Na řece Metuji vznikl první jez s rybím přechodem

Kategorie: Všeobecné

Nahořany /FOTO/ - V katastrálním území Nahořan u obce Dolsko se na řece Metuji dokončuje rekonstrukce jezu. Tam je jako první na tomto toku vybudován rybí přechod. Jedná se o samostatné koryto s mírným sklonem a vyplněné kameny vybudované mimo řeku. To umožní nejen pstruhům, ale i všem lososovitým rybám či úhořům migrovat po celé délce vodního toku, aby v době tření měli možnost plout do čistších vod v horních tocích a následně se vracet zpátky.
Zdroj: http://nachodsky.denik.cz/zpravy_region/na-rece-metuji-vznikl-prvni-jez-s-rybim-prechodem-20161107.html

JaMi, 8.11.2016

Diskuse k bleskovce

Rožnovák - Profil | St 9.11.2016 23:25:32

Zajímavé před několika desetiletími se funkční rybí přechody defacto nebudovaly a pstruhů byly plné řeky. A ohánět se úhořem? Jeden přechod na řece ho nespasí, když ho na cestě čeká několik MVE a dalších jezů, které přechod nemají, co se týká úhoře a lososa tak to chce širší koncepci a ne ostrůvkovité budování rybích přechodů u jednotlivých jezů.

Pstruh se vytírá i v řece, pokud proto má podmínky a vzhledem k tomu jak vypadají v posledních letech stavy vody v chovných potocích je lepší když potok s dostatkem vody vybere člověk a plůdek tam vysadí, než aby ryba přirozeně vytřela do chovného potoku který má přes léto vodní deficit a plůdek tam zajde, pokud se tam vůbec dostane pstruh není losos při tření sice migruje ale ne v takovém rozsahu. Kdyby rybáři každý rok neslovovali generačky a "nevyráběli" z nich plůdek žádní pstruzi by možná už ani nebyli. Nevím postupem času na rybí přechody začínám měnit názor, že je to jen prostředek jak si někde prosadit stavbu jezu či MVE, jakmile zapracuješ do projektu rybí přechod podle nejnovějších standardů EU si za hrdinu. Další věc je ta, že tímto tempem spějeme k tomu že se za pár let se budou chytatelné jezy hledat asi velmi obtížně, což ovšem rybí predátory trápit nemusí. Ještě jedna věc ryby se vytíraly i před tímto nařízením a když vidím co se objevuje na dolních tocích za ryby možná by nějaká ta bariéra nebyla někdy na škodu, protože popravdě nevěřím že se EU vzmohla ještě na nějaké komplexní řešeni na pomoc lososům a úhořům.