Vláda zatopí část Nových Heřminov kvůli hrozbě povodní

Kategorie: Všeobecné

Kabinet souhlasí s výstavbou malé přehrady na Bruntálsku na horním toku řeky Opavy. Tato varianta znamená, že bude zatopena jen část obce Nové Heřminovy, celkově 56 objektů. Původně se přemýšlelo o zatopení celé obce.

http://www.novinky.cz/clanek/138139-vlada-zatopi-cast-novych-herminov-kvuli-hrozbe-povodni.html

karelc, 21.4.2008

Diskuse k bleskovce

Petrson - Profil | St 23.4.2008 19:10:12

Taky myslím, že bylo dosaženo rozumného kompromisu. Je vždycky nešťastné kořenit lidi z míst, které mohou být propojeny s většinou zážitků jejich života. Ale zároveň je nutno vážit, za co tuto daň po nich společnost vyžaduje.
Jde hlavně o to, že projekt byl opravdu rozumně dopracován a zredukován - způsobem, aby přežili jak lidé, tak okolní příroda, byť s novými mezemi. Především vítám, že nádrž obsahuje i prvky ekologické ochrany, jako rozlivové lužní pásmo, přirozené ústí ve tvaru delty. Dále zde máme dvě podstatné okolnosti:
Lidé, kteří mají vystěhovat své domy, za ně dostanou odpovídající odškodné (mohli bychom spekulovat, že je jim nabízeno nejen víc, než cena účetní, ale taky víc, než by byla tržní cena. Každopádně je to dost na to, aby si relativně pohodlně mohli pořídit nový dům. Ovšem nemůžeme odhadnout, jakou mají dosavadní obydlí pro své majitele hodnotu jedinečnosti. Může být nevyčíslitelná).
I přes to ale tento případ nepřináší tolik nepříjemností. Tím, že zanikne pouze menší část obce, předpokládám, že vystěhovaní by mohli dostat šanci nové bydlení postavit opět v Heřmínovech. Pak už myslím není pro nikoho nepřekonatelné se přestěhovat třeba o pár ulic dál, ještě k tomu navíc do nového.

[uzivatel odstranen] - Profil | Út 22.4.2008 6:56:44

Poměrně rozumné řešení, ale být v kůži těch, co se mají vystěhovat, nevím, jak bych se na to díval... Nicméně, už vzhledem k tomu, že jsem povodně v 1997 v dané oblasti zažil, tak naprostý souhlas...