Za co vděčíme lužním lesům

Kategorie: Všeobecné

Všechno v přírodě je v citlivé rovnováze a má svůj smysl. Platí to i pro lužní lesy, i když by se kvůli podmáčenému prostředí mohly zdát nepotřebné a zbytečné. Opak je pravdou.

Jak se pozná lužní les? Je to les s charakteristickým podmáčením, které vzniká buď díky blízkosti řeky a záplavám, nebo tam, kde je vysoká hladina podzemní vody. Půda v takto vlhkých místech má nedostatek kyslíku a vyznačuje se modrozelenou barvou a zvláštním zápachem. Takzvaná glejová půda je bohatá nejen na vodu, ale i na živiny, které potřebuje mnoho zajímavých i vzácných rostlin.

http://zitkrajinou.cz/krajina/za-vdecime-luznim-lesum/

MAXXSKATER, 5.3.2017

Diskuse k bleskovce

Stepa23 - Profil | Ne 5.3.2017 21:47:51

Lužní lesy zvlášť na jaře mají opravdu své kouzlo, Bydlím kousek od řeky Odry, kterou lemují od Ostravy-Svinova nahoru proti toku, přímo ukázkové lužní lesy. A na jaře v nich kvetou světlomilné rostliny dříve, než se vůbec zazelenají stromy, tvoří úplný koberec: u nás sasanka, prvosenka, orsej a o něco později medvědí česnek, výborný a zdravý, na špenát, zamrazit a pod maso, nebo výborné pesto z něj dělá manželka... Lužní lesy jsou moje srdcovka.

Petr 72 - Profil | Ne 5.3.2017 15:24:36

Honza7 >> přesně a mají nedocenenou funkci při povodních.

Honza7 - Profil | Ne 5.3.2017 15:18:20

Lužní lesy jsou místa, které lidi většinou nenavštěvují. Díky hmyzu a svízelnému pohybu v těchto lesích je málo nadšenců, které je volí k svému odpočinku. O to víc je zde šance pro mnohé živočichy. kteří mají tato místa k svému životu, bez většího narušení.
V mnoha případech jsou to poslední místa, kde se ještě daří obojživelníkům.