Pravo na přístup k vodě ano, ale bez auta

Kategorie: Všeobecné

Někdo si vykládá právo na vstup k vodě tak, že tam může i autem ;-)
www.ta3.com/sk/reportaze/86512_pri-vstupe-na-breh-by-sa-mali-rybari-dohodnut

Martin M., 7.6.2008

Diskuse k bleskovce

Dulf - Profil | Čt 12.6.2008 13:23:35

No podle mne jde o to, že si někteří pletou pojmy.Umožnit přístup k vodě je jedna věc, druhá soukromý pozemek využívat např.k bivakování, parkování a pod.Takže, když si chce zachytat, ať si zachytá, ale kempovat si jde kam chce.Taky mám soukromý pozemek u vody a můžu klidně říct, že jsou mezi náma vyloženě hovada, kvůli kterým je na to pohled takový, jaký je. Je zajímavý, že ho nikdo za mne třeba neposeká, neuklidí bordel po tzv. rybářích apod. Já chápu, že je lepší chytat na uklizeném než v bordelu, ale to musí začít každý u sebe.

Rumos - Profil | St 11.6.2008 12:04:19

to Tomsa reply to Miraryb: "na svém pozemku si postavím jakoukoli značku bez povolení a nebude to protizákoné". Bude to protizákonné pokud ji postavíte tak, že bude ovlivňovat dopravu např. na účelové komunikaci (polní cesta). Pokud máte takovouto cestu na svém pozemku (na jeho hranici), můžete požadát silniční úřad o změnu režimu provozu atd. apod. Rada: stavte značky třeba na zahradě, na dvorku a nedostanete se tak do problémů.

Ponty - Profil | Po 9.6.2008 9:37:51

Rybar-Fanda - cedule "dopravní obsluze vjezd povolen" tě jako rybáře neopravňuje někam vjet. Naopak, zákaz platí!!!
Dodatková tabulka č. E 12 s nápisem "JEN DOPRAVNÍ OBSLUHA" omezuje platnost
značky, pod kterou je umístěna, na vozidla zajišťující zásobování nebo
lékařské, opravárenské, údržbářské, komunální a podobné služby pro oblast za
značkou, na vozidla s označením č. O 1, vozidla taxislužby a na vozidla,
jejichž řidiči, popřípadě provozovatelé mají v místech za značkou bydliště,
sídlo nebo garáž; pro tato vozidla neplatí značka, pod kterou je umístěna
dodatková tabulka s nápisem "MIMO DOPRAVNÍ OBSLUHY".
Takže rybáři si mohou maximálně objednat taxíka aby je tam dovezl.

Mrknato - Profil | Po 9.6.2008 9:12:08

Robert(původní) : asi tak..... on i ten "průchod" se začíná měnit na "cikánská" tažení vč. budování osad. Proto se nedivím vlastníkům zajímavých pozemků u vod, že si je legálně oplocují, pokud to umožňuje zákon a zde je vidět, že pobřežní pozemek z pohledu výkonu práva není každý břeh u vody.

Robert(původní) - Profil | Po 9.6.2008 8:31:37

Ačkoliv je ve střední Evropě právo průchodu krajinou dáno již po staletí díky osvíceným panovníkům, občas dostávám strach, že o to brzy přijdeme. Právě díky těm, kteří se i v přírodě musí pohybovat autem nebo na motorce. Majitelé si ty rozježděné louky dlouho líbit nenechají.

Rybar-Fanda - Profil | Po 9.6.2008 6:51:16

Můj názor je asi takový když je tam dopravní značka zákaz vjezdu tak je to asi jasný a plati to pro všechny ale když je pod zákazem dopravní obsluze vjezd povolen tak tam rybař vjet může. Ještě jsem se setkal s cedulý soukromý pozemek zákaz vjezdu tuto ceduly taky respektuji.

Mrknato - Profil | Ne 8.6.2008 23:56:42

Cerebro : jakou má věcné břemeno souvislost se vstupem (vjezdem) rybářů na tento pozemek?

sadraj - Profil | Ne 8.6.2008 17:05:06

Jinak my invalidi si teda neškrtnem když k vodě bez auta už takhle je málo místa ka se dá dojet až k vodě

sadraj - Profil | Ne 8.6.2008 17:04:15

to není bordel to sou normalní stopy po jízde na asfaltu nejsou vidět , kdyby mel majitel ten pozemek vyasfaltovanej tak tam nebudou stopy

Pvl - Profil | Ne 8.6.2008 16:49:47

Benny - ® Asi jsi zrovna chyběl .. nic si z toho nedělej Jinak auto + řidč nadělá bordelu dost - např.rozmoklá louka na které se třeba bude otáčet .

Benny - Profil | Ne 8.6.2008 16:27:19

Stale nerozumiem rovnice auto = bordel, smetie
nikdy som si nevsimol, ze by moje auto alo nejake smeti a s nejakou pravidelnostou by to rozhadzovalo do okolia.
Myslim, ze bordel je mozne doniest a zabudnut odniest ( este skor ked je niekto peso, alebo na bike )

anguilla - Profil | Ne 8.6.2008 16:04:08

Nevidím žádně pohoršení v tom, když majitel pozemku nepovolí vjezd autem na svůj pozemek. Když si někdo koupí pozemek u vody, tak si nekupuje přeci parkoviště. Pokud však zakazuje vstup rybářům k vodě, tak to je věc jiná. Sám jsem se s tím setkal a dotyčnému jsem prostě jeho neznalost nevysvětlil. Jeho argumenty, že tento zákon už dávno neplatí jsem ukončil posláním dotyčného do ř....

Bordo - Profil | Ne 8.6.2008 15:39:26

Spravne,vetsinou staci se opravdu jen slusne zeptat a pokud je majitel pozemku trotl,nestoji mi za to se snim hadat a radeji popojedu jinam nebo dojdu.

Cerebro - Profil | Ne 8.6.2008 15:38:54

Mrknato: jde jen o to aby na pozemku nebylo věcné břemeno :) a jako že to bývá takhle a oni stejně ti neumožní přístup.
Je lepší mít auto za zády, když si ho dáte dál tak chataři jelikož vás tam nechtějí ani s auty ani bez nich. Tak máš rozbitý okénka propíchaný gumy atd... to víš českej člověk si umí poradit.

tomsa - Profil | Ne 8.6.2008 15:29:05

Miraryb- na svém pozemku si postavím jakoukoli značku bez povolení a nebude to protizákoné. Co se týká invalidů v tom bych neviděl problém, ale slušnost je alespoň zjistit si majitele a zavolat mu, nevěřím, že by povolení vjezdu nedostal. Já to řeším ůplně stejně pokud jedu na více dnů na řeku i ve svém okolí a vím, že je tam soukromý pozemek, prostě zjistím komu patří a normálně se, aspoň většinou domluvím. A jsem v klidu.

Miraryb - Profil | Ne 8.6.2008 15:18:31

No, je pravda, že podle zákona je vlastník pozemku povinnen povolit vstup na pozemek kolem vody, ale o vjezdu vozidlem tam není ani zmínka. Na druhou stranu chápu invalidy, kteří prostě jsou rádi, že se vůbec k vodě nějakým způsobem dostanou a ti by mohli mít nějakou vyjímku. A co se týče závor. Pokud má závora bránit vjezdu na jakoukoli komunikaci, musí mít ten, kdo ji tam instaluje povolení z příslušného stavebního úřadu. Umístění dopravních značek zase musí povolit policie, tak se stačí na příslušných orgánech informovat a pokud je umístění protizákoné, kontaktovat policii.

Mrknato - Profil | Ne 8.6.2008 14:40:06

pajda : ono jestli to nebude tím, že každá cesta, silnice, nemusí být veřejnou. Ty máš jistě také na pozemku, pokud nějaký máš, nějakou cestu např. ke garáži a přišlo by ti normální, kdybych po ní chtěl jezdit skrz tvůj pozemek a ještě ti na druhé straně provalil plot? Průchod a průjezd krajinou jsou dva naprosto různé pojmy.

Bordo - Profil | Ne 8.6.2008 12:55:07

Nejsem zadny lenoch k vode si dojdu i po svych,ale kdyz je ta moznost parkovat auto za zadkem proc ne.Zatim jsem se vzdy s chatari domluvil,a to my stacilo jen trocha slusnosti,prece se nebudu prat s penzistou