Carp liga ČR - 1. kolo Tovačov

- Kocháč

Moc nevěřím tomu, že by na těchto stránkách byl rybář, řekněme konkrétněji kaprař, který by nic nevěděl o Carp clubu ČR. Carp club je, troufnu si napsat, pojmem v naší kaprařině a to ne jen pro aktivity týkající se ochrany trofejních kaprů, ale byl a doufám, že bude i kolébkou dalších prvotřídních rybářů. Možná to zní příliš nabubřele a spoustu z vás to zvedne ze židle, ale vzhledem k tomu, že se stále považuji za nováčka v řadách Carp clubu a vzhledem k tomu, že jsem si v té naší kaprařské kotlině něco málo zažil, považuji své stanovisko za nestranné.

jedna

Řeč bude konkrétně o nejstarším seriálu kaprařských závodů v ČR a to Carp lize. V posledních dvou až tří letech se přímo roztrhl pytel se závody kopírujícími model Carp ligy. Jenže Carp liga má již desetiletou tradici a proto jsme se domluvili s majiteli MRK.cz na pravidelných reportážích z této soutěže a věříme, že to pro vás nebudou jen beztvará, suchá a nudná data. Dnes pouze uvedu model Carp ligy a nejzásadnější informace z prvního kola ročníku 2011 – 2012 a v debatě pod otázkou se klidně ptejte na věci, které vás budou zajímat a ve spolupráci s kluky se pokusíme na vaše dotazy odpovědět, či je zakomponovat do dalšího reportu z následujících kol.

jedna

Tedy pěkně popořádku. Carp liga je soutěž, která se skládá ze čtyř kol, dvou podzimních a dvou jarních. Každé kolo trvá 48 hodin nonstop lovu kaprů a amurů o bodované váze 3 kg a více. Pro prověření všestrannosti dvou až tříčlenných týmů se jedná o dva vyvážkové závody a dva odhozové. Z každého ročníku sestupují do kaprařského důchodu dva týmy, které nafasovaly nejvíce trestných bodů. Systém bodování je velice jednoduchý a funkční, první dostane jeden bod, druhý dva a tak dále. Tým s nejnižším skóre celý seriál vyhrává a odjíždí reprezentovat Carp club na World Carp Classic a dva týmy s největším součtem bodů závod opouští. Jako bonus se v každém kole odečítá týmu, co ulovil nejtěžší rybu 1 bod.

jedna

Dostávám se k podstatnému bodu úvodního referátu a k mému důvodu setrvání v této soutěži, pokud se tedy udržíme. Na žádných závodech jsem nezažil takovou atmosféru jako na Carp lize. Přes to, že se závodu účastní spoustu známých jmen a zástupců, nebo řekněme testerů firem, panuje maximálně kamarádská atmosféra s nádechem zdravé rivality, která je jak to má být na každých závodech, hnacím motorem. Na Carp lize není tímto motorem hotovost nebo jiné hodnotné ceny, je to prostě soutěživost a snaha porazit kolegy. Ano, cena za 1.místo je každým rokem WCC, ale vím, že dost týmů by tam prostě nejelo, prioritou je popasovat se s podmínkami a vyhrát. Nemám potřebu někomu něco dokazovat, ale o atmosféře nejlépe svědčí počet rozhodčích v závodě. Je jeden a jeho funkce jako arbitra je minimálně užívána, protože prostě potřeba není. Ryby si váží sousední týmy mezi sebou a to je to zásadní, co dělá tento závod mimořádným. Kdybychom potřebovali jeden druhého hlídat, mít každý za zadkem policajta, mohli bychom to zabalit. O systému soutěže už jsem napsal dost, více případně doplníme v diskusi, přejděme proto k prvnímu kolu Carp ligy ročníku 2011 – 2012.

jedna

Nebyl to ještě ani týden od konce Carp maratonu Tovačov 2011 a stáli jsme všichni na hlavní louce a netrpělivě čekali na losování. Předsedkyně Andrea Indrová přivítala nováčky a upozornila na drobné změny v pravidlech. Předpověď na víkend byla plná slunce a letních teplot, informací, kde co se při maratonu nachytalo a hlavně jaké ryby, bylo možná až moc. No, každý čekal na svůj los. Prostor máme pro první podzimní kolo obrovský a na 16 týmů celý břeh, kde sedělo na maratonu týmů 22. V osm hodin ráno jsme s lehkou nervozitou vylosovali sektory a vyrazili na místa. V devět hodin vyjela celá flotila na vodu a začalo mapování dna a volba taktiky. Někdo vsadil na masivní krmnou kampaň a partikl, jiní na bodové krmení nebo pouhou jedinou kuličku. Vše měl ukázat závod. Spousta týmů se trápila s nebodovanou rybou, včetně našeho týmu. Byť máme v pravidlech ryby od 3 kg, nejednou přišli kolegové z okolních týmů s rybou 2,8 kg a jednou extrémně s rybou 2,96 kg. A naopak konkrétně nám zachránil pr*el kapr 3,02 kg a jeden cenný odpočtový bod v celkovém součtu. Váha ryby je prostě nejprůkaznější a nejpoctivější zvolená míra. Kaprům, kde je mírou délka, se dá bez větších problémů naměřit o dva centimetry více či méně, ale váhu prostě neoblafnete. Buď má ryba 3,00 kg, nebo nemá a hotovo.

jedna

Závod pokračoval a žádný z týmů se nějak zásadně neurval, chytalo se hodně nebodovaných ryb, hodně ryb končilo vyvaděných v zeleném pekle nebo s háčkem v tlamce a kouskem návazce odříznutým slávičkou. Ono to je na závodech mnohdy stejné, první hodiny se nic moc zázračného neděje a závod se začne rozjíždět na plné obrátky až v noci a následující den, kdy týmy přijdou jak na ně, kde a jak a co pokládat. A ne jinak to bylo i na Tovačově. V první noci a nad ránem už byla váha používána čím dál častěji. Běžel klasický závod, někdo tomu dal víc, někdo méně, někdo makal na plné obrátky i přes polámaná vesla. I ojedinělé lepší kousky ryb nad 10 kg se objevovaly na podložkách. Žádné protesty, kamarádská atmosféra a závod směřoval ke konci. V jedenáct hodin v neděli byl ukončen a po balení všech těch našich potřebností jsme se zase sešli na hlavní louce a netrpělivě čekali, jak to všechno dopadlo. Hlavní rozhodčí Petr Sedlář alias Portos sečetl váhy ryb a vynesl verdikt.

1. místo – Tomík, Bradávka, Pokorný ( Kimot team) – 109,67 kg
2. místo – Kňažek, Němec, Rous ( Sportcarp ) – 107,66 kg
3. místo – Hošek, Melichar, Macků ( Mikbaits ) – 68,68 kg

Nejtěžší ryba závodu - Pudil, Hořejší ( Infinity baits ) – bezmála 14 kg

Všem vám, kluci, ještě jednou gratuluji, zasloužili jste si to.

Co napsat závěrem? Jsem si vědom, že tento report nebyl nijak převratným a poutavým čtením, ale věřím, že se v debatě níže ozvete a řeknete si o informace, které vás budou nejvíce zajímat případně i z dalšího odhozového kola, které proběhne 21. – 23.10. na Asuánu u Mladoňovic. Tento report jsem pojal více méně jako seznamovací záležitost s příslibem zajímavých debat na téma závodní kaprařina.

Za Carp club ČR s pozdravem Petr Koch

Autor: Kocháč - ®

Diskuse k článku (13 reakcí)

Přečteno: 10 090x
Průměrná známka: 1.54

NCarp liga ČR - 4. kolo Vlkovská pískovna

Valná většina závodníků věděla už předem, že Vlkovská pískovna je dost náročná a rybám se do spolupráce moc chtít nebude.