Plumlov - zákaz vnadění a pouštění nežádoucích ryb

Kategorie: Všeobecné

Na revíru Hloučela 1 (461039) platí od 15. května 2008 následující změny:
- Zakázáno vnadění (nelze použít ani vnadění na zátěži).
- Cejn velký, cejnek malý a karas stříbřitý jsou považovány za nežádoucí druhy, po ulovení si je lovící musí přisvojit. Po dosažení max. denního úlovku (7 kg) končí denní lov.

www.mrsbrno.cz

Martin M., 25.5.2008

Diskuse k bleskovce

macin - Profil | St 9.7.2008 16:45:24

Během posledních několika let se v přehradě počet cejnů snížil a nemusel nikdo používat agrgáty a já nevím co.

dantex - ® Máš pravdu, protože ten humus co do téhle nádrže přitéká, nikoho nezajímá, a proč pak asi? Protože by to nebylo pro politiky, více nepopulární, zakázat a následně postihovat lidi, kteří mají vedený přepad ze septiků do potoka, který vede do Podhradského rybníka a následně "voda" (spíše bych to nazval jedy) z něj do přehrady.

Rommel - Profil | St 9.7.2008 15:06:07

Pravda včera jsem tam byl a voda je docela čistá.Na lov úhořů byla až moc :o) akorát se mi zdá, že od toho zákazu tam začíná být pro rybáře trošku mrtvo......

SkulalukS - Profil | Pá 6.6.2008 13:00:50

Ať je to jakkoliv, čistá voda se tam zatím drží...

šmudla - Profil | Čt 5.6.2008 15:41:39

Napadá mě jedno řešení: celý Prostějov bude baštit povinně cejny cejnky karasy, kteréžto budou každodenně dodávány čerstvé do supermarketů za zvýhodněnou cenu 20 Kč/kg , výkup ryb bude prováděn na několika místech, zaměstnáno bude mnoho kuchačů a čističů ryb, nezaměstnaným bude umožněno si jako profesionální rybáři vydělávat na chléb.
To s tím zákazem vnadění i krmítek se mi zdá přehnané, i ti cejni asi líp berou když se jim tam hodí trochu žrádla.
Studie je zajímavá, politici mají rádi krátkodobé řešení na efekt, se mi zdá přehnaných těch investovaných XXXmilionů.... Vyhlašujeme válku sinicím, zamědělci nebudou tolik hnojit, odstraní se příčina, nebo ti zemědělci budou hezky přispívat na to aby si mohli zahnojit.

SkulalukS - Profil | Čt 5.6.2008 13:56:09

Tady je podrobna studie se vsemi planovanymi opatrenimi http://www.mrspv.cz/doc/Cista_Hloucela_nadrz_Plumlov.pdf

Quo - Profil | Pá 30.5.2008 14:13:58

Tak jsem to zkusil o víkendu dle nových pravidel (bez krmení a tak, abych z vody netahal C+C.K) a bylo to trošku o ničem. Prostějováci, neporadíte mi nějaký revír v blízkosti? Tady v seznamech revírů si je taky umím najít, ale spíš místní znalci jestli neporadí nějaký pěkný, slušně zarybněný, kde se dá s radostí zarybařit. Děkuji.

spoty - Profil | Pá 30.5.2008 12:24:45

Už asi pred 25 lety jsem navrhoval tehdejšímu vedení MO aby cejny likvidovali agregatem v strouze z elektrarny mezi Podhraďákem a přehradou v době tření.Byli jich tam desetitisíce.Bohužel nic.Celou dobu se jen fňuká že se přemnožil.

pajda - Profil | Pá 30.5.2008 8:56:13

Nevíte náhodou někdo, jak je možné zakázat něco, co není povoleno?
Už se tu mnohokrát diskutovalo, že je zakázáno vhazovat do vody jakési cizorodé látky dle zákona bla bla a něco.
Navíc RS nemůže postihovat za něco, co zakazuje jiný zákon, než rybářský. Ne?

Zajda - Profil | St 28.5.2008 14:15:43

dantex: Oni totiž soudruzi z ODS za Olomoucký kraj si dali do předvolebních slibů i to, že za ty 4 roky, co budou u vesla vyčistí Plumlov od sinic. Tak asi dělají co můžou, aby to stihli...:-)))

dantex - Profil | St 28.5.2008 14:11:25

tak mě tak napadá: nemohou spíš za ty sinice živiny obsažené ve vodě, která do přehrady vtéká? zdá se, že někdo opět začal od konce

skulaluks - Profil | St 28.5.2008 13:39:54

Mimochodem, v Brně se prigl čistil od bílé ryby elektřinou

skulaluks - Profil | St 28.5.2008 10:39:04

Nežádoucí ryby jsou odlovovány, aby nevířily dno a nedělaly tak živnou půdu pro sinice.
Přírodní jezera jsou na rozdíl od Plumlovské přehrady vždy vypuštěna přes přepadovou hráz a tím se sama čistí. Protože je Pp vypouštěna ze dna, hlavní proud Hloučely skrz ní vede po dně a víří bahno mnohem víc než bílá ryba. Tento způsob vypouštění přehrad vymysleli komunisti pro lidi, co se chcou koupat, aby se v nádrži u hladiny držela teplá voda.
Má to ale za následek taky to, že vypouštěná Hloučela v zimě nezamrzá jak by měla a v létě je v ní studená voda, protože jak víme, na dně přehrady je v zimě voda nejteplejší a v létě nejchladnější.

medvěd - Profil | Po 26.5.2008 16:52:52

jen jestli by nebylo vhodnější zrušit omezení při lovu kapra.Rybáři by si brali dovolenou ,vypadalo by to tam jak po nasazení a hotovo.Ono by se se stavem kaprovitých pohnulo docela fest

macin - Profil | Po 26.5.2008 16:40:59

Jardys - ® Jedná se o to, že na Plumlovské přehradě byla loni úspěšně aplikována nějaká látka(název si nevzpomenu) proti sinicím. Sinice jsou veliká "nemoc" této vody. Tato látka, působí tak, že na dně udělá tenký film, který znemožňuje množení sinicím, ale jak ryjí kaprovité ryby ve dně tento film porušují a tím se efektivita tohoto způsobu ničení sinic zmenšuje.

medvěd - Profil | Po 26.5.2008 16:38:30

šmudla:.U přehrady jsem se narodil.Voda tam byla zelená vždycky,ale až v druhé polovině léta.Pak nějakou osvícenou hlavu napadlo,že cca 300 přehrady u vtoku vyčíctí od rákosů a jiných rostlin,aby mohl udělat nuda pláž.Voda která se pěkně přirozeně čistila teď nemá odevzdávat to co nabrala a klidně a volně si proudí do přehrady.V posledních letech je voda zelená už před prázdninami.O uvedená opatření požádal správce vody krajský úřad a ten mu vyhověl.Místní ryb org s tím nemá nic společnýho.Byla pouze přizvaná k jednání