Jednal Republikový sněm ČRS

Kategorie: Všeobecné

Jednal Republikový sněm ČRS

V sobotu 26. listopadu 2016 se sešlo na XVI. Republikovém sněmu Českého rybářského svazu v Průhonicích 159 účastníků ze 162 pozvaných (program sněmu).

Všichni delegáti obdrželi předem brožuru se zprávou o činnosti, kterou doplnil svým vystoupením předseda ČRS JUDr. Alexander Šíma.

Jedním z hlavních bodů jednání byl návrh na zvýšení členského příspěvku dospělých rybářů o 100 Kč od roku 2018. Při prvním projednání však původní návrh a ani dva další protinávrhy nezískaly podporu nadpoloviční většiny delegátů. Ti sice v zásadě nebyli proti zvýšení, ale nemohli se shodnout na rozdělení mezi jednotlivé organizační jednotky ČRS. Proto byl v odpolední části jednání podán návrh znovu se k věci vrátit, ale nejprve hlasovat jen o samotném zvýšení o 100 Kč bez návrhu na rozdělení a v případě schválení pak rozhodnout o rozdělení příspěvku. Tento návrh byl přijat, sněm nejprve schválil zvýšení členství dospělých na 500 Kč a následně pak rozhodl o jeho rozdělení v poměru 50 % místní organizace, 37 % územní svaz a 13 % Rada. Členský příspěvek ČRS v kategorii dospělých tedy bude od roku 2018 činit 500 Kč, jeho výše pro děti a mládež se nemění.

XVI. Republikový sněm dále přijal návrh na změnu Stanov předloženou Jihočeským územním svazem ČRS, která se týká zastupování člena Rady v případě, že nemůže vykonávat tuto funkci. Změna je jednoduchá - byla pouze vypuštěna podmínka, že musí jít o „dlouhodobou“ nemožnost vykonávat funkci člena Rady.

Jihočeský územní svaz dále předložil tři návrhy, které se týkaly Statutu celosvazového rybolovu (zpochybnění platnosti dosud provedených změn, přijetí nového statutu a kontrola dodržování pravidel celosvazového rybolovu - žádný z nich ale nebyl přijat (získaly pouze 21, 26 a 29 hlasů převážně z řad jihočeských delegátů).

Sněmu byl v diskusi předložen i návrh zavázat Radu ČRS k jednání s MZe ČR o novele vyhlášky k provedení zákona o rybářství s cílem non-stop rybolovu za úplatu, ochrany trofejních ryb a omezení úlovků na povolenku. Návrh však nebyl zcela konkrétní (nebylo jasné, zda je účelem úplné zrušení denní doby lovu), proto byl následně upraven ve smyslu jednat s MZe ČR o rozšíření stávajícího počtu revírů s výjimkou z denní doby lovu a zabývat se ve svazových orgánech ochranou trofejních ryb a možností omezení úlovků na povolenku.

Závěrem jednání přijal sněm usnesení s úkoly na období do dalšího sněmu (2018).
http://www.rybsvaz.cz/

yvana, 29.11.2016

Diskuse k bleskovce

Mrknato - Profil | So 3.12.2016 7:52:39

potočák 62 >> Protože se duhák vysazuje i do MP revírů a většinou se kupuje zvenku, kdežto potočáka si mazlí v MO skoro zadarmo a proto ho také stále více a nezadržitelně ubývá.....

Pro mě je důležitý výsledek. Vloni se na P revírech ulovilo 32 tun duháka, ale jen 12,5 tuny potočáka, ve kterém byl jistě i ten "průmyslový". Ve výsledných počtech téměř 3x tolik duháka, jehož tržní hodnota může činit 3,2 mega a u potočáka to vychází na 2,5mega, při ceně 100,-Kč za Pd a ceně 200,-Kč za Po.

Kdo si chce nějakou rybu odnést a platí ji v povolence a dalších svazoplatbách, tak pro něho je Pd jasná volba. Je 2x levnější i při zohlednění tržní ceny odnášených ryb. No a o spolehlivosti údajů o potočákovi silně pochybuji, včetně toho, kolik se jich vysazuje a kolikrát těch samých. Věří jim jen asi ti, kteří si je sami zfalšují.....

potočák 62 - Profil | Pá 2.12.2016 23:39:39

Mrknato >> Tak máš tam financování a taky jaké druhy ryb a za kolik se vysazuje a například do duháka se dává o dva miliony víc než do potočáka.Petrův Zdar

Mrknato - Profil | Pá 2.12.2016 23:00:22

potočák 62 >> Ty věříš datům Rady pro sněm? Pokud tato data vychází z údajů i našeho ÚS, tak to je loženej komiks.....

potočák 62 - Profil | Pá 2.12.2016 13:28:29

Tak jsem na stránkách črs proštudoval z Republikového sněmu -Vybrané údaje o činnosti za období let 2015-2016.Na jedné straně spousta údajů včetně zarybnění,na druhé straně všeobecné prohlášení o problémech jako jsou predátoři,úbytek původních druhů ryb a jak to řešit.Když to shrnu,kromě zvýšení ceny známky a poznámky o jednání o omezení počtu ryb na jednu povolenku je to o ničem a nic se neřeší.Petrův Zdar

Fishky - Profil | Pá 2.12.2016 11:52:10

hraji >> Jurko, tobě ještě stále nedocvaklo, že tohle je MRK, že tady se diskutuje o všem možném a co nejen já mám či budu dělat, je jen a jen moje svobodné rozhodutí a a tvé moralizování a usměrňování je zcela mimo. Já si na MRKu můžu povídat kde chci o čem chci - takže prosím pro příště važ slova, nelíbí se mi že jako funkcionář Svazu tu vystupuješ jako blb - o takové vystupování na venek Svaz nestojí a nemá zájem a máš to napsané i ve výstupu z konaného jednání republikového sněmu ČRS - četl sis to? Já ano :) Svaz si chce budovat své PR a ty to kazíš. Takže buď bys měl složit funkci a psát sám za sebe nebo se začít chovat tak jako svazák.

hraji - Profil | Pá 2.12.2016 11:40:44

Fishky >> hele, já tě uznávám jako skvělého elektrikáře, vynikajícího topenáře, odborníka na stavební činnosti. Ale jak začneš psát o svazu, píšeš nesmysly, a na to trvám. Pokud máš nějaké problémy se socioekonomickou studíi, řeš to se zpracovatelem, možná i se zadavatelem. Pro mě jsi lhář a nespolehlivý člověk. Dělej s tím co chceš.

Fishky - Profil | Pá 2.12.2016 11:33:06

hraji >> když zastavíš na svém nicku u mého komentáře, otevře se ti na co reaguju, to aby ses nemusel tak blbě ptát :)

Ze byly v dotazníku nesrovnalosti - chyby, se ověřilo. No a teď by bylo prima, kdybys začal tomu svazu dělat to PR a nechoval se jak trubka. Forest říkal, že pro blbého každý blbej, že mě nemáš vlásce, protože mám hubu rozřízlou od ucha k uchu a jsem až moc upřímnej vím, ale to nic nemění na tom, že hovadiny nepíšu a trubku tu ze sebe děláš ty.

hraji - Profil | Pá 2.12.2016 11:20:02

Fishky >> ty chceš omluvu? Zač? Za ty nesmysly, co tu píšeš?

Fishky - Profil | Pá 2.12.2016 11:18:50

hraji >> tak ako Jurko, omluva nikde? Asi by ti měla rada domluvit, abys tu jako svazový funkcionář nepsal blbosti a neoprávněně neobviňoval druhé. Děláš Svazu nedobré jméno. A Svaz si na svém vystupování na venek zakládá.

Vojc29 - Profil | Pá 2.12.2016 9:29:33

Okuník >> Ty jo kámo RS přeci dostává povolenku zdarma a to mu musí stačit :) :) Ale je to tak jak říkáš u nás jsou aktivní 3 z 12 taky solidní na takovou malou MO. Vtipné. Ale od nové sezony snad nastanou změny a ti co nechoděj půjdou od válu. Taky patříme pod stejnou VÚS...

Fishky - Profil | Pá 2.12.2016 8:53:52

FRANK71 >> to není až tak podstatný graf, důležitý je graf okouna a sumce :) tam je problém... o lipanovi či potočákovi nemluvě, hospodaření jako bejk. On ten Dalas bude mít nejspíš pravdu, že ryby nejsou, páč svaz sype sumce a ti vyžerou všechno - candátem a okounem počínaje... musíme vybouchat sumce :)

FRANK71 - Profil | Čt 1.12.2016 21:17:13

hraji >> uvidíme, necháme se překvapit.

hraji - Profil | Čt 1.12.2016 21:10:29

FRANK71 >> spekulace (čistě moje) - trochu mi to připadá, jako vylepšení rozpočtu ústavu rybářství MZLU.

hraji - Profil | Čt 1.12.2016 21:09:12

FRANK71 >> jsem si jistý, že máme k řešení mnohem důležitější a palčivější úkoly, než nějakou studii. Předpokládám, že až skončí období prověrek hospodaření, dostaneme potřebnou informaci. Na stránkách MRS ta informace už je. Vyvěsíme ji tedy i na stránce našeho PS, ale můj postoj k dotazníku to nijak nezmění.

FRANK71 - Profil | Čt 1.12.2016 21:05:08

hraji >> Já bych se zeptal co od toho očekávají, pak bych jim to když tak omlátil o hlavu.:-))

hraji - Profil | Čt 1.12.2016 21:00:18

FRANK71 >> já nikomu nebráním, aby si to prostudoval a v případě, že to považuje za rozumné, aby to vyplnil. Jen pro tvoji informovanost, byli jsme dnes na kontrole hospodaření PS, nikdo z přítomných svazových zaměstnanců se ani nemínil o nějaké dotazníkové akci. Takže zřejmě není žádná zásadní podpora a zájem. normálně totiž dostáváme všechny důležité informace i do emailu, tentokrát nic. Při minulé akci si pamatuji, že se o tom mluvilo na svazové výboru a nabádali se členové, aby dotazník vyplnili.
Za sebe, otevřel jsem to, a začal vyplňovat, asi po pěti minutách jsem to vymazal.
Opravdu nechápu, k čemu je komu informace, které v tom dotazníku požadují. Fakt to vnímám jako vyhozené peníze. Jsem sice funkcionář svazu, ale zdaleka ne se vším, co se ve svazu dělá, souhlasím.