Bečva bude v Hranicích kvůli opravě jezu až tři týdny bez vody

Kategorie: Všeobecné

Bečva bude v Hranicích kvůli opravě jezu až tři týdny bez vody
Povodí Moravy v pondělí začne vypouštět vodu nad jezem v Hranicích na Přerovsku. Místo bude bez vody až tři týdny, protože je nutné ho vyčistit, ale také opravit části jezu, což zabere delší dobu. Každoroční údržba trvá zpravidla týden, loni se však kvůli suchu nekonala, řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Práce budou ukončeny nejpozději 25. září.


"Úplné vypuštění jezové zdrže se dělá kvůli plánované opravě technologie jezu a údržbě jezových segmentů včetně klapek. Současně se budou odstraňovat naplavené stromy, čistit svodné kanály a sběrné studně," uvedl Chmelař. Vvypuštěný jez podle něj odborníkům umožní zkontrolovat břehové opevnění nadjezí, které je po celý rok zatopené vodou, a pořídit fotodokumentaci dna kvůli mapování nánosů.
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/becva-bude-v-hranicich-kvuli-oprave-jezu-az-tri-tydny-bez-vody

yvana, 4.9.2016

Diskuse k bleskovce

Martin - Profil | So 10.9.2016 12:52:31

Slovili to pěkně, byl jsem tam včera večer nahlédnout, v kalužích zůstalo jen pár tlouštíků a ouklejí. Ostré, podoustve a parmičky už to ale měly za sebou, reofilní ryby tohle nedávají. Našel jsem i jednoho mrtvého mníka.
Že Struha "patří" majiteli Welartova mlýna jsem netušil, tímto se taktéž omlouvám za prudkou reakci.
Nicméně, současný stav na Bečvě, s každoroční totální srážkou vody, je jedním slovem prasečina.
O co lepší bylo řešení starého jezu (k. und k. Militarschwimschule) z dob císaře pána se štěrkovou propustí atd. Ale bylo třeba jej zbourat, řeku zúžit a "zašpuntovat současným jezem s MVE. Na štěrkonosné řece, jako je Bečva...problém bohužel nemá řešení. Teda, mimo dynamitování jezu:-)

Kobarid - Profil | So 10.9.2016 12:47:47

Mi!d@72 >> tak to já se zase půjdu podívat, co vlastně můžu momentálně na Bečvě očekávat ........
Už jsem si byl v týdnu obhlédnout koryto toku nad jezem po srážce vody, tak dnes se vydám pod jez dolů směr Familie.
Jo a kaprů nad jezem bylo opravdu dost, takže asi tam budete mít co chytat.

Pěn_a - Profil | So 10.9.2016 11:39:17

Kobarid >> Tak to se musím taky omluvit, že jsem podezříval MO Hranice z nečinnosti.

Mi!d@72 - Profil | So 10.9.2016 7:45:29

Kobarid >>... tak večer půjdu zkusit,jestli už dorazili ti vaši macci :o)))

Heatley - Profil | Pá 9.9.2016 20:59:38

Lidi z Povodí Moravy,by už dávno měli sedět za ty prasárny,kterých se dopustili na Bečvě v base...ochránci přírody jsou také úplně na nic...

Kobarid - Profil | Pá 9.9.2016 20:33:00

potkal jsme teď navečer kamaráda, co byl dopoledne na struze s agregátem a říkal mi, že se jim povedlo odlovit cca. 4000 ks ryb, převážně jelec, hrouzek, nějaký karas, okoun a prý i 3 úhoři.
Zítra už prý nic lovit nebudou, jelikož to nemá cenu.
Ale dozvěděl jsem se jednu zajímavou věc, což asi mnohé vysvětluje - ta struha, totiž vlastně vůbec není rybářský revír a MO Hranice s ním nemá tím pádem nic dočinění. Jedná se prý o soukromý majetek člověka, co vlastní na bývalém Welartově mlýně MVE. A prý už při minulé srážce vody na jezu, byl tento člověk vyzván Odborem ŽP MÚ Hranice, aby zajistil odlov ryb před srážku a ten tak přesto neučinil a členové MO museli pak jít odlovit rybu ze struhy. Letos se prý situace opakovala úplně identickým způsobem, jako před třemi lety.
Takže se tímto musím klukům z MO Hranice omluvit, ale netušil jsem opravdu, že pod ně vlastně struha vůbec nespadá a s nastalým stavem rybí obsádky mají co dočinění až v okamžiku, kdy se nato vlastník vodního toku vys........ a oni jsou vyzváni Odborem ŽP MÚ Hranice, aby zjednali alespoň nějakou nápravu vzniklých škod.

Kobarid - Profil | Pá 9.9.2016 11:12:40

hraji >> já jsem na to upozorňoval už v úterý ráno kamaráda, který je členem RS a "pravá ruka" hospodáře - vadilo mi hlavně to, že tam není ustanoven zákaz lovu, když je srážka vody ( a na břehu stojí borci prutama a mastí to, až se z nich kouří).
Pochopitelně, ruku v ruce, s tímto sdělením jsem mu říkal, že voda tam teče jen původním korytem, ............ což logicky znamená, že do struhy už žádná voda nepřitéká ( když je vtok 1,5 m na původním korytem). Jak s touto informací pak naložil, to už bohužel nevím.

Pěn_a - Profil | Pá 9.9.2016 11:02:22

hraji >> Přečti si začátek diskuse. Místní rybáři lhostejní nebyli. Hned jak opadle voda tak nastoupili do prázného koryta s udicema :-)

hraji - Profil | Pá 9.9.2016 10:49:59

Kobarid >> mě spíš překvapuje lhostejnost početné rybářské obce v Hranicích. Ono se všechno lehce svede na činovníky, ale já když jsem na dovolené, tak se snažím si odpočinout, tudíž neřeším věci nesouvisející s dovolenou. Věřím tomu, že kdyby místní rybáři věnovali problému pozornost a nechodili několik dnů lhostejně kolem, určitě by se ta informace k nějakému zainteresovanému činovníkovi dostala. Například ta informace o škeblích ve vypuštěném náhonu, ta je zralá na inspekci životního prostředí, ne na rybáře.

Kobarid - Profil | Pá 9.9.2016 10:39:47

Pěn_a >> já fakt nevím............ Regionální televizi nemám a HT nečtu, takže v tomto směru netuším, jestli se to vědělo už dříve, než pondělí.
Aspoň pro mně to tedy bylo překvápko, jelikož v neděli odpoledne, jsem ještě nad jezem byl u vody i s klukem a pěkně jsme si zachytali.

Pěn_a - Profil | Pá 9.9.2016 9:59:37

Kobarid >> Je to dost neuvěřitelny, protože to bylo v neděli v regionálních zprávách na ČT. Na tu televizi se už dneska nikdo nedívá :-)