Opomíjená řeka

- Sneki

Tak jsem se konečně rozhodl jet rybařit na řeku, která mi protéká skoro pod okny. Dlouho jsem váhal, ale zvědavost mě přece jen přemohla. Nemám žádné zkušenosti s tekoucí vodou, proto jsem to velmi dlouho odkládal, ale teď nastal ten správný čas a chuť jít překonat „strach“ z řeky.

Domluvil jsem se s kamarády Tomášem a Lukášem. Probrali jsme strategii, domluvili vše potřebné a za pár dní na to, jsme se sešli před odjezdem k námi vybrané lokalitě. Po pár minutách jízdy jsme byli na místě. Ale jaké bylo naše překvapení, když jsme spatřili jiného rybáře, jak nám sedí na místě. Ze zvědavosti naše první kroky směřovali právě k rybáři, který zde chytal. Na pozdrav a otázku, jak to jde a jak tady bude chytat dlouho, jsme dostali velmi kladné odpovědi, které nás potěšily. „Budu tady ještě chvilku“, zněla odpověď. Začali jsme se tedy věnovat stavění našeho tábora. Při té příležitosti už jsem přemýšlel nad krmením a taktikou lovu. Asi po hodině začal kolega rybář balit své nádobíčko a to byl signál pro nás, že se pomalu blíží náš začátek boje s šupinatými kráskami skrývajícími se pod vodní hladinou.

jedna

Jako první jsme začali krmit. Měli jsme nachystané 25 kg rybích granulí s příchutí oliheň, 10 kg halibut pelet předem nadipovaných a taky 6 kg boilie oliheň, které bylo připravené 2 dny před naší výpravou a tudíž zrovna putovalo do saku a na strom ještě schnout. Po patřičném zakrmení jsme se rozhodli zachovat klid na vodě. Proto jsme si vše jen nachystali a první nahození nechali až na ráno. Budík zvoní a my víme, že nastal čas nahazovat své montáže. Já jsem zvolil na jednu udici jednoduchou montáž z pletené šňůrky a háčku ze silného drátu. Pod háček jsem dal jednu kuličku boilie předem dipovanou v dipu s příchutí mořských plodů. Pro ještě větší zatraktivnění jsem to vše zadipoval práškovým dipem příchutě mušle. Na druhou udici jsem zvolil montáž z pletené šňůrky a háčkem tipu banán s rovnátkem a pod háček jsem umístil jednu kuličku plovoucího s kuličkou potápivého boilie. Vše po vyzkoušení u břehu fungovalo a nebylo tedy víc pochyb o tom, že je vše připraveno nahodit. Jednu udici jsem nahodil za soutok vod, kde jsem tušil menší mělčinu, druhou montáž jsem nahodil ještě před proud do míst, kde se proud točil a tím vytvářel klidný úsek. Vše bylo na svém místě a my jsme se mohli pokochat krásným východem slunce a přitom popíjeli ranní kávu a čaj. Něco malého jsme i zakousli a užívali si ten krásný klid v přírodě bez aut a ruchu!

jedna

První záběr přišel až v odpoledních hodinách na můj levý prut z mělčiny. Ryba využívala proudu, ale po pár minutách boje se v podběráku objevila menší parma. Rybu jsem ihned po vyháčkováni pustil zpět do svého domova s přáním, poslání většího kamaráda. Dalšího záběru se dočkal Lukáš, který své montáže nahodil do míst, kde se voda točila a vytvářela tišiny. Na jedné udici měl halibut peletu a na druhou vyzkoušel boilie příchutě ananas. Byl to malý kapřík, který neodolal peletě. Kapříka jsme opět pustili zpět. Po asi dvou hodinách se Lukášovi rozječel opět pípák na levém prutu z tišiny. Opět to byl menší kapřík. Rychle s rybou do vody. Nahodit a vyčkávat nájezdu větších ryb.

jedna

Blížila se půlnoc a stále se nic nedělo. My potichu klimbali v křesílkách unaveni sluníčkem, které celý den svítilo a hřálo. Pak to přišlo! Můj pravý pípák ohlašuje záběr! Prut se ohýbá do vody a cívka se točí, div se z ní nekouří! Probírám se a utíkám k prutům a přisekávám pravou udici. Už po zvednutí udice je mi jasné, že na druhé straně je krásná a určitě velká ryba, která se mi neodevzdá bez boje. Cívka se stále točí a vlasec mizí z cívky. Přitahuji brzdu a snažím se otočit rybu využívající silného proudu. Daří se mi ji otočit, ale po namotání 3 – 4 metrů vlasce si opět bere zpět asi 10 metrů. Boj trvá už asi 15 minut, ale v tom prut ztěžkne a je po boji! Ryba vyhrála, zajela do nějaké vázky a já musel celou sestavu utrhnout. Zklamání je veliké. Ale o to větší chuť máme do dalšího lovu. Při pohledu na hodiny je nám jasné, že dnes už se nic nestane. Jelikož je půlnoc, vytahujeme své montáže a jdeme spát. Ještě než zalezu do spacáku, tak na místo přihazuji pár kuliček boilies, abych se pokusil udržet rybu na místě.

jedna

Je tady ráno, 3:45 hodin a já se hrabu ze spacáku. Jdu rychle přichystat udice a nahodit. Hned po mě jde Lukáš s Tomášem. Nahazujeme a přikrmujeme granulemi, halibut peletami a taky koulemi. Usedáme do křesílek a sledujeme ruch na vodní hladině. Když v tom se mi rozhrčí cívka na pravém prutu. Přisekávám a začíná boj s nelítostným bojovníkem. Po deseti minutách podebírám šupináče. Po odháčkování a kontrole rozměrů je tady konečně pěknější ryba. Šupík má 63 cm a 7 kg. Pořizujeme pár fotek a rybu pouštíme. Rychle nahazuji a přihazuji asi 20 kuliček na místo odkud přišel záběr. Po necelých dvou hodinách mě opět zvedá ze stoličky ten známý a očekávaný zvuk pípáku. Vybíhám, už v ruce držím prut a zdolávám dalšího slušného kapra. Po podebrání vidím, že kapr je o něco větší než ten předchozí. Má 67 cm a 8 kg. Je krásně stavěný a barevný. Podle stavby těla a plných břich usuzujeme, že se tady ještě kapři netřeli. Nahazuji a doufám v další záběr.

jedna

Sluníčko nám opět ukazuje svou sílu a my se stahujeme pod velkou vrbu, která nám dělá krásný stín, kde máme postavené i své bivaky. Snídáme a bavíme se o zatím ulovených rybách. Ještě než opustíme pozice, zdolávám parmu 62 cm. Pak už je čas začít balit své věci. Jako první odjíždí Tomáš, kterému se nepodařilo ulovit žádnou rybu, ale věřím, že příště prolomí svou smůlu a uloví rybu, která nám vyrazí dech. Pak se pomalu vytrácí Lukáš a já ještě chvilku zůstávám na místě a snažím se přesvědčit nějakou rybu k záběru. Už se mi to nedaří. Začínají se kupit velmi těžké a doslova černé mraky. Na poslední chvíli vše skládám do auta a opouštím tu tak opomíjenou řeku. Ujedu asi sto metrů a mraky se protrhávají, na mé auto padají kapky jak hokejové puky. V zápětí začaly padat kroupy velikosti hrášku a některé měli i 2 cm! Na jednu stranu jsem rád, že jsem to zabalil a na druhou stranu lituji, že nemůžu zůstat déle. Odjíždím domů za svou manželkou, která mě v mém koníčku podporuje. Přeji všem krásné úlovky, nejen kaprů a těšte se z jakékoliv ryby, kterou chytnete.

Autor: Sneki - ®

Diskuse k článku (70 reakcí)

Přečteno: 13 240x
Průměrná známka: 1.71