Dovoz úhořího monté

Kategorie: Všeobecné

Dovoz úhořího monté

Český rybářský svaz, téměř výhradní dovozce úhoře říčního do ČR, dovezl v pátek 14.3.2008 212 kg monté v celkové hodnotě 3 800 000 Kč. Monté je odborný název pro mladé úhoře sklovité barvy v délce cca 8 cm, kteří se odlovují v ústí řek do moře a následně expedují.
212 kg monté představuje asi 696 000 kusů, což je poměrně velké množství v porovnání s dovozem v předchozích letech. Je to dáno propadem na trhu s úhoři v Asii, který způsobil snížení ceny monté na "pouhých" 18 000 Kč za jeden kilogram. Vždyť ještě v předcházejícím roce stál kilogram monté rovných 26 000 Kč! A tak ČRS nakoupil letos o 117 kg úhoříků více než vloni. Tyto ryby budou ještě dnes transportovány v igelitových pytlích s kyslíkem do všech krajů a vysazeny do rybářských revírů ČRS. Dalších několik desítek kilogramů úhořího monté z tohoto transportu bude pokračovat v cestě do odchovných zařízení, kde bude probíhat jejich odkrm.
I přes snahu ČRS je dnes úhoř říční rybou, které hrozí vymizení. Je to způsobeno především množství hydroelektráren a přehrad, které brání dospělým úhořům v migraci do moře, tedy do míst jejich přirozeného výtěru a dále výkupem monté pro trhy v Asii, kde jsou tradiční pochoutkou. Protože pokles početnosti úhoře je celoevropský problém, vstoupilo dne 18. září 2007 v platnost zvláštní nařízení Rady ES č. 1100/2007, které si klade za cíl zlepšit současný stav úhoří populace.

Rada ČRS

rada, 15.3.2008

Diskuse k bleskovce

kakr - Profil | St 26.3.2008 10:19:44

b.gun:
až tak to nehrozí, monté se dováží už pěkných pár let a úhoři se na Moravě lovili i za první republiky.
Tady jde jen o dotace z EU, ono v Čechách splnit požadavky EU také nebude jednoduché. Je tím myšlena návratnost určitého množství dospělých úhořů k výtěru. Jezy a elektrárny jim to moc neumožňují.
Nevím , jak se líbí ochranářům jeseteři, kteří jsou už v každé soukromé kaluži. To já osobně vidím jako daleko horší problém šíření nepůvodních druhů.

b.gun - Profil | St 26.3.2008 9:58:21

Teď už jen aby moravští rybáři doufali, aby se tomu vysazování úhoře MRS do povodí Dunaje nepodíval na zoubek nějaký přespříliš agilní úředník. Ono záměrné rozšíření geograficky nepůvodního živočišného druhu do krajiny je v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny a je k němu nutné povolení orgánu ochrany přírody. Toto povolení bude zřejmě v rámci oficiálních zarybňovacích plánů legislativně ošetřeno, nicméně by třeba někdo v návalu horlivosti mohl pod dojmem bruselské politiky nabýt dojmu, že se vysazováním monté děje něco špatného a mohl to chtít MRS zarazit ...

kakr - Profil | St 26.3.2008 9:28:06

Vita:
Teorie je jedna věc, v současné době se nezdařilo migraci úhoře přes Černé moře prokázat.
Soudruzi v Bruselu za vydatné pomoci Rakouska rozhodli že nemigruje a basta, přes to nejede vlak.
MRS monté letos dovezl a míní tak činiti i nadále. Jen má holt tu smůlu, že dotace EU se na něj nevztahují na rozdíl od ČRS. Rozhodně úhoř na revírech MRS nezmizí, nás nějací byrokraté z EU
nedostanou.

Vita - Profil | St 26.3.2008 9:05:40

malamut : Wikipedie říká toto : "Oblast výskytu úhoře říčního pokrývá značnou část Evropy. Úhoř je rozšířen v oblasti Pečory a Bílého moře, na Skandinávském poloostrově, Islandu a Britských ostrovech, v úmoří Severního a Baltského moře, ve Francii, na Pyrenejském poloostrově a v celé oblasti Středozemního moře. Názory na jeho přirozený výskyt v povodí Dunaje se různí. Proti sobě zde stojí teorie, že úhoř se do povodí Dunaje dostal pouze díky lidskému vysazování nebo že úhoř se i před výstavbou různých říčních kanálů v určitém množství dostával do této oblasti přes Černé moře. Dříve se dokonce objevila i teorie předpokládající přechod mezi prameništi Dunaje a Rýna po souši."

malamut(stále stejný) - Profil | Pá 21.3.2008 18:32:38

kakr:prisaham ze v tom nemam tlapky, fakt mi to jen napadlo protože holt o některých věcech přemýšlím. A dobré informace nemám, se mnou většinou nikdo nic moc nekonzultuje, jen se po čase ukáže, že jsem měl pravdu. Ale s těmi monťáky pro MRS je mi to líto.

Martin M. - Profil | Čt 20.3.2008 18:58:12

kakr> smutne :-( inu vydrzeli jsme to bez dotaci do ted, budeme muset vydrzet i priste

kakr - Profil | Čt 20.3.2008 18:42:21

malamut(stále stejný) - ® So 15.3.2008 14:38:29
eL: člověče napadlo mě zda je v povodí Moravy úhoř říční původní druh, ne že bych Vám tu násadu nepřál :))) ale nikdy jsem neslyšel ani nečetl o migraci úhořího monté Černým mořem do Dunaje, pokud o tom má někdo informaci, rád si rozšířím vědomosti, díky.

Bohužel to pro MRS dopadlo s monté moc špatně. Buď jsi to zakřikl, nebo máš po čertech dobré informace, Dnes jsem se dozvěděl z nejvyšších míst, že Evropská Unie naznala, hlavně díky Rakousku, že úhoř je v Povodí Moravy a potažmo Dunaje nepůvodní druh. To znamená, dotace pro MRS žádné, nákup za nedotované ceny atd. ČRS je na tom o poznání lépe, ale také nemá vyhráno, musí zajistit návratnost 30% zpět do moře k výtěru a to bude hodně obtížné. Je to na dlouhé povídání...

janmal - Profil | Út 18.3.2008 22:59:29

jestli mohu vstoupit do diskuze tak jeden postřeh - já zažil loni pod Slapama, když začali pouštět přes sifony( spodem) a řeknu vám neměl jsem dobrý pocit z toho množství vody,ale s těch metrových těl lesknoucí se na hladině a svíjejících do kruhu a občas se potopili a pak opodál vynořili. Po dlouhý době jsem viděl zase metrového hada, kterého jsem naposled chytil před 30 lety na Lipně (110cm a byl to můj první lov na hada).Plavalo jich tam v proudu tak cca 10 kousku, ale během chvíle, jeden se doplácal ke břehu, kde jsem ho vylovil a měl tak 4cm od prsních ploutví sek tak 2cm hlubokej a 20 cm od konce byl druhý sek a měl 105 tlustá hadice já mu pak radši dal tu třetí poslední.Jinak nádherná silná ryba.
Pak přišel nějaký děda z chat a já mu to ukazoval a on mi řekl, že když dostanou chuť z bábou na rybu, a začnou pouště tak vezme loď a dole kde už nejni tak silný proud vždycky nějaký pomlácený plave......
Když pak člověk přemýšlí a uvědomí si kolikrát vypouští ta přehrada a asi kolik takových ryb zbytečně přijde o život kvůli svému vrozenému pudu ,jde mu mráz po zádech to nemluvě o finanční ztrátě, když už se tu diskutuje o nasazování montého, které je dost drahé pro ČRS a tím pádem důvod přestat tutu krásnou rybu vysazovat do našich vod kam určitě patří!

PS: Myslím si pokud opravdu nejde nějakým technickým způsobem zabránit těmto jatkám, tak by provozovatel polostátní ČEZ měl mít tolik důstojnosti a nutné monté pro každoroční vysazování darovat ČRS , když už si rozdělují takové prachy, asi by to ČEZ nezruinovalo . Kde jsou ochránci přírody z vládní strany burského oříška , kteří v případě kormorána jsou schopni nechat zdecimovat rybí osádku českých vod, a na závěr připomenu, že úhoř je původní druh oproti kormoránovi, který k nám přilétával v počtu desítek kusů a to byla vzácnost , alespoň tak mě to v před 30 lety učil soudruh učitel Pešek.....


malamut(stále stejný) - Profil | Út 18.3.2008 22:17:28

Miraryb: já myslím že to není česká specialita, on se ten svět kolem nás tak nějak kurví globálně, akorát my tu teď právě řešíme ČEZ, úhoře a Lipno. Myslivce zas sere že maj málo zajíců a zemědělce sere úplně všechno.

Miraryb - Profil | Út 18.3.2008 22:09:37

malamut(stále stejný) - a je to zase tady, ta naše povaha česká, z cizího krev neteče a co kdyby náhodou vedení čezu bralo o nějakou tu tisícovku na odměnách méně. Ale běda, kdyby si někdo napojil odběr el. energie na černo, to by mu to spočítali, ale nějaký ryby nejsou jejich, tak je nezajímají.

malamut(stále stejný) - Profil | Út 18.3.2008 16:39:45

kakr:díky. Pokud by náklady na technická zařízení byly v uváděné výši a byly by účinné, určitě by to ČEZ při jeho ziscích nezrujnovalo. Ale kde není vůle, není ani cesta.

Mikulas - Profil | Út 18.3.2008 16:39:33

hraji: ta informace byla ve spec. předplatitelské příloze Rybářství věnované výročí Lipna. Já ani v nejmenším nekritizuji tebe, jen mi to přijde celé nějak přitažené za vlasy. Turbíny jsou nebezpečné pro úhoře -> nebudeme nasazovat úhoře. To je scestné.

kakr - Profil | Út 18.3.2008 16:30:48

malamut(stále stejný):
zkus-http://web.quick.cz/povltavsky_muskar/ochrana/CEZ/prispevek01.html
Autor článku je náš člen a problematice skutečně rozumí.

malamut(stále stejný) - Profil | Út 18.3.2008 16:22:05

hraji: bohužel nezjistím kde jsem tuto informaci četl ale bylo to v souvislosti právě s Lipnem a devastací úhoře v tamních turbínách. Samozřejmě by to byla škoda a asi by bylo vhodné problém řešit, ne však finanční kompenzací od ČEZu, to nic neřeší. Kdysi v Rybářství byl článek o elektronických zábranách, myslím že se to jmenovalo ELZA ale nevím jakou to mělo účinnost a zda šlo zařízení použít na takto velkých přehradách vzhledem k hloubce. Myslím že to bylo určené pro MVE ale je to dlouho tak se možná mýlím.

hraji - Profil | Út 18.3.2008 16:00:01

Mikulas: ta informace, která tu padla v souvislosti s nevysazováním úhoře do Lipna mi připadá jako klasická informace typu jedna paní povídala.
Každopádně já nemám žádnou šanci ovlivnit nasazování úhořů v ČRS, v MRS jsem byl vždy pro dovoz úhořího monté, i když to stojí velké peníze.

Salmo1 - Profil | Út 18.3.2008 15:57:05