Mělnická rybářská stráž stíhá noční pytláky

Kategorie: Všeobecné

Mělník – Členové rybářské stráže mělnického Českého svazu rybářů míří v letních nocích k pískovně Baraba u Vliněvsi, která patří do jejich revíru.

Zdroj: http://www.denik.cz/stredocesky-kraj/melnicka-rybarska-straz-stiha-nocni-pytlaky.html

JaMi, 15.8.2016

Diskuse k bleskovce

Mrknato - Profil | Čt 8.9.2016 10:13:47

kakr >> K70 je informace v povolence dle §13 odst.9. Nic víc. Pravá a nefalšovaná RS kontroluje a zadržuje povolenky jen za to, co jí přísluší.

Pokud se kdokoliv obrátí na soud, že mu byla zadržena povolenka RS a následně uživatelem za něco, co není přestupek dle zákona 99/2004, tak soud bude zkoumat, zda RS činila dle zákona a zda uživatel mohl takové informace prezentovat jako zákonné podmínky VRP. To, že zákon umožňuje "něco" stanovit v povolence, neznamená, že to je paušálně zákonná podmínka, jejíž nedodržení je přestupek na úseku rybářství. Nebo se mýlím? Rybář také nemůže hodit jakoukoliv RS do vody, jen proto, že se domnívá že překročila svoje pravomoce a již není osobou úřední. Nepříjemné následky by mohly následovat v OBOU případech.

Policie řeší TČ, nikoliv přestupky dle občanského práva, to nevíš?

zdevac - Profil | Čt 8.9.2016 8:00:17

tomfisherman >> Že to předáš právníkům ještě neznamená, že musí jít hned o soud. V praxi to funguje tak, že pokud právník shledá případ zajímavým a oprávněným, pošle nejdříve předžalobní výzvu k nápravě. Ovšem už v této předžalobní výzvě může být zahrnut aministrativní poplatek za tuto výzvu, můj advokát používá cca 2 000 - 3 000 Kč. Svaz by tedy v tomto případě byl právníkem vyzván k nápravě a zároveň k zaplacení poplatku za tuto výzvu k nápravě. Je to plně v souladu s legislativou. A teprve pak, až by náprava nebyla sjednána a poplatek zaplacen, by to šlo cestou žaloby. Moje zkušenost je, že 90 % oslovených přistoupilo na výzvu, zbývajích 10 % to nechalo dojít až k soudu, kde prohráli.

kakr - Profil | Čt 8.9.2016 7:38:17

Mrknato >>
Jak se pozná "pravá nefalšovaná RS" od nepravé (milice)? Pravá má krom průkazu a odznaku kroužek v nose?
Napsal jsi, že osud zadržené povolenky je v rukou uživatele a lze ji zadržet dočasně či trvale. Jinými slovy, když ji uživatel prožene skartovačkou, tak je dle zákona vše v pořádku, nebo se zase mýlím?
Představ si , že zdevac chce žalovat újmu způsobenou zadržením povolenky a žádat statisíce , čilimník ji skartuje a vše je dle zákona a vyhlášky. Co bude žalovat??
Důležité a zákonné je poslat zadrženou povolenku trafikantovi, který ji vydal neb má na povolence své razítko a podpis (dle hasiče). Škoda, že povolenky nebývají tištěny na jemném papíru, daly by se upotřebit i jinak:-))

Pokud jsi přesvědčen o nezákonnosti BP už jsem ti opakovaně psal, zajdi na nejbližší služebnu PČR, jistě tě rádi uvidí.
Vlastně jsi nezákonností BP zcela zboural hojně propagovanou K70, zákon nic takového nezná.
Kapraři tě budou milovat:-))

Mrknato - Profil | St 7.9.2016 19:10:27

Karel K70 >> Možná pro tebe, ale já si myslím, že společná rybařina má 3 obrovské boláky, které ji ukrutně omezují.
1) BPVRP většinově jako pouhé info, avšak svazem vnímané jako zákon
2) Vyvádění peněz ze společné rybařiny přes MO do jejich soukromáků
3) To, že uživatel na svých revírech nehospodaří, ale inkasuje peníze a vytváří dceřiné společnosti (CS, CR a RMV rybolov, vč. rybolovu Rady)

Čím víc lidí se zapojí do diskuse, tím lépe, pokud to bude věcné a slušné.

Karel K70 - Profil | St 7.9.2016 18:56:28

Mrknato >> Mám zato,že bylo už všechno řečeno,jinak se do diskuse zapojí Tomfisherman,a pojede to opět dokola.

Mrknato - Profil | St 7.9.2016 18:49:25

Karel K70 >> Problém RS a stíhání "pytláků" bytostně souvisí s rybářským zákonem. On není pytlák jako pytlák a BP jako BP.

Karel K70 - Profil | St 7.9.2016 18:41:31

Vy dva diskutující-neměli by jste si založit soukromou diskusi na téma rybářský zákon?

Mrknato - Profil | St 7.9.2016 18:15:03

kakr >> Pokud je povolenka zadržena RS za porušení zákona 99/2004, platné vyhlášky 197/2004, či výjimek RO, je zaslána tomu kdo ji vydal, nebo je k tomu zákonem oprávněn a v termínu 5 dní, tak podle mě je osud povolenky plně v rukou toho, kdo ji vydal a to je uživatel, nebo jeho zmocněná nižší org. složka. Stačí?

Pokud prodejci povolenek MRS, kterým je SMÚS toto umožníte a případně zadržené povolenky na vodách MRS RS zasílá MRS, a ne tomu kdo ji vydal, tak to je divné, ale není to ten problém, jako s CR povolenkou.

Jeden zmatený předseda MOMRS nechápe, že věcným rozsahem zákona 99/2004, vyhlášky 197/2004 a platných výjimek pod č.j., je dána výčtově množina toho, co má skutečná a nefalšovaná RS kontrolovat a za tato porušení i zadržet povolenku. Např. BP, že lovící musí mít podběrák, váhu, metr, používat vlasec určitré síly, olůvko určité hmotnosti je platná BP, neboť je podložena přílohou vyhlášky a §13 odst.9 tomu dává zákonný rámec, ale nepředložení členské legitky, či předložení dvou kapř ke kontrole není porušením žádného právního předpisu, který má RS konrolovat a zadržovat za to povolenku. Už jsem ti jednou psal, aby jste toho předsedu vyhodili.... dělá Vám ostudu.

kakr - Profil | St 7.9.2016 17:49:45

Mrknato >>
Napsal jsem to možná trošku kostrbatě tak ještě jednou. Každý rok si ČRS ÚS severní Moravy nafasuje cca 1500 povolenkových známek MRS včetně schválených formulářů + BP MRS.
Prodá jen ve svých PS (MO) a do kolonky vydal dává razítko a podpis PS ČRS. A svět se točí dál.....

Mně ale zajímá druhá část dotazu - co se se zadrženou povolenkou, která byla zaslána v termínu kam zaslána být má děje dál. Prosím odkaz na příslušný § zákona, který to řeší.

Mrknato - Profil | St 7.9.2016 17:19:19

kakr >> Tomu nerozumím. U vás v MRS se prodá 1500 povolenek severomoravského ÚS jako povolenek MRS?

Pro společný rybolov v ČRS se ve statutu stanoví, že územní povolenky jednotlivých ÚS jsou sdruženy v CS povolenku, tedy že územní povolenky toho kterého uživatele platí na ostatních revírech uživatelů sdružených v CS rybolovu. Tedy že CS povolenka je jen územní povolenkou s rozšířenou platností. Proto se zasílá tomu, kdo ji vydal, to je ÚS a na základě §4 odst.10, MO.

Proto třeba u nás Rada ČRS nemůže sama vydávat CS povolenky, může ale provádět redistribuci, to je něco jiného a může prodávat povolenky MRS a nečlenům (to je na jinou diskůsiju).

Rozhodně nejsem zastánce a obhájce porušování zákona 99/2004. A proto se vymezuji i proti porušování tohoto zákona uživateli a následně i RS, které prochází. Za jakékoliv porušení zákona, jehož popis je uveden v zákoně (tedy i vyhlášce a výjimkách) je možno povolenku tím, kdo ji vydal odebrat dočasně, nebo i trvale. Tady problém není. Problém nastává, když Milice, protože RS by to udělat nemohla, zadrží povolenku např, za špatné parkování, urážku mezi rybáři, za přisvojení ryby, kde BP jsou jen informací (lipan 38 v ČRS, či kapř 85 na revíru s horní mírou, apod.) a DK MO, přestupkové komise a MZe budou tvrdit, že uživatel nepochybil, neb zákon tak je vykládán...... To ale není konečný verdikt a jsem bytostně přesvědčen, že pokud jsme právním státem, tak přisvojení lipana 38cm a kapř 85cm na revírech s info o horní míře není přestupkem na úseku rybářství a RS za tento počin nemůže lovící trestat, či jim zadržet povolenku, čímž odpadjí starosti MO a DK.......... Navíc u nás, v ČRS není v jednacím řádu žádný trest za porušení BP. Vždy se trest odvíjí od porušení §.

kakr - Profil | St 7.9.2016 8:22:43

Mrknato >>
Každoročně prodá asi 1500 povolenek ČRS ÚS severomoravský. Povolenek MRS. Prodávají je téměř všechny PS (MO) , jsou na našich tiskopisech(schválených Mze jako výjimka pod č.j.) a do kolonky vydal dávají své razítko a podpis prodejce. Zadržená povolenka prodaná na severní Moravě je zaslána tomu kdo ji vydal, to je MRS. To je fakt a zdevac může za pomoci NOZ podat žalobu, na pátém nástupišti ji rádi přijmou.
Ale ty, jako znalec jistě odpovíš, co se děje se zadrženou povolenkou, která byla včas odeslána tam kam patří. Kolegy hasiče jsem se už ptal, tak zkuste dát hlavy dohromady a s odkazem na příslušný zákon(y) napište. Opakuji znovu, potřebuji znát číslo a §zákona, ne blábol.

hraji - Profil | St 7.9.2016 8:16:17

Který paragraf zákona 99/2004Sb. uvádí taxativně přestupky, ze které může RS zadržet povolenku?

Mrknato - Profil | St 7.9.2016 8:03:18

kakr >> Karle, kdo se bojí, nesmí do lesa, nebo nechat prodávat povolenky trafikantům. Japak to asi dělá Rada ČRS, když prodá CS povolenku rybáři z MRS? Jede s ní na přísluškou libovou MO, nebo na ÚS???

O RS se tu bavíme proto, že RS není oprávněna zadržovat povolenky za zcela neurčité věci, které neurčil zákon a to výčtově. Co se jakému čilimníku vylíhne přes noc v hlavě rozhodně zákon nemůže pokrýt. Zákon pokrývá pouze možnost stanovit odlišné podmínky výkonu ryb. práva v povolence a ne je měnit a dopisovat bez dalšího.

1) Proto když si rybář dnes ponechá kapř 38, před rokem ještě berného, RS zadrží povolenku, obec rybáře potrestá a co udělá příslušná MO s povolenkou je jen na ní.

2) Když si ale dnes rybář v ČRS ponechá lipana 38cm a RS mu povolenku zadrží, za porušení interních předpisů, zákon neporušil, trest z obce nemůže přijít a povolenka se neměla dostat do MO. Nezákonnost způsobila naprosto jasně RS a soud bude zkoumat, pokud se na něj rybář obrátí, zda uživatel měl právo takové matoucí instrukce do BP dát.....

kakr - Profil | St 7.9.2016 7:43:48

tomfisherman >>
Mamlasem nazývej tatínka nebo dědečka.
Zřejmě neumíš číst, napsal jsem razítko a podpis. Proto příměr s PINem, já bianco podpis nedám nikomu,natož trafikantovi. Na formuláři povolenky je podpis vyžadován.
Ale jako znalec zákona bys mohl vysvětlit i s patřičnými odkazy na příslušné § zákona co se ze zadrženou povolenkou, která byla do 5 pracovních dnů poslána tam kam patří, děje. Nikde v zákoně jsem nic nenašel, ale nejsem znalec ani vykladač. Zkus se poradit se zdevacem, tem má zkušenosti a pak napiš, už se těším.

tomfisherman - Profil | St 7.9.2016 6:51:53

zdevac >> Hnát to k soudu v první fázi je možná až moc, i když svaz fakticky nabádá RS k protiprávnímu jednání! Možná při konkrétním pochybení RS, zaslat na tuto RS stížnost tomu, kdo ji stanovuje čili úřad ORP a vidělo by se, jak by se s tím poprali a jak by to dopadlo!

tomfisherman - Profil | St 7.9.2016 6:41:21

kakr >> Ty jsi opravdu mamlas - srovnávat PIN a razítko!! A když jsi schopen předat počet známek a nálepek, tak předáš i počet orazítkovaných tiskopisů.
A to co cituješ z CR statutu nic nemění na tom, že RS musí zaslat povolenku tomu, kdo jí vydal a CS a CR povolenky mohou dle těchto statutů vydávat i MO ČRS či MRS v Horní Dolní.
Prostě snažíš se tu okecat něco, co okecat nelze, vnitrosvazový předpis nemůže jít nad zákon a v zákoně má slovíčko VYDAL stále stejný význam, jak v textu, tak v příloze ve vzoru povolenku. S tím nic nenaděláš a buď se tomu přizpůsobíš anebo to budeš porušovat. A fakt zajímavé, jak se tu k tomu porušování pěkně hlásíš!!

Mrknato - Profil | Út 6.9.2016 19:23:29

kakr >> Zákon ale naprosto detailně řeší, kdo povolenku vydává a kam RS zadrženou povolenku a kdy posílá. Dokonce zákon výčtově určuje, za co, za jaký konkrétní přestupek může RS povolenku zadržet.
Mně by ani na chvíli nenapadlo, abych osobu úřední mystyfikoval interní směrnicí a povolenku RS nařídil posílat tam, kde k přestupku došlo, za to, co zákon řeší jinak a mohl bych pokračovat......

Jsme asi oba racionální lidé. Kdybych si nechal v březnu chycenou štiku a při kontrole argumentoval, že mi to dovolil Tonda Novák, tak by mně to asi neprošlo, co? Ale v situaci, kdy uživatel si místo výjimkou změní lovnou míru určitého druhu BP, bez zákonného krytí právním předpisem, to projde, protože to doporučí MZe? Proč MZe novelou vyhlášky nepřevede stanovování lovných měr uživatelům a bylo by to jasné, když to samo podporuje?