí ve finále s Rusy.

Noc proběhla vcelku v klidu. Sem tam si někdo zabojoval s malým kapříkem, ale byli i tací, kterým Vlkovská pískovna dopřála. Jedněmi z nich byli Marek Jedlička s Michalem Rybníkářem, kterým se podařilo zdolat bezmála 10,5 kg těžkého kapříka. Těmi dalšími, kterým se urodilo, byli kluci na jedničce, kteří už kapra jednoho měli. Za svítání se jim rozjel prut a na jeho konci byl jeden z dalších zdejších mazáků, tentokrát s váhou 12,95 kg.



Ovšem byli tu i kluci, kterým ukázala zdejší pískovna svá záda. Dvojka Riedr-Svoboda, které na dálku řídil novopečený tatínek Petr Koch, přišla o dvě lepší ryby. Podobně na tom byli i Dobeš se Štočkem a kalich hořkosti si dozajista vypili Kuchař, Lukš, Wohozka, kteří taktéž přišli o body, když se jim nepodařilo zdolat lepší ryby. Jak si asi Svatý Petr usmyslí, tak to je, i kdybychom se na hlavy stavěli.

Pomalu se chýlil konec závodů a týmy začaly balit, protože je zase čekala plavba zpět na pláž a pak přenášení věcí k parkovišti. Vše šlo hladce jako po másle, a tak nebyl problém už před třináctou hodinou vyhlásit výsledky kola i neoficiálně konečné pořadí po čtyřech závodech. Oficiální vyhlášení Carp ligy pak proběhne při zahájení Carpmaratonu Tovačov.



Výsledky čtvrtého kola:
1. místo – Hošek, Macků, Melichar – 18,36 kg
2. místo – Němec, Knažek, Rouš – 17,87 kg
3. místo – Hladík, Vinklárek – 11,36 kg

Největší ryba závodů – Hošek, Macků, Melichar – 13,7 kg

Velké poděkování patří všem zúčastněným, kteří se nevzdali a válčili až do konce závodů. Dále Láďovi Frydrychovi za vyřízení patřičných povolení, Nicolai Buligovi za zprostředkování hostovaček pro přespolní a MO Veselí nad Lužnicí za poskytnutí překrásné Vlkovské pískovny.

Celkové umístění v ročníku Carp ligy 2011/2012 je následující:
1. místo – Němec, Knažek, Rouš (WORLD CARP CLASSIC 2012)
2. místo – Hošek, Macků, Melichar (CARPMARATON TOVAČOV 2012)
3. místo – Dobeš, Štoček (ZEMPLÍNSKY KAPOR 2012)
4. místo – Tomík, Bradávka, Pokorný
5. místo – Koch, Rierd, Svoboda

Gratulace nejúspěšnějším týmům a velké přání úspěchu na závodech, kde budou reprezentovat Carp Club ČR ale i Českou republiku. Hodně štěstí kluci!

A velké poděkování všem účastníkům, kteří to dotáhli až do konce.

Autor: Portos - ®

Diskuse k článku (60 reakcí)

Přečteno: 13 763x
Průměrná známka: 2.19

NCarp liga ČR – 2. kolo Asuán

Není to tak dlouho, co jsem vás seznámil a uvedl do Carp ligy ČR a nastínil pravidla a průběh prvního kola na Tovačově. No a už je za námi kolo druhé a to odhozové na soukromé vodě Asuán u Mladoňovic.

NCarp liga ČR - 1. kolo Tovačov

Moc nevěřím tomu, že by na těchto stránkách byl rybář, řekněme konkrétněji kaprař, který by nic nevěděl o Carp clubu ČR.