Obří hráz na Berounce není možná, uvedl správce toku

Kategorie: Všeobecné

Obří hráz na Berounce není možná, uvedl správce toku

Střední Čechy - Protipovodňová ochrana obcí na dolním toku Berounky je nerealizovatelná. Uvedl to v dopise ministerstvům a Středočeskému kraji ředitel Povodí Vltava. Protesty obcí na Křivoklátsku proti vybudování až 40 metrů vysoké hráze v krajině nakonec přinesly výsledek.

„Na základě negativních stanovisek a vyjádření zejména dotčených obcí v prostoru uvažované záplavy je protipovodňová ochrana nerealizovatelná," uvedl na konci minulého týdne Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy.
Zdroj: http://prazsky.denik.cz/z-regionu/obri-hraz-na-berounce-neni-mozna-uvedl-spravce-toku-20160704.html

yvana, 4.7.2016

Diskuse k bleskovce

1975 - Profil | Čt 7.7.2016 12:43:54

Proto je dnes lepsi nic nedelat loni unas meli cistit reku kvuli povodnim a tak kazdej si myslel ze ji budou bagrovat no misto toho vrezaly kere a prorezaly stromy nastepkovaly a nekdo mel z povodi cim topit a na kryto se nesahlo zustalo zanesene dal ja si myslim ze dalsi velka voda vse ukaze

Honza7 - Profil | St 6.7.2016 21:45:27

1975 >> Máš pravdu, v minulosti bývalo zvykem, že se čistila koryta řek. O usazeniny z rybníků měli zemědělci taky velký zájem, míchali ho s mrvou.
Dnes se z toho v drtivé většině nic nedělá. Není o to zájem a především s těmi usazeninami se neví kam s nimi, poněvadž většinou obsahují ropné látky, pesticidy a nebo těžké kovy.

1975 - Profil | St 6.7.2016 21:37:59

Honza7 >> a hlavne drive rek mely nejakou hloubku a cistotu bez usazenin a naplavenin a nebyly rovne jako ted drive vofa tekla rekou pomalu protoze se klikatila atim se zadrzovala voda v krajine dnes je hned pric

Honza7 - Profil | St 6.7.2016 20:47:37

Je velmi dobře, že si lidé začínají uvědomovat, že výstavba megalomanských staveb není záruka kvality a jistoty, že nás nic neohrozí. Tohle řešení by možná mělo význam při povodních za cenu zničení krásných koutů naší přírody. Jak řešit nedostatek vody v uvedené oblasti pro jistotu tato studie nenabízí. Cesta je jediná a to plošně se snažit vodu v krajině zadržet a tím vytvářet dostatečné zásoby podzemní vody.
Naši předci, aby přežili, se snažili vodu v krajině udržet na celém území. To vedlo k zajištění vody na celém našem území a zároveň byla jistota, že povodně neměly tak devastující rozsah, jak jsme to zažili v roce 1997, 2002 a 2010.
Byly zveřejněny studie, že naše potoky, říčky a řeky přišly o 30 - 40 % svojí délky. Pokud je tohle pravdou nemůžeme se divit, že při větší intenzitě dešťů máme na většině vodních toků nějaký stupeň povodňového ohrožení.