Seminář zaměřený na rybí přechody představil pilotní projekt využití šnekových turbín

Kategorie: Všeobecné

Postup prací při zprůchodňování migračních bariér na vodních tocích, metodické postupy hodnocení funkčnosti realizovaných rybích přechodů, nové zahraniční přístupy, nové technologie a výzkumné projekty – to vše bylo tématem letošního V. ročníku semináře zaměřeného na problematiku zprůchodnění migračních překážek ve vodních tocích, který se konal 10. listopadu v Praze.

Zdroj: http://www.pmo.cz/cz/media/aktuality/seminar-zamereny-na-rybi-prechody-predstavil-pilotni-projekt-vyuziti-snekovych-turbin/

MAXXSKATER, 17.11.2016

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Po 21.11.2016 8:43:44

hraji >> Já se raději opravdu držím tématu, v jiné diskusi jsem tě na to dokonce dvakrát upozornil. Nemám v úmyslu tady žádným způsobem znevažovat tvoji ani nikoho jiného práci, kterou dobře koná pro svaz.
U většiny lidí co jsou zde zaregistrováni si myslím, že jde o společný zájem a chovají se slušně. To že se vyjádří nějakým způsobem ( ze svého pohledu ) ještě neznamená, že to myslí špatně ( může se to stát že špatně pochopil dané téma, jeho odpověď nebyla srozumitelná, v případě specifických záležitostí to většina laiků nepojme ).
Každý z nás získává v průběhu svého života zkušenosti a další se snaží získat formou vzdělávaní. Forma vzdělávání je i diskuse.
Plně souhlasím s tvojí poslední větou, ale kdyby to bylo nefunkční tak by jsi to sám tolikrát nepoužil.
V případě, že se budeme držet pouze tématu a osobní záležitosti půjdou stranou, tak to já vítám.

hraji - Profil | Po 21.11.2016 7:54:12

Honza7 >> vím, že to je pro tebe těžko představitelné, ale i tvůrce a zpracovatel technických norem může mít i jiné znalosti, získané třeba desítky let trvající prací pro rybářský svaz. Vodohospodáři, a pár jich znám, hlavně z práce ve spolku, jsou v hodnocení tohoto pilotního projektu velmi zdrženliví, protože zkušenosti ze světa jsou různé. Rozhodně to nikdo předem nezatracuje.
To jen MRK ví vše předem a nejlépe. Což ovšem není nic nového.
A když schází argument, sáhneme po osobní invektivě, jak snadné a nefunkční.

Honza7 - Profil | Po 21.11.2016 7:33:29

hraji >> Konečně se v něčem shodneme, že hodnocení vodohospodáře asi bude mít větší hodnotu, než prodavače technických norem.

Pr3v1t3k - Profil | Pá 18.11.2016 13:20:09

Kdyby se na to vypisovala dotace, tak většina čehounů chodí po světě s druhou dírou do prdele..

Vítek - Profil | Pá 18.11.2016 13:06:23

Franta H >> čichám čichám Járu da Cimrmana

marmyš - Profil | Pá 18.11.2016 12:47:03

Toho Rakušáka se mohli zeptat na ten jez u Hevlína a na ty otevřené kanalizace,co ústí do Dyje. U Hevlína se dá z řeky pít a u Drnholce už tečou šlemy.
https://mapy.cz/s/1dL9g

Franta H - Profil | Pá 18.11.2016 12:13:34

Mám z toho smíšené pocity. Možná to jednou bude užitečné zařízení, ale teď mi to spíš připadá jako nástroj na tunelování dotací. Postavit nesmyslné betonové monstrum (třeba jez Planá u Č.Budějovic), vyčerpat dotace na obnovitelný zdroj elektřiny a ještě si namastit kapsu na elimininaci dopadů monstra na život v řece stavbou šnekovýho dopravníku na ryby.

Vítek - Profil | Pá 18.11.2016 9:50:37

bere mě žas i děs, co všechno ještě od ryb odborníci s kesery chtějí: proplouvat jakýmisi turbínami... a´t nejprve proplavou ti oni odborníci šnekovým tentononc, než zase s touhle novinou začnou!!!! nejprve má být striktně vyžadováno, aby provozovatelé MVE trvale celoročně pouštěli vodu přes jezy zdrží a nenechávali řečiště bez vody!!!! tahle šneková turbína je zas nějaký pokus, jak nechat vlka nažrat a kozu zústavit celou. mám už dost vokecávání problémů.

kakr - Profil | Pá 18.11.2016 9:28:21

Jezy v Podhradí o které se jedná dobře znám. Při větším průtoku je ryby překonají v pohodě, mockrát jsem koukal na jez u Zátiší který je po rekonstrukci betonový jak se jej snaží ryby, převážně plotice zdolat.
Je fakt, že se do Rakouska moc ryb hlavně při jarním tahu do tření nedostane. Nevím jak dalece je Dyje zarybňovaná v Rakousku, ale asi to moc velká hitparáda nebude, na rozdíl od revíru Dyje 15.
Instalace generátorů maskovaných jako rybí přechody by měla situaci změnit.
Mnozí z nás jistě pamatují jak se nad silničním mostem vedoucím do Uherčic objevilo staveniště i s jeřábem který tam stál mnoho let. Měla tam stát MVE ,je dobře, že nestojí. Možná kdyby ji stavebník deklaroval jako rybí přechod a ne jako příbřežní elektrárnu už dávno vyráběla proud.......
Kousek za novým mostem (foto)vlevo, kde měla MVE stát je rozstřelený jez a zbyteček původního mlýna s náhonem. Kdo neví kde je už ho asi nenajde. můj soused z chalupy, který se v Podhradí narodil mi jej ukázal, jako malý kluk tam po válce vozil s mámou obilí. V 50tých letech jej PS srovnala se zemí, neb se nacházel v hraničním pásmu.

hraji - Profil | Pá 18.11.2016 8:43:44

Tak sice slov je tu napsáno hodně, ale v podstatě k ničemu. Samozřejmě je snadné cokoliv, na čem se nepodílíme, znevážit, ze stanovisek odborníků uznávaných v oboru udělat tendenční a zavádějící informace, protože není potřeba předložit žádné věcné argumenty.
A taky žádné věcné argumenty dány nebyly. Všechno se to odehrává na pozadí osobních pocitů dvou asi zneuznaných odborníků na poli ekologie, hydrobiologie a vodohospodářství.
Už se těším, až si zde přečtu zprávu o tom, jak pánové tahali za ten druhý konec provazu a někam to dotáhli. Výchozí pozici si vybudovali dobrou.

Honza7 - Profil | Pá 18.11.2016 8:19:34

aleš vavřina >> Máme teď po volbách a tak se dají očekávat změny. Jestli budou k horšímu a nebo k lepšímu ukáže čas.

Sa(l)micka - Profil | Pá 18.11.2016 0:08:13

Je fakt, že tohle by z úhoře asi maděru nenadělalo, pokud by neměl extra smůlu.

aleš vavřina - Profil | Čt 17.11.2016 22:22:50

Honza7 >> No milý Honzo, tak to z toho máme pocity hodně podobné ... a když někde čtu (jako podpůrný argument), že odbornými garanty jsou AOPK ČR nebo VUV, tak je mi jasné o co jde... - vlastní podstatu věci schovat pod "vážené a současně anonymní" ústavy. Tam jsou přece odborníci na slovo vzatí, tak proč jejich dedukce zpochybňovat, :-) - no praxe mne již vyškolila. Sic se to Podhradí netýká, ale silně mi zde vystupuje paralela se společností Envi-system (či jak se jmenovali, ale to Envi tam bylo) a jimi zpracovanou studií na migrační zprůchodnění Dyje, dolní Jihlavy a Rokytné - dílčí závěry (s nimiž jsem se seznámil) studie k popukání, a na dnešní dobu to nesvádějme, :-) . Pokud budeme chtít opravdu s migrační prostupností toků něco dělat, tak bude třeba tahat za opačný konec provazu než nyní.

Honza7 - Profil | Čt 17.11.2016 14:52:34

Uvedený článek není nikým podepsaným a tak podle grafické stránky se dá aspoň usoudit, že autorem je pan Bc. Petr Chmelař. O uvedené šnekové turbíně se zda už taky psalo a dokonce zde už někdo uváděl i zkušenosti s tímhle vynálezem o kterém se vyjádřil, že na výrobu elektřiny je to dobrý, ale k výsledkům migrace ryb přes toto zařízení byl hodně opatrný. Zkrátka čekalo se od toho víc. Je i klidně možné, že za tu dobu vzniklo jiné technické řešení, které umožní lepší migraci ryb.
Přes tohle všechno cítím z tohoto článku určitou pachuť. Na uvedené akci byly aspoň za českou stranu jmenovány organizace, které jsou dosti závislé na státu a státních dotací. Nevím, která z těchto organizací má větší zájem na migraci ryb, než ČRS a nebo MRS. Nikde v uvedeném článku se nepíše, že by někdo z uvedených dvou organizací se uvedené akce zúčastnil a nebo jim dal prostor se na této akci vyjádřit.
A tak trochu to připomíná vyjádření lékaře " operace se povedla, pacient zemře ." Přeloženo do naší terminologie : nainstalujeme šnekové turbíny, pokud to nebude sloužit rybám k migraci, můžou si za to samotné ryby.
Příště by autor měl uvádět raději především správný název projektu a to : Seminář zaměřený na šnekové turbínou s pilotním projektem na výrobu elektřiny.