První feederový prut

- RADYNEK

Protože se na MRKu neustále a pořád dokola omílají otázky kolem pořízení prvního feederového prutu, inspirovalo mě toto k napsání článku. Jednak to pomůže těm, kdo takový prut opravdu shání a také začínající feederaři získají základní přehled. A těm zkušenějším ubude práce, když pořád dokola vysvětlují to samé.

Už jsem několikrát četl: „Co říkáte na tento prut nebo sestavu?“ a odkaz na e-shop. Většinou se jedná o prut v akci nebo prut a naviják zdarma v ceně několika stovek korun.

jedna

Feederové pruty se dělí takto: pickery a winkelpickery, light pruty, pruty medium a heavy pruty.

1. Pickery a winkelpickery. Jedná se zpravidla o kratší jemné proutky do 3 metrů (10' = 10 stop, stopa je cca. 30,5 cm) s maximální zátěží do 30 g. Tyto proutky jsou vhodné na lov v blízkosti břehu a na chytání na jemné vlasce například v zimním období, kdy ryby reagují na potravu velmi opatrně. Některé pickery jsou na opravdu jemný lov, jejich doporučená vrhací zátěž bývá jen kolem 10 gramů. Cílovou rybou jsou menší rybky, ale s trochou zkušeností a štěstí se s ním dají zdolat i větší exempláře. Nejběžnější průměr koncového návazce bývá mezi 0,08 až 0,12 mm a lovná vzdálenost obvykle do 25 metrů.

jedna

2. Feederové pruty s označením L neboli LIGHT. Zpravidla jsou to pruty do 330 cm (11'), maximálně do 360 cm (12'), s vrhací zátěží do 60 g. Jsou to pruty na jemnější chytání, o něco delší, silnější a výkonnější než pickery. Jsou vhodné zejména na menší vody, jako jsou menší říčky a menší stojaté vody. Velikost lovených ryb je většinou do tří kilogramů a průměr návazce bývá 0,10 až 0,14 mm. Nahazuje se s nimi do 35 metrů daleko.

3. Feederové pruty s označením M, neboli MEDIUM. Mezi vyznavači feederové techniky je to nejpoužívanější kategorie prutů. Zpravidla jsou dlouhé 12', tedy přibližně 360 cm. Medium je univerzální proutek a právě proto je vhodný jako první prut pro začátečníky. Médium zvládne nahazování se zátěží do 80 g, někdy až do 100 g. Media mají větší odhozové a zdolávací schopnosti, než light pruty. Dá se s ním zdolávat široká škála velikostí ryb od malých rybek přes velké cejny, kapry. Prut si poradí i s bojovnou parmou. Průměr návazce bývá kolem 0,12 až 0,16 mm a lovná vzdálenost může být kolem 50 metrů, v extrémních situacích a šikovných rukách i k 70 metrům.

jedna

4. Feeederové pruty s označením H, neboli HEAVY, se vyrábí nejčastěji v délkách 13' (390 cm) a delších. Právě délka 390 cm je nejčastěji používaná. Někteří výrobci nabízejí i 420 cm dlouhé feederové pruty a v poslední době se začínají objevovat i pruty dlouhé 450 cm. U těchto prutů se počítá se zátěží nad 100 g a končí kolem 200 g. Pruty kategorie heavy jsou primárně určeny k lovu na větších, proudných řekách nebo rozlehlých nádržích, kde jejich tuhost a délka dovolují odhazovat těžké zátěže, odolávají proudění vody při zachování signalizace záběru a umožňují bezproblémové zdolávání velkých ryb. Návazce se používají v průměrech 0,14 mm a více. Šikovnější rybáři s nimi dokáží nahazovat i za sedmdesátimetrovou hranici.

Úměra mezi gramy, jakožto doporučenou zátěží prutu a označením kategorie, se mohou někdy i výrazně lišit nebo tento údaj může na prutu chybět úplně. Některé pruty nemusejí mít značení v gramech. Například angličtí výrobci často rozdělují pruty podle doporučené síly vlasce v librách, například: 3 lb - 8 lb.

jedna

Mezi feederovými a pickerovými pruty můžeme najít i pruty s proměnnou délkou, kdy je prodlužování nebo zkracování prutu řešeno vkládacím dílem - prut je plně funkční s ním i bez něj. Nejčastější rozmezí délky těchto prutů bývá například 360 - 420 cm, 330 - 390 cm nebo u pickerových prutů 270 - 300 cm. U novějších prutu výměnný díl nemá očko, takže změna délky neznamená převazování sestavy.

Každý feederový prut má většinou dvě až tři výměnné špičky. Špičky někdy bývají u koncového očka barevně odlišeny, každá barva pak znamená určitou tuhost špičky. Většinou je výrobci značí stupnicí oz, tj. anglické unce. 1 oz se rovná 28 g. Udaná hodnota v uncích by měla vyjadřovat zátěž, pod kterou se špička ohne do pravého úhlu. Tedy čím vyšší hodnota, tím je špička tvrdší. Nejčastěji používané špičky bývají označeny 1 oz, 2 oz a 3 oz. Toto označení je třeba často brát s rezervou, neboť dvě špičky se shodným označením v uncích od rozdílných výrobců se velmi často mohou svou tvrdostí hodně lišit. Volba tuhosti špičky neovlivňuje tuhost prutu ani jeho doporučenou vrhací zátěž.

jedna

Náhradní špičky se dají dokoupit dle potřeby. Nejlepší je používat špičky originální. Dají se použít i neoriginální, ale musí mít stejný průměr, musí přesně sedět. Zručnější kutilové mohou použít i neoriginální špičky, u kterých si průměr upraví třeba zabrušováním. Toto pro začátečníky nedoporučuji, protože při špatnému obroušení špičky může dojít až k poškození dílu prutu, do kterého se špička zasunuje.

Na začátku je vhodné si o feederových prutech něco přečíst a získat tak základní znalosti. Vhodné je vyzkoušet si Vámi vyhlédnutý prut v ruce. Úplně ideální je vyzkoušet si prut i s navijákem někde u vody, nejlépe při lovu. Jestli máte nějakého kamaráda nebo známého, domluvte se. To je nejlepší možnost výběru prutu, ne vždy to však je možné. Když si vyzkoušíte nahazování s plnými krmítky a povodíte si rybu, tuto zkušenost ničím nenahradíte.

jedna

Pokud z nějakého důvodu nemáte možnost vyzkoušet si prut u vody, je zřejmě jedinou možností při výběru vyzkoušet si proutek nebo proutky v rybářském obchodě takzvaně nasucho. Můžete alespoň vyzkoušet, jak sedí v ruce, jestli vám vyhovuje jeho váha a akce.

Při výběru je třeba si uvědomit, kolik peněz jsem schopen za prut, popřípadě prut s navijákem utratit. Většinou rybáři nevědí, kolik času se budou lovu s feederem věnovat, a tak si pro začátek koupí něco levnějšího. Cena „slušného“ feederového prutu začíná subjektivně někde v rozmezí 1 500 až 2 000 Kč. Pokud rybáře feederové lovení „polapí“, levnější proutek jde stranou a nahradí ho lepší - dražší nástupce. Velmi důležitým kritériem při výběru je typ vody, kde hodláte nejčastěji lovit a podle velikosti, případně druhu cílových ryb. Jiný prut je potřeba na menší říčku, kde je vhodný například prut kategorie light nebo medium a jiný na velkou řeku Labe, kde je za normálních okolností často nutné použít heavy prut.

jedna

Čím menší revír a menší proudění vody, tím jemnější prut si můžete pořídit. I na malý revír s velkými rybami ale budete potřebovat silný prut. Naopak na velkém revíru, kde je potřeba nahazovat daleko, nebo na velké řece, kde bude potřeba použít zátěže přes 80 gramů, potřebujete pevný prut i na malé ryby. Tedy čím větší vzdálenost nahazování, větší proud a větší lovené ryby, tím tvrdší prut je na lov třeba.

Nákup prutu takzvaně naslepo například z e-shopu bez předchozího "ošahání" příliš nedoporučuji. Je to loterie, buď to vyjde nebo ne. Někdy mohou pomoci rady kamarádů rybářů, ale každému může vyhovovat něco jiného. Někdo upřednostňuje příjemnou parabolu, tedy prut, který se ohýbá po téměř celé své délce a je navržený pro bezpečnější zdolávání ryb. Mínusem těchto prutů je většinou nižší přesnost při nahazování způsobená rozkmitáním prutu při náhozu a také vzdálenost dohozu je menší. Jiní zase preferují pruty se špičkovou akcí, které pracují v poslední třetině prutu a umožňují přesnější a delší nahazování. Existují i pruty kombinující příjemnou zdolávací akci a přesné nahazování, ale ty většinou patří mezi nejvyšší řady daného výrobce a podle toho jsou patřičně oceněny.

Na závěr bych zopakoval dobrou radu zmíněnou již výše: Před koupí prvního feederového prutu je vhodné přečíst si nějaký článek či recenzi, pobavit se ze zkušenějšími rybáři. Popisky z rybářských katalogů často nevystihují opravdové vlastnosti prutu - podle nich jsou snad všechny pruty vynikající. Teorie těžko nahradí možnost vyzkoušet si vybraný prut u vody nebo alespoň v obchodě. Vyhnete se tak pravděpodobnému zklamání při nákupu naslepo. Přes e-shopy můžete nakupovat naslepo a využívat čtrnáctidenní lhůtu na vrácení peněz, ale je to zdlouhavé a rozhodně pramálo férové.

Hodně štěstí při výběru prvního feederového prutu. Radynek
Autor: RADYNEK - ®

Diskuse k článku (105 reakcí)

Přečteno: 24 701x
Průměrná známka: 1.35