Ze zasedání Republikové rady ČRS (listopad 2016)

Kategorie: Všeobecné

Listopadové zasedání Republikové rady ČRS proběhlo 3. 11. 2016.

Úvodním bodem jednání byly zprávy o činnosti na úseku rybářského sportu a práce s mládeží. Zástupci sportovních odborů seznámili členy Rady s výsledky dosaženými v jednotlivých sportovních disciplínách v roce 2016 – nejúspěšnější byli tradičně reprezentanti v rybolovné technice, kteří získali desítky medailí a několik titulů mistrů světa jak v jednotlivcích (Kateřina Roblová, Tomáš Spáčil, Tereza Havelková, Jan Bombera), tak v družstvech. Medaile za druhé místo v družstvech přinesli i hendikepovaní rybáři z mistrovství světa v lovu ryb udicí v Pardubicích, reprezentanti v plavané z MS národů v Bulharsku (zde obsadil také 2. místo v soutěži jednotlivců Josef Konopásek), reprezentanti LRU muška z ME v Polsku (také 2. místo v soutěži jednotlivců Lukáš Jahn) a bronzové medaile vyhráli juniorští reprezentanti LRU muška na MSJ ve Španělsku.

Koordinátor sportovní činnosti ČRS (a také generální sekretář mezinárodní sportovní federace rybolovné techniky - ICSF) Dr. Josef Doležal dále informoval Radu ČRS o přípravě kongresu CIPS (mezinárodní organizace rybářského sportu), který se uskuteční ve dnech 27. – 29. 4. 2017 v Praze. Příprava této prestižní mezinárodní akce probíhá podle harmonogramu, což potvrdila i úspěšná kontrola ze strany CIPS, provedená v Praze v červnu 2016.

edílnou, a velmi důležitou součástí svazových aktivit je i práce s mládeží. Dlouhodobá systematická činnost ČRS v této oblasti přinesla své výsledky v podobě získání titulu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy „Organizace uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“. Tento titul přináší Českému rybářskému svazu určité výhody spočívající zejména v systémovějším vztahu ČRS a MŠMT a v administrativních úlevách při podávání žádostí o dotace na činnost mládeže a v jejich vyúčtování. Organizace s tímto titulem je jednoduše pro MŠMT solidním a respektovaným partnerem. Mimo tradičních domácích akcí (Národní kolo Zlaté udice, letní rybářský tábor, setkání mládeže) se také děti z Východočeského územního svazu ČRS zúčastnily (jako vítězové NK ZU 2015) mezinárodního setkání rybářské mládeže v polské Poznani. Tuto (historicky třetí) akci uspořádal Polský rybářský svaz z iniciativy Evropské rybářské federace. Příště uvítá mladé rybáře Francie.

Dalším bodem zasedání byla příprava XVI. Republikového sněmu ČRS, který se bude konat 26. listopadu 2016 v Průhonicích. Pro delegáty jsou připraveny všechny podklady včetně tištěné zprávy o činnosti a důvodové zprávy k návrhu na zvýšení členského příspěvku dospělých rybářů o 100 Kč od roku 2018. Zástupci Jihočeského územního svazu podali návrh na jiné, než v květnu tohoto roku Radou schválené rozdělení zvýšeného členského příspěvku (navrhli zvýšit podíl Rady z členských příspěvků a o takto získanou částku snížit režijní náklady celosvazového rybolovu). Rada však odmítla revokovat své dřívější usnesení a jihočeský návrh nepřijala.

Dále Rada schválila plán práce na rok 2017, který počítá s obvyklými deseti schůzemi (měsíční frekvence s výjimkou července a srpna).

V rámci informace o činnosti mezi zasedáními byli členové Rady informováni o účasti na zasedání prezidentů Evropské rybářské federace (EAF) ve dnech 14. a 15. října 2016 v chorvatském Zagrebu. Výroční zasedání této mezinárodní organizace rybářských svazů reprezentujících 3,5 mil. rybářů z 11 zemí Evropy se zabývalo zejména dalším směřováním EAF (intenzivnějším vazba na orgány EU, ekologie, podpora mladých rybářů). Přínosem takových setkání je i vzájemná informace o tom, jakým způsobem řeší ostatní rybářské svazy záležitosti, které jsou společné všem (např. kontakt se členy, prodej povolenek, ekologie a zejména malé vodní elektrárny, vztah s úřady a státem, užívání a ochrana revírů, pravidla rybolovu, atd.).

Rada byla rovněž informována o dotazu Antibyrokratické komise Ministerstva zemědělství ČR na názor ČRS na případné zavedení rybářských lístků na dobu neurčitou. Odpověď byla jednoznačná: pokud takový návrh padne, ČRS časově neomezené rybářské lístky podpoří jako krok ve prospěch rybářů.

Rada dále schválila nominaci Jiřího Pejchara na funkci vicepresidenta mezinárodní muškařské federace FIPS – mouche.



Poslední schůze Republikové rady v tomto roce proběhne 1. prosince 2016.



Jan Štípek

jednatel ČRS

Zdroj: http://www.rybsvaz.cz/

MAXXSKATER, 11.11.2016

Diskuse k bleskovce

Anýzový dědek - Profil | St 16.11.2016 18:39:17

FRANK71 >> Hm. tak to asi jo :-(

FRANK71 - Profil | St 16.11.2016 18:20:04

Anýzový dědek >> no to navrhly ÚS, protože náklady rostou, energie, nájem atd. Rada to projednala a schvalilila, neb deset let se nic nezvedalo.

Anýzový dědek - Profil | St 16.11.2016 18:17:25

FRANK71 >> nikoliv. :
Pro delegáty jsou připraveny všechny podklady včetně tištěné zprávy o činnosti a důvodové zprávy k návrhu na zvýšení členského příspěvku dospělých rybářů o 100 Kč od roku 2018.
Z tohoto mi jasně plyne, že tento návrh vzešel z Rady a nikoliv z MO.

FRANK71 - Profil | St 16.11.2016 18:13:23

Anýzový dědek >> ne,ne, z MO a Rada to jen schválila. Aspoň tak jsem to někde četl, ale možné, že je to jinak.

Anýzový dědek - Profil | St 16.11.2016 18:11:00

FRANK71 >> Ten podnět nevzešel z MO, ale z Rady, takže MO mi možná řekne to co jsi napsal. Ale kurna , kam ty prachy jdou? Aby panáci v radě mohli kupovat chaty na Orlasu a dávat si bene v Průhonicích?

FRANK71 - Profil | St 16.11.2016 17:30:32

Anýzový dědek >> se zeptej na tvé MO, prý mají málo peněz.Rostou náklady.

Anýzový dědek - Profil | St 16.11.2016 16:24:38

Mohl by mi někdo vysvětlit ten návrh na zvýšení členského příspěvku?
Proč a na co se má zvýšit?

Willow - Profil | St 16.11.2016 15:27:38

hraji >> Nevím jak znáš můj region.Já proti MVE bojuji a tlačím na odebrání licencí a obr.pokut za opakované porušení všech vyhlášek a pravidel,s kterými každý provozovatel byl seznámen,pochopil je,neměl výhrady a to vše podepsal.Oni hoši z Čezu už taky nechtějí lítat kvůli každému,,Vendovi,,jako ocásek IŽP k doložení provozu MVE a vlastně dokládat,že ta turbína jela,protože dodávala.Bivakovat nikde nebudu,nejsem kaprař a bivi nemám,mě hlavně zajímájí pstruhové řeky,říčky a potoky.Jsem možná internetový tlachal,ale Ty,ve vyšší pozici jsi dokázal ,co.A Ty tlachal nejsi.????

hraji - Profil | St 16.11.2016 15:18:39

Willow >> moje babička, a byla to moudrá žena, říkávala, když jsem použil slovo kdyby, cituji: kdyby byly v řiti ryby, nebylo by potřeba rybníků.
Přesně to ti píšu já. Kdyby je nejzbytečnější slovo v rybařině. Kdyby totiž nic neváží ani nic neudělá.
Máme na revíru 4 MVE a musíme se snažit, abychom je udrželi na uzdě, a ono to jde. Nemohu je zrušit, musím tedy udělat to, co zajistí, že si nemohou dělat co chtějí. Tady žádné kdyby neplatí.

hraji - Profil | St 16.11.2016 15:15:39

Willow >> já jsem přesvědčen, že bys měl ukázat všem těm zbytečným lidem v ČRS, jak se to má dělat. Například bys mohl svolat obrovskou demonstraci na Václavské náměstí a tam s rybáři bivakovat tak dlouho, až se změní zákony a nařízení EU. Následně se potom změní i legislativa u nás, a potom už to bude sranda. No a nakonec by ses mohl stát úspěšným lovcem vyder a založit na tom svůj nový byznys.
Dnes a denně mě přesvědčuješ, že jsi fakt jen internetový pisálek v tom pravém slova smyslu.

Willow - Profil | St 16.11.2016 15:14:31

hraji >> Kdybych mohl zrušil bych provoz všech MVE,protože vím,že tento kšeft ničí,Vše,co je ve vodě a má s vodou něco společné.Nic to nepřináší,naopak to ničí vše nad i pod MVE.Je zajímavé,že Zelení,proti tomu nebrojí,vytopená hnízda ledňáčka jim vlastně nevadí.Protože spoustu těch magorů má na provozu MVE svůj zájem.Samozřejmně finanční,o nic víc nejde.Jde jen o prachy a vliv na rozhodování,co jo a co ne.

Willow - Profil | St 16.11.2016 15:04:06

Ale pánové,vždyť to je vidět všude.Chybí tlak rybářů na Mze,Mžp ,někdo musí za nás lobovat,máme vyder několika násobně ,než Rakousko.A víte proč?,tam ten soukromník tu škodu chce zaplatit,možná s tím jde až k soudu.!!!A tady,ryba je ničí,nikomu nepatří,nemá svého majitele.Kdo za to asi může,běžný rybář,pobočný spolek,nebo všechny Ús za to ,že netlačí svaz a radu,k nějakým výsledkům,opatřením atd.Ad Nofish,fotbal je v soukromých rukách,tam ať si majitelé dělají,co chtějí.Je to jejich bussines,na rozdíl od rybařiny,ta je lidová.Stačí zažádat a máš.

hraji - Profil | St 16.11.2016 15:00:59

nofish >> je to jak píšeš. Do puntíku. A nedej bože, kdyby někdo řekl, hele Vrba, jdou nám to ukázat, jak se to má správně dělat. To by bylo zděšení ...

nofish - Profil | St 16.11.2016 14:44:23

hraji >> Jako vždy. Všechno je pořád špatně. Je jedno jestli je to svaz, jestli jsou to zahrádkáři, jestli je to výstavba dálnic, nebo práce poslanců. Každý ví, že je všechno špatně. Pak tedy vezměme v úvahu třeba je, kde jsou tedy nějaké koncepce "na papíře" které by ukázaly, jak z toho ven. Všichni všemu rozumí, tak tedy musí vědět, jak na to a mají poradit. Krásně je to vidět třeba na fotbale, každý kdo na tom hřišti není, u stolu od piva ví, jak přesně to měli hrát :-)

hraji - Profil | St 16.11.2016 14:30:54

Willow >> že by závist? Nebo frustrace? Je mi tě líto.

Willow - Profil | St 16.11.2016 14:21:18

VÁŽENÍ SOUDRUZI,NECHCETE UŽ ZMIZET.!!!!!!Už dlouho na svých postech přežíváte,nejste schopni lobovat,za nás,rybáře nikde.Mze,Mžp stav vyder ,kormoránů,volavek,neřešíte,jen si slintáte tu vaši rudou slinu na kravatu od Armani.Kdyby jste byli rybáři,museli by jste řešit veškeré problémy svých spolků.Místo toho se chvástáte na umu jiných.Vy jste slovo kapitalismus vzali,co se týče odměn,platů a služebních aut,telefonů a notebooků.Máte se lépe,než za komárů a přitom nic neděláte.Jste vši a blechy,nás rybářů.Jste staří,zarostlí paraziti,tuneláři,nic míň ,nic víc.Postbolševické hovada.Tak to lze nazvat.

Pr3v1t3k - Profil | St 16.11.2016 13:40:07

Děláte to správně!