Poslanci opět navrhují náhradu za škody způsobené kormorány

Kategorie: Všeobecné

Praha - Skupina poslanců napříč sněmovními stranami navrhuje vložit do zákona tříleté přechodné období pro vyplácení náhrad za škody, které na rybách způsobili kormoráni. Jejich návrh vychází z toho, že kormorán už od roku 2013 není uveden ve vyhlášce na seznamu zvláště chráněných živočichů, a stát proto nevyplácí náhrady za škody, které způsobí. V zákoně o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočich však na tomto seznamu zůstává.

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/poslanci-opet-navrhuji-nahradu-za-skody-zpusobene-kormorany-20170129.html

JaMi, 30.1.2017

Diskuse k bleskovce

Vítek - Profil | St 15.2.2017 19:52:30

splávkař >> Pro kormorány je to ráj. Od moře a z hnízdišť je vyhnal stavební ruch, zábor hnízdiš´t a loviš´t a nedostatek rybí potravy. Kormoráni se chovají, jak jim velí pud sebezáchovy, ale naše horké hlavy je chtějí střílet. Připadá mi, že v tom hlavní roli hraje lidmi narušený vztah k přírodnímu prostředí a lidský egoismus, disharmonie a lidská ignorance zákonů přírody.

splávkař - Profil | St 15.2.2017 11:27:19

Vítek >> V rámci objektivity by bylo dobré říct, že způsob jakým se na našich vodách hospodaří jim náramně vyhovuje neb vlastně suplují deficit dravců kteří by jim v přirozeném prostředí z populace malých ryb (jejich potravy) značně ubrali a zároveň by selektovali silné jedince schopné přirozené reprodukce.

Vítek - Profil | Út 14.2.2017 17:32:29

Za kormorány vyjímečně nemůžou ani Slováci, Němci nebo Rusové, ale Poláci. Pustošejí baltské vody, plundrují pobřeží zástavbou a hladoví kormorání potom táhnou do vnitrozemí do Čech na rybníky.

Lukas J - Profil | Út 14.2.2017 15:59:31

Výr >> http://www.nachytano.cz/aktualne/?id=364 Vrána byl tady v tom rozhovoru OK, to spíše ten ornitolog hovořil jako by spadl z Marsu.

kaprus - Profil | Út 14.2.2017 15:22:36

Výr >> Lajkujem, dakujem.

Výr - Profil | Út 14.2.2017 14:54:02

Dovolím si pridať svoj dopis týkajúci sa tejto problematiky.....

Vážený pán Ing. Pavel Vrána, Ph.D.,
Som radový rybár a zároveň poľovník. Už roky sa venujem lovu kormorána u nás a tiež so záujmom sledujem všetko spojené s týmto problémom.
Píšem Vám preto že by som rád reagoval na niektoré Vaše tvrdenia uverejnené v článku „Vydry a kormoráni vyžírají ryby z řek, může za to však člověk“.
K otázke: „Budou některé toky kvůli kormoránům bez ryb? Zcela bez ryb nebudou, část populace vždy přežije, ale v zasažených úsecích revírů dojde k poklesu obsádky.....
Myslím, že vo Vašej odpovedi nie je zdôraznená dostatočne skutočnosť že sú úseky riek (pod priehradami) kde kormorány behom dvoch, maximálne troch rokov zlikvidovali populáciu lipňa na 100%. Lipňové pásmo je na našich najväčších riekach úplne bez lipňov, resp. sú tam len lipne umelo vysadené aj tie po každej silnejšej zime prakticky zmiznú. Predpokladám že u Vás je situácia podobná.
Je pravda že ochrana pred kormoránom je náročná, no tiež treba povedať že v prvom rade opatrenia na ochranu sú nedostatočné hlavne preto, lebo rybári robia v tejto veci veľmi málo. Neochota úradníkov na ktorú poukazujete je výlučne dôsledkom slabého nátlaku rybárov na ministerstvo. Ak by Vás zaujímali podrobnosti okolností za akých na Slovensku minister prvý krát podpísal výnimku na odstrel, rád Vám o tom napíšem. To čo dalo veci do pohybu bolo niekoľko tisíc podpisov na petícii. Počítajte s tým, že pokiaľ by rybári zozbierali toľko podpisov, koľko je členov v rybárskych zväzoch v ČR, tak Vám ministerstvo povolí všetko čo budete požadovať.
Rád by som poukázať na niekoľko podľa mňa celkom nepravdivých tvrdení, ktoré sa opakovane publikujú.
Údajne ryby v nezregulovaných riekach majú šancu prežiť nájazdy kormoránov. To je čistá lož, lebo kormorány vyberú ryby bez akýchkoľvek problémov aj z úkrytov. Videl som loviť kormorány bez problémov v spleti konárov tiež pod naplavenými drevami, ako i v rozbitých brehoch a sypaných balvanoch aj vo vode po členky. Jednoducho všade tam kde by sa ryby akože mali ukryť. Tiež treba povedať že nie všetky ryby sú ochotné vôbec také miesto na úkryt hľadať (napr. lipeň). Jediný úkryt pre ryby u nás je ľad. Ľad sa však pod priehradami nikdy nevytvorí.
Ďalšie rozšírené tvrdenie je že kormorána nemožno úspešne redukovať odstrelom. Toto tvrdenie je oná tisíckrát zopakovaná lož, ktorá je považovaná za pravdu. Kormorána možno redukovať pomerne úspešne a ľahko v porovnaní s inými zvieratami. Na úspešné zredukovanie stavu je potrebné použiť účinný spôsob. Ten spôsob je lov, no bez akýchkoľvek obmedzení. V prípade že by sme sa rozhodli kormorány naozaj redukovať, museli by sme začať loviť aj na nocoviskách (ešte za tmy) a samozrejme cez deň všade kde je možná streľba. Ak vieme že odstrelom 10% (20%)zimujúcej populácie sa nič nemôže zmeniť, prečo s tým súhlasíme a prečo to vlastne robíme? Nie je pravda že odstrel, nič nerieši. Pravde je, že to čo sa vykonáva dnes, nie je odstrel ale len „pseudoodstrel“. Pokiaľ dosiahneme to, že bude kormorány možné loviť celý deň i noc všade kde je možné strieľať, narazíme na druhý podstatný problém celej redukcie. Nezáujem poľovníkov. Na to aby poľovníci naozaj výrazne zredukovali zimujúcu populáciu kormorána treba naozaj fungujúcu motiváciu. Tou je len vysoká odmena. Tých 200,-CZK nestačí ako sám vidíte a nebude stačiť. V prípade že by bola odmena za uloveného kormorána napríklad 1000,-CZK, myslíte si že by nebol záujem o lov ? Ja som hlboko presvedčený že by nebol problém odloviť výraznú časť zimujúcej populácie. Samozrejme aj podmienky a kritériá odstrelu by museli byť prijateľné (nocoviská, počty, nepoľovné pozemky atď.) a nie nezmysli o počte kusov z kŕdľa, ktoré možno uloviť a iné hlúposti. Človek za finančnú odmenu priviedol bez problémov na pokraj vyhynutia druhy zvierat, ktorých lov je mnohonásobne zložitejší časovo i finančne. História i súčasnosť je plná príkladov. Nemusím Vám predpokladám vyčísľovať aké smiešne náklady by to boli financie potrebné na odmeny v prepočte na jedného rybára a aké smiešne náklady by to boli v porovnaní so škodami, ktoré kormorány momentálne spôsobujú. Nehovoriac o tom, že už doteraz bolo za dlhé roky na tento problém minutých mnoho prostriedkov celkom neefektívne. Viem že jeden aktívny poľovník dokáže uloviť behom sezóny i niekoľko sto kormoránov. Prečo by však také niečo dlhodobo robil? Záujem poľovníka-nerybára o takýto odstrel naštartuje len a len finančná motivácia.
Je samozrejmé že za rok ani dva nemožno dosiahnuť výrazné zlepšenie. No obdobie tri a viac rokov by iste prinieslo výrazné zlepšenie aj preto lebo kormorány sa lokalitám (krajinám) kde budú intenzívne lovené začnú vyhýbať. Také správanie je možné zreteľne pozorovať už i po krátkej dobe.
Predpokladám že niektoré moje úvahy Vám pripadajú smiešne, chcem Vás však ubezpečiť, že ak rybári nepristúpia k riešeniu problému podobne ako som to popísal, budeme o tom len rozprávať a písať ďalšie desiatky rokov a stav sa nijako nezmení. Presne tak ako je tomu už po roky doteraz. Kormorána môžu riešiť jedine rybári. Absolútne nikto iný to riešiť nemá záujem a ani to nevyrieši. Vláda, štátne inštitúcie, Brusel ani severské štáty to nikdy nevyriešia. Môžu sa tým však ešte veľa, veľa rokov zbytočne zaoberať. :-)

Vítek - Profil | Út 14.2.2017 14:32:05

kaprus >> Ukaž, jak :-D ne, ale vážně, ty zahraniční zdroje jsou i se širším záběrem, protože zpracovávájí taky chování mořských kormošů, což s těmi vnitrozemskými souvisí. Jde o biotopy a celé organické soustavy, které na sebe navazují. Docela zvláštní úkol a výzva k pochopení, než budeme něčeho schopni. Určitě to bude pro nás ponaučení o respektu k přírodě.

kaprus - Profil | Út 14.2.2017 13:35:40

hraji >> Jakou solidní debatu ))). Líný nejsu, jenom mám svojí práce nad hlavu. Proč na zahraničních stránkách? Unás se tím nikdo nezabývá?? Je úctyhodné, že někdo někde zabývá problematikou škod, ale co řešení??? Sou tu mnohem větší průsery globálního rozměru, který Brusel nerozhýbaly. Ti ptáci nepřiletěli včera, že. Takže opět řikám, nepropadejme naději. Netvrdím, že se ti ptáci musí mermomocí střílet. Sem naopak toho názoru, že původem všeho zla je člověk. Jenomže než se někdo rozhoupe, tady bude dostříleno a nebude to jenom o ptákách. Lidi, který to živí, musejí byt fakt zoufalí.
Vyzval sem tě, jako věci znalého, ať se vyjádříš k vyřešení problému. ??? Jsem ochotný, pokud budu moct, se zapojit do nápravy. A ty mi akorát chceš přidělat práci někoho jinýho. Navíc to třeba neni uplně moje parketa a zabývat se tím tak hluboce by bylo nejenom neefektivní, ale myslím že i zbytečné...

kaprus - Profil | Út 14.2.2017 13:07:21

Vítek >> Kadím , ale ne tak škaredě...

hraji - Profil | Út 14.2.2017 10:17:47

kaprus >> fakt si myslíš, že ty tvoje kecy stojí za solidní debatu? Nestojí, nebuď líný a nastuduj si na zahraničních webových stránkách, které se věnují problematice škod způsobených kormoránem v ostatních zemích Evropy, co si o řešení problému myslí odborníci ze zemí, kde se kormoráni rozmnožují. A taky ze zemí, kde kormoráni hodně škodí na soukromých vodách a tak je zájem majitelů problém účinně řešit. Zjistíš, že střelba je na jednom z posledních míst navrhovaných řešení.

Vítek - Profil | Út 14.2.2017 10:11:29

kaprus >> Ty nekadíš?

kaprus - Profil | Út 14.2.2017 10:08:35

Lukas J >> vida. Rozkaz znel jasne:-)))

kakr - Profil | Út 14.2.2017 10:08:18

kaprus >>
Lépe už bylo.......

kaprus - Profil | Út 14.2.2017 10:06:11

hraji >> Tak nam vsem rekni jednou provzdy co mame delat aby bylo lip. Mas to nastudovane. Podstatu pochopenou. Mluv teda. Budu poslouchat a cinit. Ale dobre to naplanuj at se mekam dostanem. Oni zatim budou projednavat. Heureka...

kaprus - Profil | Út 14.2.2017 10:01:55

Vítek >> aby ty kuvy meli na co kadit...

Lukas J - Profil | Út 14.2.2017 9:52:53

Střílení má pouze psychologický význam a podle mě to trochu funguje na to, co tu přiletí v zimě. Domácí usazenou populaci kormorána zničí jedině likvidace vajec. Ochranu ryb ale nezajistí jen likvidace kormorána. Jsou tu vydry, volavky, morčáci a NEDOSTATEK VODY V KRAJINĚ.
Proto bude třeba navrátit do řek úkryty pro ryby, meandry, zadržet vodu v krajině, jinak nám ty ryby chcípnou už v létě a kormoš nebude mít v zimě co žrát a potřeba střelby najednou nebude potřebná, protože nebude mít důvod tu být, ale ani my nebudeme mít důvod chodit na ryby.

Vítek - Profil | Út 14.2.2017 9:42:04

Sázejte stromy.

hraji - Profil | Út 14.2.2017 9:36:56

kaprus >> pak už jen zbývá najít ty střelce, co bez ohledu na zákony, bezpečnost a cokoliv dalšího budou střílet. Znám pár myslivců, co střílí kormorány.
Myslet si, že je možné u nás nějak podstatně omezit ty desítky tisíc kormoránů jejich střílením, je nepochopením podstaty problému.
Hlouposti typu budeme střílet lidi, no to už ani nestojí za komentář.

kaprus - Profil | Út 14.2.2017 9:34:50

Šalo >> oprava: Letos nasadi nove kapry, sezerou je a kdyz neco zbyde, postaraji se oto kormorani..