Zagreb přivítal představitele rybářských svazů z deseti evropských zemí

Kategorie: Všeobecné

V chorvatském Zagrebu se v sobotu 15. října 2016 konala pravidelná výroční schůze Rady prezidentů Evropské rybářské federace (EAF), která sdružuje rybářské svazy z 11 evropských zemí a reprezentuje přes 3,5 miliónu rybářů.

Český rybářský svaz zastupovali předseda Alexander Šíma a jednatel Jan Štípek. Činnost EAF je poměrně široká a každý členský svaz zodpovídá za jednu prioritu – v případě ČRS je to péče o mládež. Účastníci schůze vyslechli v úvodu zasedání zprávu o činnosti předsednictva EAF, dále informaci o finanční bilanci federace a poté zhodnotili výsledky činnosti EAF v uplynulém období v jednotlivých zájmových oblastech. Konstatovali, že se podařilo zlepšit komunikaci mezi jednotlivými členy EAF a jejich zapojení do činnosti EAF, což celkově přispělo i k větší aktivitě tohoto evropského rybářského společenství. Proběhla i diskuse o dalším směřování federace, zejména posílení jejího vlivu na orgány EU.

Mezi mimořádně úspěšné aktivity EAF patřilo v pořadí již třetí setkání evropské rybářské mládeže, které se letos konalo v polské Poznani. Pro další setkání plánuje ČRS připravit mezinárodní obdobu dětské soutěže Zlatá udice. Evropská rybářská federace účinně podpořila i snahu Českého rybářského svazu prosadit jednodušší způsob vydávání českých rybářských lístků zahraničním rybářům. Informaci předsedy ČRS dr. Šímy o zavedení krátkodobých (30 denních) rybářských lístků od roku 2017 ocenili zejména představitelé zemí sousedících s Českou republikou. EAF se připojila k iniciativě EFTTA (mezinárodní sdružení výrobců potřeb pro rybáře) nahradit v budoucnu olověná závaží těžší než 0,06 gramů výrobky z alternativních materiálů.

Schůze Rady prezidentů EAF přijala v závěrečné části jednání řadu úkolů pro další období. Hlavními prioritami je dosažení pokroku při řešení problematiky rybožravých predátorů a podpora činnosti s dětmi a mládeží. EAF dále hodlá, mimo jiné aktivity, rozvíjet příhraniční spolupráci a evropskou rybářskou turistiku, přispívat k řešení problémů spojených s kvalitou evropských vod a životního prostředí obecně a omezovat škodlivé účinky malých vodních elektráren.

Jak se podaří tyto úkoly naplnit, posoudí příští schůze Rady prezidentů EAF, která proběhne v roce 2017 v Praze.

Otakar Brož, prezident EAF

Zdroj: http://www.rybsvaz.cz

MAXXSKATER, 20.10.2016

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.