Zástupci zájmových spolků se sešli, aby dohodli společný postup při jednání s MŽP ve věci invazních a nepůvodních druhů živočichů a rostlin

Kategorie: Všeobecné

Ministerstvo životního prostředí připravuje seznam nepůvodních a invazních druhů, který může u řady živočichů a rostlin znamenat zákaz jejich vysazování, rozmnožování a chovu. Takový seznam je ve svém principu žádoucí. Nicméně, existuje riziko, že by se na seznamu mohly vyskytnout také hospodářsky cenné druhy živočichů, tedy i ryb (např. pstruh duhový, siven americký, amur bílý, tolstolobik), které jsou u nás dlouhodobě rozmnožovány a vysazovány, aniž by byl prokázaný jejich škodlivý vliv na přírodu. Proto se v minulém týdnu sešli zástupci velkých občanských sdružení a domluvili se na vzájemné spolupráci a společném postupu v této záležitosti. Jelikož se zdá, že dosavadní práce na přípravě seznamu nepůvodních a invazních druhů trvají již značně dlouhou dobu a doposud bylo vše připravováno tak trochu „o nás bez nás“, shodli se zástupci spolků (rybáři, myslivci, včelaři, zahrádkáři atd.) že budou požadovat úzkou spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a schůzku na úrovni ministra životního prostředí a zástupců spolků.

Níže se můžete podívat na společné prohlášení, které na místě schůzky podepsali zástupci spolků:

Zdroj: http://www.rybsvaz.cz/

MAXXSKATER, 5.11.2016

Diskuse k bleskovce

Turňa - Profil | Po 7.11.2016 7:24:23

Ještě jedna korekce.
Nařízení vejde plně v platnost až po schválení upravené legislativy. Do té doby bude v ČR možné provádět pouze dovozní kontroly, které vycházejí z nařízení a příslušné veterinární nebo celní předpisy je umožňují aplikovat okamžitě.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/invazni-druhy-narizeni-evrop​ske-komise-myval-bolsevnik-veverka-pxl-/domaci.aspx​?c=A160804_165947_domaci_fer

Turňa - Profil | Po 7.11.2016 7:10:54

.... Nařízení zavádí mimo jiné kritéria hodnocení rizik, stanovení seznamu invazních druhů,...

Turňa - Profil | Po 7.11.2016 6:58:19

Lesy České republiky a zájmové sdružení?, asi si někdo plete pojmy s dojmy a měl vůbec zástupce této organizace (státní) vůbec zmocnění k takovému podpisu - ale do toho mi nic není, to je problém ministra zemědělství. , a to vyhrožování počtem členů, které je jakoby nenápadně skryto vedle podpisů je co - náznak vydírání?
Mj. Brečí se už na hotovém hrobě. Podstatné bylo to, co se NE-vyjednalo v Bruselu. Nařízení EU je přímo aplikovatelné do právního prostředí České republiky a není k tomu třeba ani žádný zákon nebo vyhláška.
A že nereaguje MRS? Ani se nedivím - proč by měl.

TEZAR - Profil | So 5.11.2016 21:07:01

Rožnovák >> Souhlas.

Rožnovák - Profil | So 5.11.2016 20:40:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Aby tam skončil duhák to se nestane to by Evropa přišla o jedinou masově gastronomicky využitelnou sladkovodní rybu která se tu chová a vysazuje pěknou řádku let. Spíš mám obavy o sivena,protože je to nadmíru odolná ryba který vydrží tam kde už jiný salmonoid nemůže, tak aby jim to třeba nevadilo. A amura by zas mohli nařknout že decimuje nějaké chráněné původní zelené rostlinstvo a tolstoj žere plankton ,tak ten je z toho snad venku, jedině že by to dostal za nesympatický vzhled, holt složitá problematika. Hlavní je,aby se tam dostaly ryby které tam podle mě patří- karas stříbřitý, sumeček americký,
slunečnice pestrá, střevlička východní, kaprovec černý, veslonos americký a okounek pstruhový což je časovaná bomba ve Vodňanech si pořád drží zásobu této ryby kterou zkouší občas tu a tam vysazovat zatím bez valného úspěchu, kvůli nízké teplotě našich vod se zatím není schopen rozmnožovat, ale klima se otepluje, stačí pár stupňů a pokud se okounek chytne sežere všechno. Má velký a nebezpečný potenciál. Jistě jsou i další druhy, ale jsem jen laik.

FRANK71 - Profil | So 5.11.2016 18:07:15

Je zajímavé, že MRS opět mlčí nebo nemá zajem účastnit se dané problematiky.