Kupředu do minulosti (09.08.2016 18:30)

Kategorie: Všeobecné

Co udělat pro to, abychom zadrželi v krajině co nejvíce vody? Hosté: Petr Kubala a Petr Havel. Moderuje…

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3682623

JaMi, 15.8.2016

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Pá 26.8.2016 16:50:19

Osobně mě pan ředitel moc nepřesvědčil. Je sice hezké že si vzpomněl vrátit vodu do původních koryt řek v těch místech kde je to možné, ale nějak nezaznělo z jeho úst, že je potřebu vodu zadržovat v místech, kde dopadla na naše území. Zpomalování odtoku vody je zapotřebí začít na vlásečnicích vytvářením prahů. Už v těchto místech je zapotřebí vytvářet dostatečné zásoby spodní vody. Tím, že tato voda zůstane v podzemí se snižují možnosti sucha i záplav.
Pan ředitel poukazuje na činnost zemědělců a dává to do přímé úměry s množstvím vody v krajině. Určitě je v tom kus pravdy, ale je to pouze zlomek toho všeho co má přímý vliv na množství vody. Očekával jsem z jeho projevu různé možnosti řešení této situace a z počátku to spíš vypadalo na agitaci neparlamentní strany. V jednu chvíli mě zamrzelo, že jsem to neslyšel v přímém vysílání, poněvadž tlachání o politické odpovědnosti za vzniklý problém se snažil zakrýt desítky let stupidních zásahů do vodních toků jednotlivých Povodích. Pokud to opravdu myslel vážně, tak by stálo za otázku zda-li jednotlivá Povodí mají vůbec existovat?
Stavba nových velkých vodních děl má pouze význam v zabezpečení dostatečných zásob pitné vody.
Jsem rád, že se zmínil o možnosti těžení sedimentů. Zde opravdu naše legislativa zaspala. V případě nebesáků, nechápu proč usazeniny nevrátit na pole - i bez potřebných analýz usazenin. Je totiž jasné, že sedimenty se mohly dostat do tohoto rybníku pouze z okolních výše položených polích.
To co z mého pohledu hodně zůstalo za očekáváním je pružná reakce na vzniklou situaci. Nějak jsem nezaznamenal, že nějaké Povodí by zareagovalo tak pružně, aby v loňské roce začalo těžit sediment z těch nádrží, kde na dlouhou dobu zmizela voda. Nevidím důvod stavět nová velká vodní díla ( mimo zásobárny pitní vody ), pokud v současných nádržích zadržujeme bahno místo vody.
Odvod vody za střech budov a jejich využití v dané lokalitě nebylo vůbec zmíněno, tak stejně jako v mnoha případech nedostatečně dimenzovaná kanalizace, která v přívalových deštích nezvládá pojmout veškerou vodu a podílí se tím na lokálních záplavách.