Ze zasedání Republikové rady ČRS (září 2016)

Kategorie: Všeobecné

Po prázdninové přestávce se sešla Republiková rada Českého rybářského svazu na plánované schůzi 1. září 2016. Hlavními body programu byly informace o odhadu prodeje celosvazových povolenek a o přípravě Sněmu ČRS.

Těmto bodům předcházela kontrola usnesení z minulého zasedání Rady, v jejímž rámci byla podána informace o výsledku jednání komise pro celosvazový rybolov. Ta doporučila řešit sjednocení bližších podmínek výkonu rybářského práva pro všechny držitele povolenek platných na revíru začleněném do systému celosvazového rybolovu (problém: roční limit úlovku ve výši 50 ks vybraných druhů ryb platí na revírech Jihočeského územního svazu pro držitele územních povolenek, ale nevztahuje se na držitele celosvazových povolenek). Rada vyřešila tuto záležitost přijetím jednoduchého doplnění Statutu celosvazového rybolovu. Od roku 2017 tedy bude na jihočeských revírech platit uvedený limit i pro rybáře s celosvazovou povolenkou. Dále zmíněná komise doporučila působit preventivně na rybáře v otázce pravdivého zápisu ulovených a ponechaných si ryb zdůrazněním faktu, že každé zkreslení statistik úlovků (například zapsání ryby vrácené vodě či ryby vůbec neulovené) je porušením bližších podmínek výkonu rybářského práva a tedy i přestupkem.

Roční limit úlovku 50 ks vybraných druhů ryb (kapr, štika, candát, bolen, sumec) na MP revírech Jihočeského ÚS bude od roku 2017 platit pro všechny druhy povolenek (územní i celosvazové).

Usnesením předchozího zasedání Rady byl schválen příspěvek na účast ČRS formou ukázek rybolovné techniky v rámci Olympijského parku RIO – Lipno. Akce zorganizovaná Jihočeským územním svazem úspěšně proběhla a týdenní možnosti zkusit si některou z disciplín RT využilo nejen mnoho dětí, ale i řada dospělých. Obdobně se ČRS prezentoval i v rámci Olympijského parku v Pardubicích (dvoudenní účast zajistila MO ČRS Pardubice). Zapojení ČRS do aktivit olympijských parků potvrdilo, že Českým rybářský svaz je pro Český olympijský výbor odpovídajícím partnerem.

V dalším Rada vyslechla informaci o předpokladu prodeje celosvazových povolenek v letošním roce, odhadovaném výnosu celosvazového rybolovu a jeho rozdělení mezi územní svazy (tzn. redistribuci). A protože je pro většinu ÚS ČRS podíl na redistribuci podstatným příjmem, potřebují znát alespoň odhad jeho výše ještě před podzimním zarybněním revírů. Podle toho pak ještě mohou upravit nasazení revírů. Odhad prodeje, předložený územními svazy, potvrdil očekávaný mírný nárůst vydaných celosvazových povolenek v letošním roce, což se příznivě projeví i v zarybnění revírů.

Termín Republikového sněmu (26.11.2016) se blíží, proto se Rada zabývala jeho přípravou. Momentálně se pracuje na tištěné zprávě o činnosti, kterou obdrží delegáti sněmu spolu s pozvánkou na jednání. Shromažďují se i podklady pro prezentovanou zprávu, kterou přednese předseda ČRS přímo na sněmu a rovněž zdůvodnění návrhu na zvýšení členského příspěvku (o 100 Kč u dospělých členů, v případě schválení sněmem by platilo až od roku 2018, tzn. po deseti letech od poslední změny).

Členské známky ČRS na rok 2017 (ceny na rok 2017 budou stejné a od roku 2018 se navrhuje zvýšení u dospělých členů).

Radě byly avizovány i záměry skupiny rybářů vznést na sněmu požadavek na plošnější nebo dokonce plošné zavedení některých opatření, např. K70 nebo non-stop rybolovu. Zde Rada konstatovala, že rozhodující je stanovisko uživatele rybářského revíru, sněm nemůže o takových opatření rozhodnout, může je uživatelům revírů pouze doporučit.

Horní míra kapra 70 cm popřípadě 65 cm platí v současné době na cca 210 revírech ČRS.

V dalším bodu jednání seznámil jednatel členy Rady s činnosti pracovníků sekretariátu a některých funkcionářů od posledního zasedání Rady (viz přehled pod čarou). Zmínit je třeba zejména zajištění účasti ČRS na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích. Svazový stánek se těšil jak velkému zájmu návštěvníků, tak i oficiálních hostů. Navštívili jej prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch i premiér Bohuslav Sobotka (více v předchozích aktualitách).

Příští schůze Republikové rady ČRS se bude konat 6. října 2016.



Jan Štípek, jednatel ČRS

Zdroj: http://www.rybsvaz.cz/

MAXXSKATER, 7.9.2016

Diskuse k bleskovce

kareldj - Profil | Út 13.9.2016 19:50:21

hraji >> Ano, napsal, neznám revír kde by byla ryba s malou lovnou mírou přemnožená, spíš naopak tak proč by neměla být zvednutá všude?

hraji - Profil | Út 13.9.2016 19:40:30

kareldj >> tohle jsi napsal: "ať jsou míry všech ryb stejné pro celý ČRS," a to je přesně to, co nekoresponduje s individuálním přístupem ke každému revíru.

kareldj - Profil | Út 13.9.2016 19:15:14

hraji >> Ano, myslím že něco z toho už jsem tam napsal i já, ať jsou ryby které jsou ku prospěchu daného revíru třeba i nějaký čas hájené nějakou dobu vkuse, ať se zvedne lovná míra nad úroveň velikosti kdy je schopná se přirozeně vytírat, vůbec mi to vadit nebude, ať je to ostroretka, lín, parma a podobně, tyto ryby si to určitě zaslouží a potom nevidím problém v tom aby i tady byla míra jednotná nehledě na to že třeba proudník který byl u nás ve velikých hejnech se prakticky ztratil a věřím tomu že nejenom mě ta ryba ve vodě prostě chybí a možná i to je dané lovnou mírou která byla k této rybě směšná. Už jen proto že se dneska většina rybářů věnuje dravcům a kapradině si myslím že by to neměl být tak velký problém, ještě jsem neslyšel že by některá z těchto ryb někde něco zdevastovala, dobře si pamatuju hejna parem,ostroretek a i proudńíků které čítaly i stovky kusů, dnes je zázrak vidět hejno třeba 5ti kusů parmy, aspoň v řekách které znám já.

hraji - Profil | Út 13.9.2016 18:28:40

kareldj >> zkus se prosím zamyslet. Revíry napříč republikou jsou velmi odlišné biotopy, někde se víc daří rybám reofilním, někde se víc daří kaprovi, jinde jsou dravci. Smysl hospodaření je v tom, že hospodář, který zná podmínky na svém revíru, učiní rozhodnutí, které je tomu revíru ku prospěchu. Například zvedne míru některé ryby, u níž chce dosáhnout toho, aby ve vodě vydržela o pár let déle a vytřela se. Například u nás jsme zvedli míru ostroretky na 35 cm, výsledkem je, že máme v řece po několika letech hejno ryb, které se třou každoročně ve velkých počtech a z toho přirozeného výtěru taky něco je.
A ta vaše myšlenka shodných podmínek na všech revírech by tohle zničila.
Tohle uvažování, srovnat rozdílné vody s rozdílnými obsádkami a rozdílnými podmínkami, to je ta pravá cesta do pekla k devastaci revírů a jejich obsádek. Tečka.

tuzemak - Profil | Út 13.9.2016 17:42:54

Petrof >> protože pánové z ÚS Ostrava maji nadstandartní platy,půjčují si peníze ze svazu na auta pro svoji osobni potřebu,bez úroků,přeci si na auto nevezmou prachy z banky...proto máme drahou povolenku a ve vodách howno...

kareldj - Profil | Út 13.9.2016 17:39:17

Jak se tady píše, ať jsou ceny povolenek stejné pro celý ČRS, ať jsou míry všech ryb stejné pro celý ČRS, ať jsou některé druhy ryb hájené podle dané lokality v závislosti na množství a výskytu druhů, ale ať přijedu kam chci na svazovou vodu ať jsou pravidla v základu stejné ať je kdokoliv odkudkoliv pokud je členem ČRS a má platnou povolenku pro danou lokalitu přijde k vodě a jde si zachytat ryby. Je mi jedno co a kolik se čeho vysadí, nejsem závislý na množství odnešených a už vůbec ne kaprů, postě si chci zachytat ryby a to pokud možno se stejnými pravidly kdekoliv

sven - Profil | Út 13.9.2016 16:54:42

Mi!d@72 >> ty cenové rozdíly jsou opravdu velké..
Jak jsem psal.. sjednotit a fertig. Jak pravidla, tak ceny a vůbec.. :-)))

http://www.rybsvaz.cz/?page=ceny_povolenek/cleny&la​ng=cz&povolenky_rok=2016&povolenky_nadpis=Ceny%20po​volenek%20%C8RS%20pro%20%E8leny%20%C8RS%20a%20MRS

Mi!d@72 - Profil | Út 13.9.2016 16:40:39

sven >> ...pravdou ale pořád zůstává jedno,Ostrava=nejdražší povolenky a zarybnění revírů tak na čtyřku...papírově možná gut,ale jinak děs a hrůza,takže s kolegou zvažujeme JM povolenku,a to není zrovna za rohem,ale zachytáš si tam :o)))

sven - Profil | Út 13.9.2016 16:25:21

hraji >> jsem proti jakémukoli rozdělování, už tak malého a poměrně bezvýznamného státečku. K posunu do ještě větší bezvýznamnosti, myslím bohatě stačilo odtržení Slovenska. Ostatní jsou nepodstatné plky.
Žádné rozdělování a odlišování, nikdy nikomu nic dobrého z globálního hlediska a hlediska veřejného prospěchu nepřineslo.
Nechci nic rušit, likvidovat a oslabovat ale právě naopak. Tedy v intencích osobního názoru.
Můžeme si tu plácát a osočovat se ad libitum ale jaká bude nakonec praxe, nezáleží ani na mně ani na Tobě ani na žádném ze Svazů a nakonec ani na celé ČR....

kakr - Profil | Út 13.9.2016 16:18:36

Danda05 >>
Pohádku o zadržení povolenky za stan zvaný bivakem jsi slyšel na radiu Jerevan?
Nebo se jedná o převzatou zprávu agentury JPP ?

Danda05 - Profil | Út 13.9.2016 16:14:00

sven >> ano souhlasím, transparentnost je to nejhorší pro některé činovníky. Ano podívat se po okolních státech a zavést to celoplošně. A taky bych zavedl jasné pravidla kontroly RS, aby bylo jasné co přesně je v kompetenci kontroly porybného. Popravdě myslím že každy porybný to má trochu jinak. Jeden řekne že ho biwak nezajímá, další za to dává zápis a další bere povolenku.. co to je ?? Ale třeba to někde je, jen jsem nevzdělaný :)

hraji - Profil | Út 13.9.2016 16:09:42

sven >> necítím se být moravským separatistou, u rozdělení svazů jsem nebyl, ale nazíráno přes ekonomiku, je ten nás model mnohem lepší. Už jen proto, že dokážeme s menší cenou povolenky vysadit víc ryb než ČRS, a rovněž víc ryb (vztaženo na hektar vodní plochy) ulovíme a ponecháme si. Nicméně necloumají s námi žádné myšlenky na to, že by bylo potřeba ČRS zrušit a začlenit pod MRS. Mimochodem, MRS od osamostatnění zdvojnásobil počet členů. Jak jste na tom vy?
Základem svobodné společnosti je pestrost a svobodné právo na volbu. Nechápu, proč by měl někdo z Čech rozhodovat za 70 000 členů, kde budou ve spolku a v jakém.
Ještě že tě nenapadlo, že bys sloučil pod ČRS i Svaz bojovníků za svobodu, ti partyzáni by se vám asi hodili víc než trochu moravských vinařů.

sven - Profil | Út 13.9.2016 15:52:50

hraji >> Pak tedy nazrál čas změnit ústavu a zákony ČR a vyměnit svazácké brontosaury se separatistickými praktikami a nacionalistickým náhledem, za nové tváře, které budou republiku stmelovat, nikoli rozdělovat.
Komunisti a moravští nacionalisti si myslím neměli co vyčítat. Obojí je v propadlišti dějin, tedy netřeba vyvolávat duchy..
https://cs.wikipedia.org/wiki/Moravsk%C3%A1_nacion%​C3%A1ln%C3%AD_soci%C3%A1ln%C3%AD_strana

hraji - Profil | Út 13.9.2016 15:27:20

sven >> proč bys chtěl sloučit dva na sobě nezávislé spolky, které existují a fungují dle platných zákonů této země? To je protiústavní. Tohle dělali jen komunisti.

Vojc29 - Profil | Út 13.9.2016 15:19:52

FRANK71 >> No to by ses asi divil. I když takovej raději 20 ryba nazapíše a odveze.

Vojc29 - Profil | Út 13.9.2016 15:19:27

sven >> Asi tak nějak...

sven - Profil | Út 13.9.2016 13:27:51

Danda05 >> o by bylo příliš jednoduché a transparentní a řada nepostradatelných, lidově tvořivých svazáků by se rázem stala postradatelnými....

Začal bych novelou zákona, např. podle vzoru slovenských kolegů.
Dál, přes sloučení ČRS a MRS a zrušení tzv. BPVRP.
Vše co by bylo ošetřit, by ošetřil zákon a jeho prováděcí vyhláška. Nic víc.
Tzv. BP mají své místo v soukromém či klubovém rybolovu, na základě pravidel majitele či kolegiální dohody členů klubu.
Ve svazovém rybolovu nejsou třeba. Stačí se rozhlédnout, jak to praktikují v okolních státech.