V Poodří obývá 25 teritorií 150 bobrů, zemědělci a vodohospodáři si stěžují na způsobené škody

Kategorie: Všeobecné

Bobr evropský po sobě zanechává ohlodané stromy, vystavěné vodní hráze nebo nory v březích řek. Podle zoologa Štěpána Tračíka z chráněné krajinné oblasti Poodří mapují výskyt bobrů právě v těchto dnech. V zimě se lépe pozorují stopy, které po sobě bobři zanechávají hlavně kolem koryt řek. Uvedla to MF DNES.

Zdroj: http://www.vodarenstvi.cz/2017/02/16/v-poodri-obyva-25-teritorii-150-bobru-zemedelci-a-vodohospodari-si-stezuji-na-zpusobene-skody/

MAXXSKATER, 17.2.2017

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Pá 17.2.2017 16:53:23

Oprávněných stížností bude přibývat.
Chápu, že je snaha vrátit původní živočichy zpět, určitě je to i dobrý počin. K tomu by předem mělo být dáno o jaké území se bude jednat, kde bude návrat těchto živočichů uskutečněn. V této lokalitě by měli být maximálně chráněni. V další lokalitách by měli být ještě tolerováni a pak budou určitě místa, kde budou nežádoucí. Bobr k těmto tvorům určitě patří. Jeho výskyt v krajině nepřináší pouze pozitiva. V mnoha případech jeho aktivitu v určitých místech budeme považovat za negativní. My se zrovna dostáváme do situace, kdy na mnoha lokalitách je jejich výskyt nežádoucí.
Legislativa pro tyto situace není dořešena a velmi dlouho trvá, než naši úředníci učiní nápravu. Postižení musí prokazovat, že činností chráněného tvora jim nastala škoda. Stojí je to spoustu času, energie a v mnoha případech jim náhrada škody není uznána. Stačí si jenom vzpomenout jak to bylo s kormoránem a jak se stát popasoval s náhradou za škody, kterou tato černá přelétavá smrt způsobila.