Dvouhodinový lov

- J.Dufek

Popíši vám jeden letošní úspěšný lov kaprů, kdy se dá na předem nepředkrmeném místě i za 2 hodiny lovu zdolat několik pěkných kaprů. Podařilo se mi takto v průběhu několika sezón pravidelně nachytat ryby až do 16 kg. Ne, toto není sci-fi, za předpokladu, že dodržíte určitá pravidla, která je potřeba respektovat, pokud chcete být takto úspěšní. Před samotným popisem daného rybolovu, bych se nejdříve rád zmínil, která pravidla jsem musel dodržet.

Úplně nejdůležitějším předpokladem je správný výběr lovného místa. Z mých zkušeností vím, že budu vyhledávat partie, kam se kapři stahují v době tření, nebo to budou části revíru, kde kapři nacházejí dostatek přirozené potravy, či oblasti rozsáhlejších mělčin střídající partie hlubší. Stulíková pole, nepřístupné břehy, stromy nad hladinou, to vše mohou být správné ukazatelé při hledání všeho „top fleku“. Za více jak 15 let intenzivní honby za velkými kapry, se mi podařilo poznat několik takovýchto míst, která jsou úspěšná pravidelně na jaře při větším oteplení vody. Kapři sem v tomto období připlouvají ve velkém množství a jejich koncentrace je zde mnohonásobně větší než na jiných částech revíru. Dalším důležitým předpokladem, když už objevíte takovéto místo, je malá koncentrace okolo lovících rybářů. Co je mi platné, že lovím na místě, kde je velké množství proplouvajících ryb, když okolo mě loví více rybářů, kteří kapry plaší buď častým nahazováním, hlasitým chováním na břehu, nebo mě zablokují svými montážemi a vlasci ve vodě. Jelikož je mi jasné, že o některá taková místa se budu muset dělit s více rybáři, snažím se toto eliminovat výběrem dne či počasí, kdy zde rybařím. Nedělní odpoledne, začátek týdne, či nepříznivé počasí, zvyšuje mojí šanci, že budu mít na lovném místě tolik potřebný klid.

jedna

Dále neméně důležité je, jakou zvolíte hloubku pro umístění svým nástrah. V drtivé většině v tomto období pro mě byla vždy úspěšná místa s malou hloubkou od 1-2 metrů, ale nebojím se své nástrahy umístit do hloubky i pod 1 metr. Při dodržení těchto bodů přichází na řadu teprve volba, velikost či příchuť nástrahy. I při takto krátké vycházce je mojí jedinou používanou nástrahou boilie. Velikost volím podle teploty vody, ale v tomto období už většinou nemají boilie menších průměrů u mě místo, z důvodu eliminace záběrů od malých ryb. Moje neoblíbenější prezentace nástrahy i v tekoucí vodě je tzv. na panáčka.Většinou používám boilie o průměru 24 mm + plovoucí boilie 16-20 mm. Někdy také jedno těžké boilie neutrálně vyvážené korkem. Velice se mi osvědčilo zatraktivnění nástrahy obalením v silně kořenících přísadách jako je pepř, pálivá paprika atd. 2-3 dny před samotným rybolovem. Návazce používám buď kombinované nebo ze ztužených šňůrek. Při těchto krátkých lovech se neobejdu bez použití PVA materiálů, a to buď sáčků nebo pásek. Pokud umísťuji nástrahu dovnitř sáčku, požívám občas různé druhy pelet jako částečnou náplň, také z toho důvodu, aby se neměl háček šanci zapíchnout třeba do jiné kuličky boilie při náhozu a já měl tak 100% jistotu o dopadu montáže na místo určení bez zamotání.

jedna

A nyní již k samotnému příběhu. Je nedělní květnové odpoledne, přijíždím na své oblíbené místo, kam se každoročně rád pravidelně vracím. Jsem zde letos poprvé, tak jsem zvědav zda se mi podaří ulovit nějakého kapra, jako tomu bylo minulé roky. Průměrná hloubka, kde budu lovit, se pohybuje okolo 1,5 metru. V okruhu 300 metrů vidím jen 2 rybáře, jsou od mého vybraného místa v bezpečné vzdálenosti. Jsem tedy spokojen a mohu začít vybalovat nerušeně a s dobrým pocitem své nádobíčko. Během 15-ti minut, než jsem připravil vše potřebné k náhozu dvou montáží, zaslechl jsem hodit se 3 kapry v okruhu 100 metrů od svého místa. To dávalo tušit dobrý lov, i když často jsem zde zažil, že voda byla jako olej bez jediného upozornění o přítomnosti ryb a přesto byl nedlouho po náhozu záběr i od pěkného kapra. Boilie volím ze směsi Bioenzym fish o průměru 24mm s příchutí frantkfurtská klobása, banán 1+ plovoucí boilie kořeněný tuňák s příchutí broskev a na druhou montáž nastražuji boilie ze směsi Biosquid stejného průměru s amino-complexem oliheň obalené v kořenících přísadách. Obě nástrahy umísťuji do PVA sáčků se směsí pelet a pár kusy napůlených boilie.

jedna

Ke každé montáži ještě přistřeluji kobrou asi 10 ks boilie. Jeden prut nahazuji ke druhému břehu, kde je ve vodě potopený strom a druhý prut umísťuji asi 20 metrů od mého břehu do volného prostoru. „Tak kluci máte to tam, teď už je to jen na vás“. Jsem tu letos poprvé, tak ještě nesmím zapomenout být zadobře s místním vodníkem a dávám mu ochutnat půl deci dobrého červeného vína Cabernet savignon. Záběr přišel do 40-ti minut od náhozu, tak fajn, jsem spokojen. První kapr ještě není na břehu a už se mi rozjíždí prut druhý, no dobrý, říkám si, vodníkovi asi víno chutnalo. Oba kapry úspěšně zdolám, jsou to pěkně stavění bojovní a zdraví šupináči. Hm, moc pěkný začátek, neotálím však a obě montáže putují opět na svá místa, nyní již bez PVA sáčků jen přidávám na PVA pásku 2 půlené kusy boilie, aby se nástraha nezamotala do háčku. Po půl hodině se situace skoro opakovala jen s tím rozdílem, že jsem ještě stačil zdolaného kapra pustit a už mi hrčela cívka u druhého navijáku. Na konci souboje jsem se mohl těšit z ojedinělého úlovku koi kapra o váze 8,5 kg.

jedna

Zde své vyprávění ukončím s konstatováním, 4 kapři ulovení během necelých dvou hodin měli všichni váhu přes 5 kg a nebylo to jediné takto úspěšné odpoledne na této vodě v letošním roce. Velkou zásluhu, o tom jsem pevně přesvědčen, že mohu prožívat stále častěji takovéto větší či menší radosti z úspěšného lovu zažívat, je, že na stále více revírech je zaváděna horní hranice odnášených kaprů K70 a po 2-3 letech už přináší tento projekt své viditelné plody. Přeji tak všem rybářům, pro které je lov kaprů především koníčkem a a nejenom vidinou odnášeného co největšího množství rybího masa, podobné úspěchy na našich krásných vodách.

Autor: J.Dufek - ®

Diskuse k článku (105 reakcí)

Přečteno: 17 436x
Průměrná známka: 1.67