Brabec chce do boje se suchem investovat další tři miliardy

Kategorie: Všeobecné

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chce na boj proti suchu do konce roku dát další tři miliardy korun. Možnosti jejich čerpání vyhlásí prostřednictvím výzev. Brabec to v neděli řekl v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce (OVM).

Zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/415687-brabec-chce-do-boje-se-suchem-investovat-dalsi-tri-miliardy.html

MAXXSKATER, 27.9.2016

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | St 28.9.2016 0:24:07


Tak mám pocit, že tu máme dva extrémní pohledy jak řešit boj se suchem. První, podle pana ministra, který má už několik stovek úkolů včetně časového harmonogramu. Druhý podle geologa a klimatologa Václava Cílka, který vybral s určitou skupinou kolegů jediný a to péči o půdu.
V prvním případě vidím nevýhodu v počtu úkolů, které by se mělo plnit. K tomu bude i spousta odborníků, kteří budou jednotlivé úkoly posuzovat a vyhodnocovat. To bude mít spoustu problémů a velká část investic padne na posuzovatele, kteří v tom kvantu nebudou schopni objektivně tolik úkolů vyhodnotit.
V druhém případě půjde pouze o péči o půdu. Určitě je tohle jeden z nejdůležitějších úkolů a je zapotřebí,aby se dešťová voda dokázala co nejvíce vsáknout už v místě jejího dopadu. Dále je vhodné co nejvíce minimalizovat vliv eroze a správná péče o půdu ji bude minimalizovat. Jistě v této péči by se dala najít další pozitiva.
Bohužel,podle mě nebude stačit v boji se suchem pouze péče o půdu. Čím víc přibývá zastavěné plochy, tím méně je místa, které dokáže vsáknout dešťovou vodu. Dešťová voda z těchto zastavěných ploch je odváděna kanalizací, která tuto vodu odvádí i spoustu kilometrů bez možnosti doplnění zásob podzemní vody. Je nutno lépe využívat dešťovou vodu a měli bychom se ji snažit už účelně využívat tam kde dopadla. Další problém vidím v nevhodném upravováním vodních toků, které napřímilo naše potoky a řeky. Tím došlo k jejich zkrácení, které výrazně snížilo množství vody v krajině. U napřimování vodních toků došlo i k úpravě koryta, které v mnoha případech mají tvar obráceného pravidelného lichoběžníku. To vede v letních měsících k rovnoměrnému rozprostření tekoucí vody s minimální výškou. To umožní rychlejšímu prohřátí vody, která se bude rychleji odpařovat. Tato voda v mnoha případech nebude vhodná pro všechny druhy vodních živočichů. U těch vlásečnic, potoků a řek kde je to jen trochu možné by bylo vhodné vrátit tyto vodní toky do původních koryt a tím udržet víc vody v krajině s větší možností udržení dostatečných zásob podzemní vody.
Určitě by se dalo najít ještě pár důležitých úkolů, které by se měly realizovat k efektivnějšímu boji se suchem.