Ze zasedání Republikové rady ČRS (březen 2017)

Kategorie: Všeobecné

Republiková rada ČRS se sešla na své pravidelné schůzi 9. března 2017.

Projednala zejména termínové kalendáře sportovních akcí a informaci o činnosti na úseku životního prostředí a čistoty vody.

V rámci kontroly usnesení informoval předseda hospodářského odboru Dušan Hýbner o jednání s MZe ČR ve věci výjimek z denní doby lovu. Záměrem ČRS je rozšířit počet mimopstruhových revírů se sezónním nonstop rybolovem ze současných 9 na zhruba 30 až 35. Důvodem je především zájem snížit koncentraci rybářů na současných revírech s nepřetržitým rybolovem. Podmínkou výběru dalších revírů však bude možnost efektivní kontroly dodržování pravidel rybolovu a podmínek udělené výjimky rybářskou stráží a předpoklad, že nebude docházet ke zhoršení čistoty a pořádku a narušení vztahů s majiteli pobřežních pozemků a dalšími uživateli vody. MZe ČR návrh ČRS posoudí a sdělí své stanovisko.

Dalším bodem kontroly usnesení byla informace předsedy odboru životního prostředí a čistoty vody Miloše Martínka o přípravě semináře k problematice škod působených na rybách vydrou říční. Půjde o jednodenní akci, která proběhne v září na severní Moravě s předpokladem 60 účastníků.

Členové Rady obdrželi termínové kalendáře sportovních akcí v rybolovné technice a lovu ryb udicí pro rok 2017. V případě závodů v lovu ryb udicí je podmínkou konání souhlas příslušného uživatele rybářského revíru. K návrhu nebyly vzneseny připomínky a termínové kalendáře byly s výhradou přejmenování jednoho závodu schváleny.

Předseda odboru životního prostředí a čistoty vody Miloš Martínek předložil písemnou zprávu o činnosti odboru v roce 2016, která byla připravena z podkladů poskytnutých územními svazy. Zpráva poskytuje, mimo jiné, přehled škod na rybách v důsledku vodohospodářských havárií (43 případů s celkovou škodou 2,88 mil. Kč – oproti předchozím letům mírný pokles), zmiňuje i škody způsobené rybožravými predátory (kormorán, volavka šedá, čáp černý a vydra říční). Ve zprávě se uvádí, že „pokud se k negativnímu vlivu predátorů na rybí společenstva připojí ještě další nepříznivé faktory, je výsledkem podlomená reprodukční a samoobnovovací schopnost rybích společenstev, což je patrné zvláště i lipana podhorního.“ Dále jsou v materiálu akcentovány další negativní vlivy působící na rybí obsádky, např. úprava toků a malé vodní elektrárny.

Předseda hospodářského odboru Dušan Hýbner informoval Radu o únorovém zasedání odboru, který projednal plány zarybnění revírů v užívání Rady na rok 2017 (nádrže Orlík a Trnávka, Veslařský kanál Račice, rybník Dolejší a pstruhová Morava 24), dále záměry uživatelů revírů na výjimky z denní doby lovu (viz výše), ochranu trofejních ryb (zatím nebylo dosaženo shody) a přípravu námětů na změnu prováděcí vyhlášky k zákonu o rybářství (jakmile bude změna připadat v úvahu).

Rada dále schválila žádost Jihočeského územního svazu ČRS na materiálovou a finanční podporu propagační akce u příležitosti Světového dne rybářství (27.6.), kterou uspořádá Jč. ÚS v rámci 18. ročníku Frymburských slavností konaných 9. – 10.6.2017 ve Frymburku u Lipna.

Rada nominovala jako delegáty na kongres CIPS (mezinárodní organizace rybářského sportu), který proběhne tentokrát v Praze ve dnech 27. – 30. dubna 2017: na generální shromáždění předsedu ČRS dr. Alexandera Šímu a koordinátora sportovní činnosti ČRS dr. Josefa Doležala, na zasedání muškařské federace předsedu odboru LRU muška Martina Musila a na zasedání sladkovodní federace předsedu odboru plavaná Radka Zahrádku.

Jednatel ČRS podal Radě obvyklý přehled o činnosti mezi zasedáními - ČRS připravil svazovou expozici na výstavě FOF FISHING na letňanském výstavišti v Praze (velká návštěvnost, v rámci výstavy se konalo i tradiční vyhlášení nejúspěšnějších sportovců ČRS a MRS za rok 2016); proběhla jednání na Ministerstvu životního prostředí a na Ministerstvu zemědělství o připravované novele zákona na ochranu přírody a krajiny (předložení se posouvá s března na konec roku 2017); zástupci zájmových svazů se sešli k přípravě společné soutěže pro děti (viz aktualita z 10.3.2016), Územní svaz pro Severní Moravu a Slezsko zorganizoval v Ostravě prezentaci informačního systému LIPAN (již využívaného třemi územními svazy).

Příští zasedání Republikové rady ČRS se bude konat 6. dubna 2017.

Jan Štípek, jednatel ČRS

Zdroj: http://www.rybsvaz.cz/

MAXXSKATER, 15.3.2017

Diskuse k bleskovce

Vítek - Profil | Po 20.3.2017 12:37:04

Luděk11 >> MVE se všichni vyhýbají, protože v tom jsou těžké zisky soukromníků, a to je v současné frašce na demokracii tabu. Mikrohydroenergetika...

Luděk11 - Profil | Po 20.3.2017 11:58:53

Bohužel nikdo neřeší škody způsobené MVE. Nedodržováním minimálního zůstatkového průtoku ryby předkládají volavkám i kormoránům jak na talíři. Kontroly prováděné životním prostředím jsou nedostatečné, a svaz se o tuto tématiku už vůbec nestará.

Mrknato - Profil | Čt 16.3.2017 8:28:25

splávkař >> Samozřejmě, obchodní činnost všech složek je důležitým cílem svazu...... co na to, že to obchodování musí platit členi, kteří by jistě raději lovili ryby....

splávkař - Profil | Čt 16.3.2017 8:21:44

Mrknato >> A tím vyšším zájmem je zřejmě vyšší součet příchozích plateb?

Mrknato - Profil | Čt 16.3.2017 8:17:23

splávkař >> Lov 24 je novým "lepidlem" k udržení jednoty svazu a tady musí některé "prkotiny" v zákoně stranou, tady jde o vyšší zájmy.....))))

splávkař - Profil | Čt 16.3.2017 7:54:11

Rožnovák >> Vydru nijak moc neřeší, spíš moniturují. S NON STOP se můžou přetrhnout. Z výstupů jednání složek svazu které se mi dostaly poslední dobou pod nos bych dokonce řekl, že NON STOP je teď absolutní prioritou.

Rožnovák - Profil | St 15.3.2017 23:37:12

První bych řešil vydru potom až non-stop.