Jak vzniká háček

- TWIN 69

Když někdo přede mnou vysloví slovo „háček“, jako první se mi vybaví vzpomínka na mé dětství. Dodnes si pamatuji, jak jsem s otevřenou pusou sledoval zkušeného rybáře pana Zacha, který vyráběl tyhle zahnuté drátky ve své dílně doslova na koleně. Pamatuji si jeho šikovná kouzla s kouskem drátu a také rozžhavená kamínka, na kterých svoje háčky kalil a popouštěl. Žádné stroje a automaty, ale vše poctivě a ručně. Tehdy jsem ještě nechápal, kolik zručnosti a umu je potřeba k vytvoření něčeho tak malého, co nám pomůže ulovit rybu. Byl jsem tenkrát hrdý na to, že můžu chytat na tzv. Zacháče, a stejný pocit určitě zažívala spousta lidí z Hodonína i blízkého okolí.

V období dospívání jsem měl možnost vyzkoušet háčky z brněnské Zbrojovky, které si tamní rybáři také dělali ručně. A jestli mě paměť neklame, byly tyhle háčky vynikající.


Zásobník drátů

V dnešní šílené době neustálého spěchu a stresu málokdo z nás rybářů vlastní ve své výbavě háčky, které by byly vyrobeny buď ručně, nebo dokonce i jen v České republice. Zaplavila nás vlna asijského zboží, a tím pádem k nám dorazily i zahraniční rybářské háčky.

Že by se u nás už rybářské háčky nevyráběly? Omyl!

Vyrábí se, dokonce přímo v jižních Čechách. A protože mám možnost do výroby českých rybářských háčků osobně nahlédnout, rád bych vás alespoň v krátkosti seznámil s tím, jak se vlastně rybářský háček dnes vyrábí.

Na počátku vlastní výroby je vždy nápad, jak by měl takový háček vypadat. Tedy jaký by měl mít tvar, tloušťku drátu, jaký hrot, jestli očko, nebo lopatku a jaká bude jeho povrchová úprava. Tohle všechno se musí rozhodnout ještě před tím, než se rybářský háček začne vyrábět. Je potřeba vyrobit prototyp a veškerou výkresovou dokumentaci. No a pak už může začít vlastní proces výroby, na jehož konci by měl být dokonalý výrobek, který pomůže rybáři zdolat třeba i jeho životní rybu.


Broušení hrotů

Pojďme se tedy projít po výrobě a seznámit se se stroji, které dokážou dát kousku drátu ten náležitý tvar a funkčnost. Především je potřeba velmi pečlivě vybírat materiál, ze kterého budou háčky vyrobeny. Kvalita drátu musí být stejná po celé délce cívky, drát by měl proto pocházet od ověřeného výrobce, který zaručí tu správnou kvalitu. Jako první je nutno nasekat drát na potřebnou délku. Drát se odmotává z velké cívky upevněné na držáku a prochází strojem, na jehož konci se v zásobníku hromadí nasekané kousky drátu. Tyto kousky dále putují v přepravkách k dalšímu stroji, na němž dělník nabrousí hrot háčku do požadovaného tvaru a také dá hrotu náležitou ostrost. Aby nedošlo ke spálení hrotu a tím pádem k jeho ulomení, je potřeba proces broušení několikrát opakovat, nejlépe pětkrát až sedmkrát. Umění brousit hroty se dělník učí léta, je to velmi zodpovědná činnost. S nabroušeným hrotem přechází kousek drátu plynule ke stroji, který mu dá konečný tvar. Tento stroj-automat je jediný v celé Evropě a byl vyroben v době, kterou spousta dnešních rybářů ani nepamatuje. Kupodivu tento automat pracuje spolehlivě dodnes a určitě bude ještě dlouho sloužit. Nejdříve se naplní jeho zásobník, podavač potom upevní drát do kleštiny, která ho přidržuje. Nejdříve se drátek usekne na konečnou délku. Nástroje poháněné hřídelí a vačkami poté vytvoří očko háčku, a to ve třech po sobě jdoucích krocích. Pak následuje vyseknutí protihrotu a na vložené matrici automat dokončí tvar háčku. Na vlastní oči jsem několikrát viděl hromadu háčků, které musí ještě projít vizuální kontrolou, a to dřív, než se dostanou do kalicí lázně. Vizuální kontrola je důležitá operace a je potřeba zkušeného oka na odhalení veškerých nedostatků, které by mohly vzniknout během výroby. Zakalené háčky jsou na cestě z kalicí lázně a čeká je konečná povrchová úprava. Výběr je pestrý, můžeme zvolit varianty černý nikl, bílý nikl, černění a hnědou povrchovou úpravu. Tím jsme se dostali k poslední operaci ve výrobním procesu. Opět následuje vizuální kontrola a balení podle požadavků zákazníka. Je zajímavé pozorovat kmitající ruce zkušených baliček. Sám jsem si tohle vyzkoušel a můžu vám rovnou říct, že se mi o háčcích v noci i zdálo.


Očko háčku

Snad se mi podařilo vám v několika odstavcích přiblížit složitý proces výroby rybářského háčku, ve kterém už napříště neuvidíte pouhý kus zahnutého drátu, ale produkt, jehož výroba není jednoduchá a je potřeba jí věnovat soustředěnou péči.

Autor: TWIN 69 - ®

Diskuse k článku (64 reakcí)

Tento článek vznikl za podpory firmy M-art kovo spol. s r.o. v  Českých Budějovicích, která se věnuje výrobě rybářských háčků již od roku 1953. Pokud máte zájem o více informací, můžete navštívit internetové stránky www.m-artkovo.cz, nebo se můžete zeptat autora článku.
Přečteno: 13 465x
Průměrná známka: 1.46