Do kormorány zdecimovaných řek vracejí rybáři život

Kategorie: Všeobecné

Rybáři se snaží v řekách obnovit populace původních druhů ryb, které na některých tocích už prakticky vymizely. Podoustve, ostroretky, jelci či parmy jsou významnou součástí jídelníčku rybožravých kormoránů, kteří na tekoucích vodách hodují během zimních měsíců, kdy se kvůli ledu nedostanou k potravě v rybnících. Ryby nestačí dorůstat a přirozeně se množit. Rybáři se proto snaží o umělý odchov.

Bude to běh na dlouhou trať, říkají rybáři o své snaze.

Zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/417226-do-kormorany-zdecimovanych-rek-vraceji-rybari-zivot.html?source=FBS

MAXXSKATER, 14.10.2016

Diskuse k bleskovce

kakr - Profil | Po 17.10.2016 14:06:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zřejmě někdo objevil Ameriku.
Reofilní ryby se uměle vytírají a odchovávají do velikosti ročka, někdy dvouročka více jak 30 let......vanička ostroretek nasazených včera. Nebyla jedna.......

Honza7 - Profil | Pá 14.10.2016 22:42:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tohle je velmi zajímavý článek a je na něm vidět, že každý ÚS má jiný pohled na problémy, které rybáře tíží. Jsem rád, že se najdou ÚS ČRS, které mají vlastní cestu a nevidí smysl své činnosti pouze v podbízivé politice členské základny.
Jsou regiony kde je skloňován pouze kapr s pstruhem duhovým. Ostatní druhy ryb, které se do revírů vysadí netvoří ani 20 % toho co se do našich vod vysadí v rámci kapra a pstruha duhového . Snaha o udržení původních rybích druhů v našich vodách vystřídala "ekonomika" a to i za cenu, že se dovezou ryby z míst které jsou zasaženy VHS a nebo jiným virovým onemocněním. V mnoha MO ČRS byly zrušeny rybí líhně a tak z genetického hlediska původní ryby mizí z dané lokality a jsou nahrazovány sice za stejný rybí druh, ale nepůvodní formu, která má v některých místech problém se přizpůsobit.
Doplnil bych akorát autora článku v tom, že nejde pouze o zachování původních druhů ryb, ale jde především o to, že naše původní druhy ryb mají v přírodě svůj biologický význam. V mnoha případech plní svoji úlohu v potravním řetězci z jednoho pohledu a v druhém případě svojí činnosti tyto ryby dokážou udržet v dané lokalitě rovnováhu, která by jinak byla narušena a vedla by možná k nezvratným změnám.