Otevřený dopis k článku "Vymřeli candáti na Lipně?..." ze serveru Novinky.cz z 28.8.2016 | MRK.cz

Otevřený dopis k článku "Vymřeli candáti na Lipně?..." ze serveru Novinky.cz z 28.8.2016

Kategorie: Dravci

Zmíněný článek na novinky.cz: www.novinky.cz/domaci/413024-vymreli-candati-na-lipne-vedci-maji-na-zjisteni-tyden.html

Samo slovo "vymírání", navozuje dojem, jakoby na Lipně docházelo k nějakému masivnímu úhynu candátů. Podél břehů, ani na hladině, jsme žádné uhynulé kusy neviděli. Z toho vyplývá, že generační ryby neuhynuly, ale byly zkonzumovány „rybáři“. O úhynu ale lze hovořit u plůdku candáta, který slabý a hladový nepřežije zimu.

Téma Lipno je pro mne srdeční záležitostí a mám s ním víc jak dvacetiletou osobní zkušenost. Moje návštěvy Lipna byly pravidelné i v dobách, kdy bylo jezero smutně vyrabované.

Osobně nemám nic proti vědeckým průzkumům a naopak myslím, že jsou třeba. Mají ale následovat smysluplné kroky vyplývající ze závěru studie. Jinak to celé nemá význam, tedy pokud se nemají vyhazovat peníze z okna. A sice kroky a opatření taková, která budou dlouhodobě zaručovat dostatečně vysokou populaci a reprodukci candáta a ne dílčí zájmy rybářů a vysoký prodej povolenek. Opatření pro ryby, protože o ně by přece mělo jít v prvé řadě.

Pamatuji, že koncem devadesátých let se dělala studie (tuším ve spolupráci s akademií věd) zda má candát vhodné přírodní podmínky k rozmnožování. Výsledek byl takový, že candáti mají tak dobré podmínky k výtěru a odrůstání, že není ani třeba ho vysazovat ve větší míře. Realita byla jiná. Následovaly sezóny, kdy se už candáti objevovali v úlovcích méně, až se nechytali vůbec. Rybáři se pak spokojili s jinými druhy ryb, jako štika a okoun, až bylo jezero tak smutně prázdné, že už pro spousty rybářů nemělo smysl Lipno navštěvovat. (A to prospělo Lipnu nejvíce – mělo čas se vzpamatovat).
V tu dobu nebylo co ztratit. Jezero bylo vyrabované, tak se zakázal lov na rybičku pod 20 cm a zřídily se dvě zátoky (a ne rozsáhlé chráněné oblasti) ty se nazvaly rybí rezervací! Výborně, krok správným směrem. Pomohlo to. Osobně bych šel ještě dál.

Rybka 20 cm. Od letošního roku byl tento zákaz zmírněn na 15cm a ještě byl povolen 24 hodinový lov, o kterém se jaksi pozapomnělo hovořit. Je jasné, kam to směřuje. Jasná tendence povolení jakékoli rybky.

Změkčení omezení k ochraně candátů přišlo PŘED výsledky nyní prováděných výzkumů o obsádce a stavu candáta na Lipně. Nemělo se jednat obráceně? Nejdříve výzkum (stačí k tomu týden?) a poté eventuální změny původních opatření.

Změkčení opatření ani realita u lipenského jezera ale neladí se slovy pana Hladíka, hospodáře Jihočeského ÚS ČRS, „ Proto jsme zavedli tak razantní opatření a povolujeme metody lovu, které ryby co nejméně poškozují a máme zájem najít správný způsob rybářského managementu nádrže, který zachová úlovky dravých ryb.“ O jakých šetrných metodách lovu ryb na Lipně pan Hladík hovoří? Nevšiml jsem si, že by se trend ubíral směrem, který tak hlásá. Alespoň lov na rybičku obecně a následné zraňování zažraných dravců určitě mezi ně nepatří! Šetrnějším způsobem je rozhodně přívlač, která je ale všeobecně diskriminovaná.
Snaha pana hospodáře Hladíka o "správný způsob rybářského managementu na nádrži" se však setkala s tlakem členské základny a výsledkem je "kompromis": snížení délky pro nástražní rybky 15 cm.

Ať již nový týdenní výzkum na lipenském jezeře dopadne jakkoliv, k dlouhodobému udržení dravců na Lipně, by podle mne, jistě pomohlo:
okamžitý zákaz 24 hodinového lovu
okamžité zvýšení délky nástražní rybky MINIMÁLNĚ zpět na 20 cm
vyřešit a zajistit zákaz kotvení jachet v rybích rezervacích
zavést zákaz lovu ryb z lodě do 16.06., vyjma zavážení nástrah
zákaz lovu ryb z ostrovů
zákaz lovu z vybraných úseků zalesněného pravého břehu (jižní strany)
vypracovat a zalobovat změnu v přestupkovém zákoně, po které by pokuty nebyly pro smích
zabránit tomu, aby si rybář, kterému byla odejmuta povolenka, mohl novou povolenku zakoupit druhý den v nejbližším rybářském obchodě. Protože doposud neexistuje centrální databáze, je možné, aby rybářská stráž, která povolenku odebírá, udělala v členské legitimaci, vedle čísla vydané povolenky, zápis "odebrána". Pokud se toto někomu jeví jako příliš složité, zbývá možnost změny § 16 zákona č.99/2004 Sb. o rybářství v tom, aby rybářská stráž měla pravomoc zadržet vedle povolenky také členskou legitimaci.
úprava doby hájení candáta
zvýšení počtu kontrol RS, navýšení počtu členů RS i ve spolupráci s Policií ČR a zřízením profesionální státní RS (viz Polsko a jinde)
posílit potravní řetězec vysazováním bílých ryb
rozmístit mobilní třecí plochy.

V rámci tradic již slyším: "To nejde! To nejde! To nejde!..." Jednodušší bude najít viníka stavu populace candátů na Lipně v Pražácích, sumcích, bolenech, atp.

Mám pocit, že vše nahrává českým vykukům, že všem známé "díry" v zákoně, vyhlášce, rybářském řádu nelze měnit a neexistence databáze hříšníku získávají své opodstatnění v touze po větším prodeji povolenek.
Chci doufat, že tomu tak ale není a že ryba není zboží...

Václav Ebr

Rozdělovník:
jcuv@crscb.cz
rada@rybsvaz.cz
martin@mrk.cz
filip@kajman.cz
urban@rybar-sro.cz
redakce@ceskyrybar.net
info@pravednes.cz (Vladimír Vácha)
redakce@novinky.cz (Vladimír Vácha)
kubecka@hbu.cas.cz
trandak@frov.jcu.cz
jiri.musil@vuv.cz
vrana@rybsvaz.cz

Václav Ebr, 21.9.2016

Diskuse k bleskovce

rybomil - Profil | Po 3.10.2016 17:57:51

FRANK71 >> když mají napsáno " bilder " asi moc místní nebudou :/)

lipenak - Profil | Út 27.9.2016 20:55:38

Rybář Hubert >> nerozumíš a mě se nechce něco vysvětlovat..

Rybář Hubert - Profil | Út 27.9.2016 20:42:16

lipenak >> Na Lipně jsem nechytal a ani to nemám zapotřebí, ale nerozumím, proč by měl být tlak zvenčí na snížení velikosti nástražky na Lipně. Přece si nebude pražák vozit na Lipno rybky, zaprvé kromě prodejen je nesežene, zadruhé v létě by nepřežily cestu. Ty koupí na místě, pokud tedy chce chytat na živou....a jsme u toho, že pro místní je snazší prodávat menší a chytat na menší...takže možná zavedli zvenku, ale ku prospěchu místních.

Rybář Hubert - Profil | Út 27.9.2016 20:39:53

FRANK71 >> To už tam rovnou mohli fotit filety, strašně naaranžováno.

lipenak - Profil | Út 27.9.2016 19:08:56

FRANK71 >> nevím jak sou spokojený a je mi to celkem jedno .. takovejch fotek naserou všechny penziony v okolí na metráky .. reklama musí být

FRANK71 - Profil | Út 27.9.2016 19:03:20

lipenak >> Tyto místní jsou určitě spokojený.

http://www.penzion-uneslehu.cz/galerie_leto_lipno.p​hp

lipenak - Profil | Út 27.9.2016 19:01:00

Rybář Hubert >> co to meleš když o tom nic nevíš ,,,lipenští polevili tlaku místních ,,, lipenští si maximalně ulevili ... o všem rozhodoval uplně někdo jinej a na ty lipenský připomínky vůbec nedal ...

Rybář Hubert - Profil | Út 27.9.2016 18:55:29

Když se na Lipně zaváděla ona slavná 20cm rybička, tak jsem si říkal, : "hurá první vlaštovkaa čekal jsem, že se ten nápad objeví na jiných vodách a hle, lipenštví polevili tlaku místních a než, aby se trestalo porušování zákazu chytat na menší rybky, tak na to šli typicky českým alibismem ve stylu: "když se pravidla porušují, tak je musíme přizpůsobit, aby se neporušovala. Kucí jihočeští, to už jste rovnou mohli tu délku rybky zrušit a mělo byste to napořád, palec dolů. Chtělo to vydržet, takto se letos budete dívat na mrtvolky candátích dorostenců a příští rok dáte novou násadu zase zbytečně.

FRANK71 - Profil | Po 26.9.2016 14:28:43

Fishky >> to tě čeká na členský schůzi.😃😃😄 Hold kdo umí, ten umí.

Fishky - Profil | Po 26.9.2016 14:23:38

FRANK71 >> jak pro koho, chvílemi jsem měl pocit, že už mi někdo rozbije držku :)))

FRANK71 - Profil | Po 26.9.2016 14:20:13

Fishky >> tak to je super.

Fishky - Profil | Po 26.9.2016 14:16:35

FRANK71 >> Na vyhlašování pořadatel řekl, že první místo obhájili lonští vítězi, kteří potvrdili formu už minulý týden na rybníku nedaleko :) prostě náhodou zase první, nic za tím nehledej, je to o losu.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1020681​8054200277&id=1543731466

FRANK71 - Profil | Po 26.9.2016 14:10:49

Fishky >> tak co závody? Kolikáté místo?

Fishky - Profil | Po 26.9.2016 9:15:14

fotojakes >> A teď už jste s Kubou jako úplně ti největší kamarádi, jo? Tak to mám velkou radost a moc gratuluju Jirko, moc.

smike - Profil | So 24.9.2016 7:23:17

Řízek 5,125 >> rekl bych, ze bychom si rozumeli:-) posledni vetu bych zaradil do ucebnice ekonomie pro nase zeme...

Řízek 5,125 - Profil | Pá 23.9.2016 22:29:37

kakr >> jako kdyby se z toho plynula nějaká významná částka pro MRS, ze který by se zaplatilo třeba zarybnění nebo jízky na Nivničce:-), proč ne.
Hlavně aby to nebylo jak s velkou cenou brna, kdy stát cáloval 40 mega pořadatelské agentuře, bo se to určitě vyplatí....:-))

ale ted spekuluju, nic vo toku financí nevím, jen že sme v česku a tady velmi dobře funguje ta pověstná kapitalizace zisku a socializace ztrát...

alžběta - Profil | Pá 23.9.2016 20:55:11

fotojakes >> No mohl bych samozřejmě být i konkrétní, ale asi to zde není třeba, tak to zkusím obecně. Zkrátka si myslím, že PŘEDNĚ je zde spousta důležitějších věcí k řešení, což se neděje. Místo toho se pořádají takovéto akce, které sice dejme tomu nejsou v rozporu s ničím, ale jejich pořádání takzvaně udržuje věci v chátrání.