ČRS se podílí na vzdělávání dětí, aneb základní školu v Třebotově navštívil "pan rybář"

Kategorie: Všeobecné

Trochu netradičně pojatou výuku měly děti čtvrtého a pátého ročníku na základní škole v Třebotově. V rámci osvětového programu je navštívil ichtyolog sekretariátu Rady ČRS Pavel Vrána, aby je seznámil s tajemným světem pod vodní hladinou.

Kdo pozorně poslouchal, mohl se dozvědět, že ryba je takový superman živočišné říše a že všechny cesty vedou - do vody. Tady to vlastně všechno někdy dávno začalo a dodnes má každý v sobě trochu té šupinaté duše. Přednáška tedy začala krátkou exkurzí do rybí historie a podrobným popisem toho zázraku - tedy jak to přijde, že se narodí ryba. A pak už se na děti valila vlna informací o tom, kolik má ryba sourozenců, co má ryba k snídani, jaká ryba je největší, kdy je ryba dospělá, jestli má kapr zuby, co je to rybí šestý smysl, nebo jak hluboko plavou v moři úhoři.

Velký učitel národů Komenský by se radoval, názorných pomůcek bylo na místě dost – k vidění byly vzorky rybí potravy, největší vodní brouk, různé druhy lastur vodních mlžů, peří a zobák z kormorána, počítadlo jiker i rybí parazité (a pak se říká: „zdravý jako rybička“).

Žáci si mohli sáhnout na pravou úhoří hlavu, rybí kůži, pichlavé ploutevní paprsky hřbetní ploutve, prohlédnout si šupinu pod elektronickou lupou, podívat se na perlorodku, piskoře, nebo raka říčního.

Závěrem dostala paní učitelka od ČRS malý dárek – oboustranné plakáty ryb a vodních živočichů a drobné dárky pro pozorné malé studenty.

Věříme, že děti byly spokojené a že si z hodiny něco odnesly – možná něco spletly, možná ještě něco zapomenou, ale to není podstatné. Důležité je, aby získaly k rybám dobrý vztah a začaly se více zajímat o svět pod vodou. Jakmile se totiž v dětech zažehne plamínek zájmu, všechno se s hravostí sobě vlastní rychle naučí a možná už za chvilku budou doma poučovat babičku nebo dědečka, nebo s nimi rovnou vyrazí k vodě…

Zdroj: http://www.rybsvaz.cz/

MAXXSKATER, 9.2.2017

Diskuse k bleskovce

Mrknato - Profil | So 11.2.2017 16:16:55

No tak ČRS by se měl hlavně starat o to, o co má a potom by si děti nemuseli sahat na rybí kůži z depozitářů muzeí, ale jít se s rybami seznámit k nejbližšímu potoku, nebo řece. Tak to fungovalo doposud, i za mě.......