TOKS big four international

- vectif

Kaprařina je dnes moderním pojmem a tak není divu, že každým rokem přibývá i různých soutěží, kde mohou lovci prokázat své dovednosti a změřit síly se svými protivníky. Na většině těchto podniků je podmínkou účasti startovné, které mnohdy šplhá až do závratných částek, které jsou pro většinu normálních smrtelníků nepřijatelné. Závody se tak stávají především výsadou teamů, které za sebou mají různé sponzory a jsou tak především reprezentací různých kaprařských firem.

Zajímavou alternativou pro soutěživé kapraře je podnik TOKS Big Four International. TOKS vznikl v červnu roku 2009 v USA. První soutěž se konala od 15. června do 16. srpna 2009. V té době se do tohoto kontestu mohli přihlásit pouze kapraři ze severní Ameriky a jižní Afriky. Díky pozitivním ohlasům kaprařské komunity se organizátoři rozhodli po tomto prvním kole expandovat a rozšířili soutěž take o region Velké Británie a postupem času také o evropskou část, ve které mohou mezi sebou soutěžit kapraři z východní a západní Evropy. Zatím nejúspěšnějším kolem bylo jarní kolo TOKSu, do kterého se přihlásilo více než 300 kaprařů z patnácti zemí celého světa.

Co činí tuto soutěž tak zajímavou a vzrušující, je především fakt, že se do ní může přihlásit opravdu každý. Jedinou podmínkou účasti je registrace a přihlášení se do soutěže na oficiálních stránkách www.bigfourcarp.com

V každém roce jsou vyhlášena čtyři soutěžní kola – jarní, letní, podzimní a zimní. Během doby trvání dané periody mohou soutěžící navštívit jakékoliv kaprařské lokality v jednotlivých regionech a nahlásit své čtyři nejtěžší úlovky. To se dá učinit po registraci do soutěže, kdy dostane každý přidělené své teamové číslo a heslo a následně do svého profilu může uploadovat jednotlivé úlovky. Podmínkou je fotografie, na které je společně s ulovenou rybou vyfocený i tzv. “team sheet” s číslem vašeho teamu, který obdrží každý po registraci do soutěže.

Bodovanou rybou je pouze kapr ulovený na udici. Sčítá se váha čtyř nejtěžších ulovených ryb v daném kole. Ryba musí být po ulovení samozřejmě vrácena vodě. Celá soutěž je postavena na férovém chování soutěžících. Nádherným důkazem fair play budiž následující příběh. Několik dní před koncem jarního kola soutěže byl v celkovém vedení Scott Osmond z USA. Následně nahrál do svého profilu dvě obrovské ryby Stanislav Ivanov z Bulharska a Scott se tak ocitl na druhém místě. Neváhal a ještě dva dny před skončením soutěže vyrazil na ryby. Podařilo se mu ulovit nádherného šupináče 22,70 kg. I když přesně věděl, jak těžkou rybu musí ulovit, aby se dostal zpět na první místo, nedovolil si po svém návrau přidat ani deko a zůstal i po tomto skvělém úlovku na druhém místě se ztrátou pouhých 400 g na vítěze. Pokud by se našel někdo, kdo by se snad pokusil nadhodnotit váhu svých úlovků, může se potázat s pěknou ostudou. Fotografie sporných úlovků se zasílají na přezkoumání odborné komisi. V té nesedí nikdo jiný, než parta světoznámých kaprařů, mezi kterými nalezneme jména jako Tony Patrick Davies, Jake Langley Hobbs, Simon Crow, Frank Warwick, Lee Jackson, Dave Lane, Hans Sissingh a mnozí další. V případě, že dojde ke shodě, že úlovek neodpovídá dané váze, následuje okamžité vyloučení ze soutěže, bez možnosti další účasti.

Vítězové jednotlivých regionů budou oceněni cenami v celkové hodnotě vice, než 500 000 Kč od firem CCMoore, Chapmans Angling, Greys/Chub, Awa-Shima, Bait-Craft, New World Carp, Atomic Tackle, Carpworld, Reuben Heaton, Planet Prints, Online Fishing TV, Carpology, CarpBait UK a mnoha dalších.

Budeme rádi, když se do tohoto nádherného kaprařského podniku zapojíte i vy, čtenáři, dopisovatelé a návštěvníci MRKu.

Podzimní kolo TOKS Big Four International probíhá od 1.9. do 31.10. 2011.

Dotazy k soutěži pro ČR: david@edproduction.cz

jedna

Neil Pretorius - 16.16 kg

jedna

Scott Osmond - 21.02 kg

jedna

Shawn Lewis - 9.66 kg

jedna

Bruce Larg - 9.49 kg

jedna

Dean Brookes - 11.48 kg

jedna

Neil Pretorius - 10.28 kg

Autor: vectif - ®

Diskuse k článku (11 reakcí)

Přečteno: 6 426x
Průměrná známka: 1.62