Kreatura z moře - výtvor člověka nebo přírody?

Kategorie: Všeobecné

Nedávno mi přišel mail od čtenáře rybářských stránek. V příloze byly vloženy fotky ryby, o jejíž určení mě autor mailu žádal. Když jsem si fotky prohlédl, nevěděl jsem, co si o tom mám myslet. Na obrazovce se v plné kráse i děsivosti zjevila doslova po zuby ozbrojená ryba.
Při prvním pohledu si lze všimnout, že tento exemplář může mít kolem půl metru délky. Celé tělo je pokryto menšími šupinami. Ryba je plně osazena všemi ploutvemi, které má správný zástupce rybí říše mít. Co však pozorovatele zarazí jsou oči a hlavně zuby. Tento kousek byl obdařen opravdu slušnou sadou smrtonosných zubů.
Vyvstává ovšem otázka, zda se jedná nebo nejdná o fotomontáž. V dnešní době digitálních fotoaparátů a profesionálních editačních programů se dá na počítači taková fotka celkem pohodlně vytvořit. Po prostudování všech fotek jsem se svým známým, který se zabývá digitální fotografií a úpravou, došel k závěru že se o fotomontáž nejedná. Na 90% byl focen skutečný objekt, který fyzicky v této podobě existuje.
Pokud se tedy nejedná o upravenou fotografii, pak tato ryba existuje? To byla další otázka, kterou bylo potřeba vyřešit. Z anatomického hlediska by se mohlo jednat o hlubinnou rybu. Poměrně velké, tmavé oci v podobném postavení jako štika. Dokonalý predátor pro málo prosvětlené vody. Co se ale zubního vzorce týče, nápadně připomíná savčí. Dlouhé, šavlovité špičáky pro ulovení a zabití kořisti. V zadní části stoličky, které napovídají, že jejich vlastník potravu zpracovával i mechanicky, což je znakem všežravce.
Další věcí je to, že pokud si rybu představíme jako dokonalého predátora, což díky zubům můžeme, pak je potřeba připomenout, co takový predátor potřebuje. Rychlost. Úspěšný lovec musí být rychlý. Vzhledem k tomu, že ve vetších hloubkách je málo potravy, nemůže lovec zalézt do úkrytu a čekat, až kořist náhodou poplave kolem. Musí lovit aktivně. Co ale hovoří proti rychlosti této ryby jsou zuby, které spolu s nesouměrně velkou hlavou narušují hydrodynamiku těla. Druhým aspektem jsou ploutve a poměrně tenká ocasní stopka. Rovně osvalení nevypovídá o rychlosti.
Co mě na rybě zaujalo byl profil hlavy. Neustále mi neco připomínal. Nejdřív mě napadla podobnost s medvědem, ale vzhledem k velikosti a zubnímu vzorci jsme s dědou – myslivcem – šelmu vyloučili. Nakonec jsme došli k závěru, že se nápadně podobá hlavě opice. Konkrétně opice podobné paviánovi. Když si představíte, jak na vás v ZOO cení zuby pavián, tak na vás cení opravdu dost podobné zuby jako tato ryba. I oči posazené tak, že vidí dopředu, a nadočnicové oblouky jsou zvláštní. Já osobně jsem ještě neviděl rybu s nadočnicovými oblouky.
Celkově by se tedy mohlo jednat o rybu, které byla vyjmuta původní lebka a nahrazena lebkou jiného živočicha, jak se já domnívam menšího příbuzného paviánům. Tak mohla vzniknout parádní maketa nového rybího druhu.
Závěr nechám otevřený. Nebudu říkat, že je to podvrh nebo nový neobjevený exemplář. Rozhodnutí nechám na každém čtenáři. Velmi ocením vaše názory a komentáře k tomuto článku.

Publikováno také na www.rybareni.euweb.cz.

Miloš Vitámvás, 22.11.2006

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.