V Městském parku uhynulo velké množství ryb udušením. Kdo je za to zodpovědný?

Kategorie: Všeobecné

V pondělí 6. února šel jako vždy Vladimír Krátký mladší vyvenčit svého psa. Tentokrát s ním zamířil do Městského parku. Ke svému zděšení zde však našel v místním okrasném rybníčku větší množství uhynulých červených karasů. „Důvod je prostý. Rybníček evidentně nikdo v zimě neudržuje a nevysekal v něm díru. Proto zde došlo k tak velkému úhynu ryb udušením,“ konstatuje Vladimír Krátký.

Zdroj: http://novinychrudim.cz/2017/02/06/v-okrasnem-rybnicku-v-mestskem-parku-uhynulo-velke-mnozstvi-ryb-udusenim-kdo-je-za-to-zodpovedny/

MAXXSKATER, 7.2.2017

Diskuse k bleskovce

valcha186 - Profil | Pá 17.2.2017 22:27:17

potočák 62 >> Souhlas, ale nejsou z umělé hmoty. Jsou to držáci, ale mají také svoji hranici. Mám 6 rybníčků, z toho dva větší, ale klepu se každou zimu. Včera jsem sekal, led je pěnový, už jsem se jednou trochu topil, ale bez 4m prkna na vodu už nejdu a nebo chodíme 2, podle toho jak mají kluci volno. Vím o čem je řeč. Na jedné straně led 5 cm a po 2 m 15 cm. Zatím ani jedna ryba u díry. Teď jsou špatné jalové, sněhové vody. To je další problém. Je problém chtít po někom sekat díry jen tak. Potom z jara se to ukazuje, krásné padlé ryby, o kterých by nikdo neřekl, že tam jsou. Mně by to doma neprošlo.

potočák 62 - Profil | Pá 17.2.2017 13:45:09

valcha186 >> Pokud´ by v tom rybníčku byli karasi obecní,tak by k žádnému úhynu nedošlo.Petrův Zdar

valcha186 - Profil | Čt 16.2.2017 0:33:18

Cesty na hřbitov jsou dlážděny těmi co si myslí že nemusí nic dodržovat, jsou nad věcí viz. silnice, koleje, řeky, pastviny s chovnými býky atd. Postačí cedule s upozorněním. Něco jiného je pak situace kdy hrozí nebezpečí z prodlení. Je to případ od případu. Vstup na slabý led, skok do vody s potopenými kmeny a za to si může každý sám. Toto majitel neovlivní. V první řadě si každý sám musí uvědomit, co si může dovolit. Co se týče vstupu na s. pozemek rybáři s tím souhlasím, ale je třeba změna zákona, neboť majitel platí daň a toto by vyřešilo věcné břemeno. Zrovna tak, jako pravidelně měření kyslíku na vodách, aby nedocházelo k úhynu ryb.

Svacimir - Profil | St 15.2.2017 15:09:14

valcha186 >> "Ale nikdo nemá právo vstupovat na cizí pozemek."

Toto je bohužel velmi často opakovaný blud, který se nezakládá na pravdě.
Na cizí (NEOPLOCENÝ) pozemek může vstoupit kdokoli !!! Třeba rybář za účelem výkonu rybářského práva !!!

Mimochodem - priority jsou v zákoně nastaveny následujícím způsobem:
1) Ochrana života a zdraví osob
2) Ochrana zvířat
3) Ochrana majetku

Z toho jasně vyplývá, že není možné chránit zvířata na úkor ohrožení zdraví osob. Správně měl být prostor napřed zabezpečen a pak teprve měla být proražena díra do ledu.

V tomto případě ta to bohužel "CESTY NA HŘBITOV JSOU DLÁŽDĚNY DOBRÝMI ÚMYSLY" ...

Maxi Sob - Profil | So 11.2.2017 11:59:58

Je to sice hezký a chvály hodný čin ale už je asi pozdě pokud se objeví mrtvolky pod ledem tak je celá obsádka padlá kyslík nebude nikde 😟 a řešit jestli uděláním díry něco neporuším je divný chci zachránit aspoň to co se dá a né číst na mrku co všechno sem porušil a jestli mě za to pomalu nezavřou aspoň jeden člověk se snažil zatím co ostatní máj hromadu keců .

valcha186 - Profil | So 11.2.2017 10:45:26

rover >> Změnit myšlení , to je holá pohádka, holý nesmysl.14 x trestaní, vrah propuštěn a vraždí dál. To je něco jako doba minulá, kdy bylo všechno všech. Není to tvoje, nelez tam. Jak jednoduché. A když je to moje, tak mi do toho nekecej. Hnědočeši se také nezměnili. Nevím kdo v okolí bydlí a podal tr. oznámení. Žádná odpovědná osoba, je to jasně majitel, katastr je veřejný, a mejitel musí konat. Tvůrce děr jednal z důvodu záchrany ryb. Až potom měl informovat majitele a ten to označit. Ale nikdo nemá právo vstupovat na cizí pozemek. To platí i pro led., kdy není zjištěna jeho síla.

rover - Profil | Pá 10.2.2017 23:39:55

Viz retrívr, není co dodat. Snad jen, změnit radikálně myšlení. Těžká hrůza

Rožnovák - Profil | Pá 10.2.2017 23:17:24

Svacimir >> a ještě si nechal vyrobit důkaz do regionálního tisku. :-) Spontální dobré skutky mají tu potíž, že je člověk někdy nepromyslí do důsledků. Pokud ho nenapadlo otvory zajistit, tak když to mělo takovou publicitu snad to odpovědný orgán odpovídajícím způsobem zajistí jak bývá zvykem, stačí 4 sloupky spojené nějakou laťkou a obehnané červenobílou páskou zákaz vstupu u každého průduchu.

valcha186 - Profil | Pá 10.2.2017 23:13:47

Sekání je nutné, díry se označují a to postačí. Rodiče zodpovídají za děti, koleje nejsou oploceny, ani potoky a silnice. Řidiči také bourají a netrestá se stavitel silnice, či majitel. Postačí díru označit a nelze oplotit celý rybník atd. Máme díry označeny a cedule se zákazem vstupu na led.

Svacimir - Profil | Pá 10.2.2017 23:04:08

A nejsmutnější na tom je, že jestli do té díry spadne nějaké dítě, tak budou popotahovat toho člověka, který tu díru do ledu prokopal ...

valcha186 - Profil | Čt 9.2.2017 9:46:43

Jak MěP, tak státní policie při tomto zjištění musí věc prošetřit, i bez oznámení, stačí pokud se o ní dozvědí. Mají tak povinnost ze zákona. Pokud vykonávají svojí činnost zodpovědně, měli by parkem v rámci kontroly projít. Ryby nelze jen tak vyhodit do popelnice, a pokud ne majitel, tak město by je mělo nechat zlikvidovat v kafilerii. Čekat jak to dopadne, není nic dobrého.

Rožnovák - Profil | St 8.2.2017 20:35:22

Pokud je rybníček v majetku města jako součást parku a nemá ho nikdo v nájmu, nejspíš pochybil úředník jenž opomněl městkou četu pověřenou úklidem sněhu a ledu a jiného nepořádku prosekat pár otvorů do ledu. Lidé přeci nemůžou pořád úřady upozorňovat že je něco v nepořádku, např. že mají zamrzlý rybník s rybami, ještě by nám zlenivněli :-)

retrívr - Profil | St 8.2.2017 19:15:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes je obecně oblíbené vlastnit a mít nároky, poplatky, zákazy, příkazy...... Bohužel, ještě modernější se o nic nestarat a za nic nezodpovídat.To není moudro, jen hloupá zkušenost. Ten pytlák to jen dokazuje.Jak trapné.

MAXXSKATER - Profil | St 8.2.2017 19:10:17

marmyš >> Ano.

marmyš - Profil | St 8.2.2017 19:07:09

MAXXSKATER - >> To je ten rybníček, jak tam chytli toho pytláka?

valcha186 - Profil | St 8.2.2017 14:26:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je to jednoduché, majitel, nájemce, osoba oprávněná k manipulaci s vodami na dané vodní dílo. Pokud tam ryby jsou a dílo má dekret na jejich chov, je to tak. Pokud tam jsou volně, lze jikry přenášet i labutěmi, ostatními ptáky, přítokem, musí opět oprávněná osoba činit. Toto je věc kdy to každý vidí, ale je třeba podat ihned trestní oznámení pro podezření z trestného činu, jedná se o týrání, ryby jsou živí tvorové a musí se ihned odebrat vzorky na kyslík, uhynulé ryby jako důkazy. Pak se to určitě nebude opakovat. Je krásný pohled v létě na plovoucí ryby a třeba je i krmit s dětmi. Nedejte se odradit a něco pro to udělejte.