Udicové montáže

- BCG

Náš příspěvek se bude týkat našich nejpoužívanějších udicových montáží pro různé typy vod a lovné způsoby. Nejprve je uveden popis udice a pod ním její obrázek. Jestliže vám bude na obrázku něco nejasného, zasílejte dotazy na naš e-mail. Doufáme, že naše montáže vám pomohou při výběru té správné udice pro zdolání vašeho největšího kapra.

HELICOPTER

Použití

Dálkové hody, minimum 70 - 80 metrů. Pozor! nevhodné do zarostlých vod. A to díky tomu, že návazec není propojen přímo na kmenový vlasec, nemáme zaručenou kontrolu nad pohyby kapra.

Tip

Jestliže chceme dosáhnout opravdu extrémně dalekých hodů, nastražíme pouze jeden kus boili o průměru 14 - 18 mm. větší boili boili nebo dva kusy, mají negativní vliv na letové vlastnosti celé udice. Při použití helicoptérové udice, zapomeňte na jaké koliv užití PVA. Pokud navlečeme na obratlík 10 cm silikonové hadičky, snížíme tím zamotání na minimum.

Možnosti

V zásadě existují dva tipy helicoptérových olov. Olova tvaru kapky a tvaru koule. O tom, že olovo tvaru kapky má lepší letové vlastnosti než tvar koukle není třeba diskutovat.

ANTI TAGELE TUBES

Použití

Spolehlivě prezentuje nástrahu do 60 - 70 m. Na větší vzdálenost možnost zamotání. Tuto udici používáme na silné kamenité dna, nebo tam kde je velké množství bahna.

Tip

Místo klasické kapky můžeme použít olovo typu trilobe. Tam, kde je vysoká pravděpodobnost vázky můžeme použít za tubič na kmenový vlasec zarážku, nebo nasuneme obratlík přímo do trubičky. Není také na škodu zavěsit olovo o hmotnosti 100 - 120 g. Možnost použití PVA.

DŮVĚRYHODNÁ UDICE S KLIPEM NA OLOVO

Použití

Výborně se hodí pro říční lov. Používáme raději olova zavalitějších tvarů. Úzké nebo kapkovité olova neumožní při vázce žádnou funkci vypínacího klipu. Spíše naopak, při vázce na dně nás dokáží úzké olova připravit o celou udici a následovně i o kapra.

Tip

Jestliže lovíme v proudné vodě, nebo na bahnitém dně, umožní kombinovaný návazec SCORE + MERLIN, SCORE+MULTISTRAND (KRYSTON) lepší prezentaci nástrahy. Skvělá možnost použití všech tipů PVA.

ODPADÁVAJÍCÍ OLOVO BRATŘÍ MAHINŮ STAR BAITS

Použití

Tato skvělá as velice účelná udice se hodí do všech tipů vod a na jaké koliv vzdálenosti i na extrámně daleké hody. Dalo by se říct, že tato montáž je universální.

Toto olovo je českým rybářům zatím málo známe. Vysvětleme si tedy jak toto olovo funguje. Celá montáž se skládá z olova mahin, konektoru, obratlíku, krycí čepičky a fixační hadičky. Olovo má na povrch drážku a je zespodu na horu v šikmé poloze provrtáno. Celou montáž sestavíme následovně: do pevné trubičky vsuneme kmenový vlasec, dále v tomto pořadí, fixační hadička, krycí čepička, obratlík a knektor který zasuneme do olova. Při možném zachytnutí olovem o dno, ryba vytáhne konektor z olova a celá montáž je volná.

SESTAVA PŘI LOVU NA HLADINĚ

Použití

Pouze pro hladinový lov do vzdálenosti 60 m.

Tip

Hmotnost olaova a délku návazce od knoflíku k olovu volíme podle hloubky bahna nebo pevnosti dna. Čím je dno mškčí, tím delší návazec. Při tvrdém dnu zvětšíme hmotnost olova.

MONTÁŽ URČENÁ PRO LOV MEZI VÁZKAMY DO VZDÁLENOSTI 40 METRŮ

Použití

Silně zarostlé partie dna prorostlé až k hladině. Všude tam kde je možnost uváznutí celé udice i kmenového vlasce.

Tip

Postavení prutů vždy jako při říčním lovu, tedy vždy co nejvíce kolmo špičkou na horu! Pokud možno použijte olovo trilobe. Má skvělé vlastnosti při zvedání celé udice ze dna.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 11 018x
Průměrná známka: 1.79