Jaký, kde a kdy volíme partikl

- BCG

Partiklová složka má za úkol přilákat kapra na lovné místo a následně ho tak zvaně rozežrat. Ne vždy a všude je jakýkoliv partikl účinný, proč ? Důvodů je hned několik ! Partikl zapadne do bahna tam, kde jej kapři nerozrývají. Ne každá lokalita je stejná v chování ryb. Kapři cílevědomě konzumují patentky ve velkém množství, zatímco naše návnada neodpovídá velikostí. Partikl přijmul pach bahna, naše partiklová složka je špatně stravitelná. Toto je jen zlomek z toho co ovlivní naše záběry. Začneme tedy od začátku. Částečkovou návnadu si rozdělíme do dvou částí:

  • Drobná: pšenice, konopí řepka, mungo, lupina, vigna, červená čočka, kukuřice

  • Hrubá: mega kukuřice, cizrna, cizrna XXL, fazole, tygří ořech, mappel pees, sladký vlčí bob

    Drobnou návnadu používáme tam, kde kapři intenzivně vyhledávají patentky, na krmné cesty, první dva dny lovu, nebo v bahnitých náspech.

    Hrubou návnadu používáme na mušlové pole, podvodní rostlinstvo, pískové a štěrkopískové lavice, proudná voda a při výskytu malých kaprů.

    Věnujme se teď jednotlivým částečkám zvlášť:

Výborná návnada i nástraha. Kapři ji mají v oblibě díky její nasládlé chuti. Navíc obsahuje poměrně větší množství enzymů, které napomáhají rychlému trávení. Skvěle se hodí na krmné cesty a pro dlouhodobý lov.

Příprava: pšenici namočíme na 12 hod. do vlažné vody, poté ji krátce povaříme do měkka. Možnost naklíčení.

Úprava: možnost napreparování jakýmkoliv roztokem na sladké a smetanové bázi.

V kombinaci s pšenicí 1:1, s ní docílíme výborných výsledků. Hodí se zvláště do teplejší vody, díky poměrně vysokému obsahu tuku.

Příprava: Stejná jako u pšenice. Možnost naklíčení. Pokud se rozhodnete nechat řepku naklíčit, není třeba ji preparovat.

Úprava: Pokud ji důkladně uvaříme a smícháme s pšenicí, máme dokonalý ?trávící rychlík?.

Konopí je jedna z nejpopulárnějších návnad ve světě. Skvěle funguje hlavně v teplejších vodách, má vysoký obsah tuku.

Příprava: konopné semeno namočíme na 12-18 hod. do vody a poté krátce povaříme, dokud nezačne pukat. Pozor! Je zde i možnost pražení, ale počítejte velkým výskytem bílé ryby, zvláště plotic, na které pražené konopí působí jako magnet.

Úprava: naklíčit, poté uvařit. Možnost přidání dipu.

U nás poměrně neznámá luštěnina. Za to se skvělými účinky, zvláště na podzim a v pozdním létě.

Příprava: mungo namočíme na 18-20 hod. Po té krátce povaříme.

Úprava: skvěle se hodí na napreparování roztoky na kořeněné bázi jako Indian Spice, Standart Spice (viz. receptury)

Je obtížně k sehnání. Skvěle působí na pískovém dně, kde díky svojí barvě není snadno nalezena malými kapry.

Příprava: stejná jako u munga

Kdo by neznal kukuřici, tato oblíbená návnada i nástraha je snad univerzální. Skvěle se dá barvit i preparovat.

Příprava: obří kukuřici namočíme min. 24 hod., ideální doba namočení je 48 hod.. Po té ji, nejlépe pozvolna, vařit do měkka.

Úprava: dá se barvit tak, že do namáčecího roztoku přidáme práškovou boili barvu, řádně promícháme.V namáčecím roztoku ji také uvaříme. (Roztoky viz. receptury)

Kdysi u nás velká neznámá, nyní snad jedna z nejdůležitějších návnad vůbec. Jedná se o sladkou luštěninu. Má jednu nevýhodu, nepoužívat nad bahnem, velice mohutně přejímá pachy ! Pozor, cizrna je velice špatně stravitelná díky velkému obsahu bílkovin než jakýkoliv jiný partikl ! Spíše ji nedoporučujeme.

Příprava: cizrnu namočíme na 12 hod. do vody nebo preparovacího roztoku. Mějme na paměti, že silně bobtná, proto raději dávejte více roztoku nebo vody. Pak velmi krátce povaříme.

Úprava: cizrna je skvělá náhražka za boili, jelikož se dá napreparovat jak barvou tak i chutí. Účinná je i naklíčená, zvláště v jarních měsících. Vhodně se dá smíchat s tygřími ořechy a syrovými arašídy.

F azole jistě zná každý. Účinnost fazolí vzrůstá zvláště na podzim. Používáme je nad bahnitým dnem, nebo i v tažné vodě. Ale i v jiných případech je dobrá.

Příprava: Fazole namáčíme min. na 20 hod. Po té do měkka uvaříme.

Úpravy: Napreparovat !

U nás znám pod názvem Šáchor, původ z Jižní Ameriky. Vyvarujte se ale masivnímu vnadění, je hůře stravitelný. Stačí malá hrst na 10kg partiklu.

Příprava: Malý tygří ořech (Sensas, Jet Fish) namočíme min. na 2 dny, větší Tygří ořech (Mosella) namočíme min. na 4 dny. Tygří ořech nebobtná, ale jen se vypne a zakulatí a stane se křupavý. Krátce povaříme a necháme ve vodě ve které jsme ořechy vařily. Nejlepší jsou pro lov když začne probíhat fermentace. Voda zhoustne a je z ní doslova sopel. Nálev je sladký. V takovém stavu nám vydrží vždy delší dobu a nemusíme mít strach, že fermentace rychle přejde. Vnadíme tak, že nabereme hrst i s hustým nálevem a společně s ostatním partiklem provnadíme. Takové ořechy používáme i jako nástrahu pod háček.

Úprava: není potřeba. Skvělé jako doplněk do partiklového vnadění. Výborná sladká chuť.

  • SLADKÝ VLČÍ BOB

U nás zatím novinka. Podobné velké fazoli. Skvělé použití snad všude, hlavně na proudné vody díky své velikosti. Po namočení a vaření je velký asi jako králičí ledvina. Pro svoji sladkou chuť připomínající sladkou bramboru či sladký jedlý kaštan kapry velmi vyhledáván. Dobře stravitelný, má měkkou slupečku jež kapři bez problému celou vylučují a zbytek rychle tráví.

Příprava: vlčí bob namočíme na 24 hod. a po té vaříme do měkka.

Úprava: není třeba, výborná chuť. Vyzkoušeno, skvělé, doporučujeme.

Co jsou to arašídy si snad nebudeme vykládat. V tomto případě se jedná o čerstvé a neupravené oříšky. Tato velice dobrá a zajímavá návnada způsobuje u kaprů tzv. křupkový efekt ( víte jaké to je, když si vezmete např. jednu křupku a pak druhou a další a nakonec i když máte dost sníte celý balíček ).To samé prožívají kapři při ochutnávání syrových arašídů. Pokud použijeme čerstvé arašídy, dobře upravené, získají na ně kapři ?dokonalou závislost?. Pozor! Dbejte na to, aby arašídy byly vždy stoprocentně čerstvé. Díky vysokému obsahu tuku arašídy poměrně snadno žluknou, což způsobuje u kaprů velice těžké zažívací potíže.

Příprava: arašídy namočíme do vody, nebo preparovacího roztoku na sladké nebo krémové bázi na 14 hod., není vhodné déle. Nevařit! Při delším namáčení se začínají oddělovat. Po namočení jsou měkké a křupkavé. Výborná chuť. Ale nepřehánět s vnaděním. Stejně jako Tygří ořech jsou výborné jako doplněk do vnadění, ale může se dát větší množství.

Úprava: preparujeme-Scopex, Peanutts, Almond, Tyger nuts, vanilla, N °2, Chocolat malt.

Není na škodu si připravit krmný plán.

Např. 1-2 den lovu drobné partikly s max. 10% složkou hrubého partiklu. Pokud přijdou záběry od velkých ryb, přejít na 80% hrubou složku a 20% drobné částečky. 3-4 den záběry od kaprů jsou pravidelné, občas se uloví malý kapr. Ponecháme vše jak je. 3-4 záběry převážně od malých ryb, vnadíme minimálně hrubou složkou. Pokud máme pocit, že malí kapři vytlačují velké kapry, vynecháme partikl na 1 den a vnadíme pouze boilím. 5 ? a více, zmenšujeme partiklové dávky a přecházíme pouze na boili v případě pravidelných záběrů. Pokud jsou záběry náhodné, klademe důraz na obnovení krmných cest a snížíme vnadění na polovinu, do té doby, dokud nemáme pravidelné záběry.

Každá částečková návnada, ať je to luštěnina, ořech nebo semeno, velice ráda přijímá vodu, tudíž bobtná. Dodržujme prosím dobu namáčení. Raději ji ponechte namočenou déle než méně. Ušetříte si spoustu trápení, ale hlavně ušetříte kapra trápení se zažíváním. Věřte, že máte s vaší nástrahou, mezi rozhozeným partiklem a boilim, šanci 1:1000, že kapr příjme právě vaši nástrahu. Kapr sám dokáže zkonsumovat velmi velké množství návnady, ale musí být dokonale stravitelná. Měli jsme to štěstí, že jsme pozorovali kapry jak vyloženě vysávaly na dně návnadu ve velmi velkém množství a zároveň po jejich ulovení z nich tekla proudem. Ale také jsme se setkali s rybáři, kteří po vylovení kapra a následném jemném zmáčknutí břišní dutiny, měli kapři břich jako kámen. Takový kapr dlouhou dobu nepřijme žádnou potravu. A co víc, díky nestravitelnosti návnad některých rybářů, vznikají fámy, že boili a vše co se kolem něj děje, ničí a kazí vodu. Proto spousta rybářů nemá ráda cokoliv a kohokoliv co se točí kolem boili.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 22 148x
Průměrná známka: 1.59

NDomácí výroba krmení

Pokud do krmení přidáte buráky, musíte počítat s tím, že směs má tendenci ke žluknutí.

NKonzervace kukuřice

Celkem náhodou se mi podařilo najít způsob, jak konzervovat vařenou kukuřici biologickou metodou, a to velmi účinně a navíc bez jakýchkoliv negativních vlivů na braní ryb.

NS plavanou na kapry IV

Nejsložitější je vnadit na velkou vzdálenost do mělké vody.