Stovky ryb uhynuly přes noc v pražském Botiči.

Kategorie: Všeobecné

Stovky ryb uhynuly přes noc v pražském Botiči. Příčinou byly podle vodohospodářů přívalové deště, které v noci metropoli zasáhly.

http://tn.nova.cz/clanek/v-prazskem-botici-plavaly-stovky-mrtvych-ryb-mohl-za-to-nocni-lijak.html

Diskuse k bleskovce

voz - Profil | Po 4.7.2016 23:08:07

Tak a jsem na tom stejně. Tradiční přívalák a to mám nad rybníkem jen louku a pole. Jenže pole kukuřice pro pitomou bioplynku. Takže je v rybníku víc hlíny než vody. A to duháci zase, jako loni a předloni, neudýchali. A hliněný nasycený roztok plyne do moře. Jsem fakt nas.ranej, když vidím ty škody proto, aby se pár vyvolených mělo ještě líp. Dědové by je dali na hranici a upálili. A to vše pod záštitou eko energie posvěcené přímo z Bruselu. Blejt velebnosti. Blejt se mi chce .

Dejv - Profil | Ne 3.7.2016 21:03:11

"Doufáme,že se z toho příroda co nejdříve vzpamatuje"

To by mě zajímalo, jak se vzpamatuje z toho ohavnýho vydlážděnýho tobogánu.:-//

nekut - Profil | Ne 3.7.2016 10:18:32

No jo, přívalové deště. Na Šumavě před cca 10 - 12 dny také zapršelo. No a hele - Černý potok v Černé v Pošumaví, asi 10m pod mostem, najednou po břehu hajzl papíry, smrad kanálový na husto, tak si myslím, že někdo využil deště, vrazil kalovku do septiku a hurá, mám ušetřeno za vývoz.

Rožnovák - Profil | So 2.7.2016 12:36:22

V příspěvku mě úplně mě fascinovalo to sterilně vybetonované koryto potoka, že si kluci ještě nevybrali vzor dlažby .-).když se to vybetonuje to se to potom splachuje a když se nesplachuje tak tam nic neteče. Je fascinující že ryby v něčem takovém dokáží přežít podle záběrů v celkem pestrém druhovém složení, divím se že to tam nevyzobali nějací okřídlení predátoři, asi o tom ještě neví.Je to holt těžké, musí se hospodařit s tím, co je k dispozici a je a bude to věčný boj za zlepšení podmínek na našich vodách. Jinak tomu samozřejmě prd rozumím a je to můj pohled na věc:-).

Siven Polní - Profil | So 2.7.2016 10:18:58

No tak hlavní je, že za to může liják... Lijáky zakázat!!!

1975 - Profil | So 2.7.2016 9:35:14

Souhlasim s vama protoze jak nekde je uhyn ryb a jinych zivocichu tak naprava je takova ze se tam vysadi hlavni ryba a par druhu ostatnich a jini druhy ryb a zivocichu maji smulu jako skeble raci zaby to uz se neresi maji smulu musi se starat priroda proste ono to nejak dopadne

Honza7 - Profil | So 2.7.2016 8:35:43

Bohužel už se to stává pravidlem, že díky náhodě, úmyslu a nebo nedbalosti dochází k otravě vodního toku. Pak už pravidelně slyšíme frázi " Budeme se snažit, abychom následky havárie co nejrychleji odstranili, a doufáme, že se příroda z toho co nejdříve vzpamatuje.
Je dobré si uvědomit, že vypuštěním nových ryb do uvedené lokality po obměně vody nedošlo k nápravě a už vůbec daná lokalita není taková, jaká byla před otravou. Náprava v dnešní podobě vypadá tak, že je snaha odčinit ztráty, které byly na očích. To o co jsme v tu chvíli přišli se do hloubky moc neřeší - jde o všechny vodní živočichy ( to nejsou pouze ryby ). Význam každého živočicha má v potravním řetězci svoji nezastupitelnou roli. Tito živočichové buď taky úplně zmizí a nebo jejich počet se výrazně zmenší. Ryby tak přijdou o část své přirozené potravy. Náhradní ryby, které se dostanou do tohoto prostředí se musí přizpůsobit a to není u všech rybí druhů až tak jednoduché.
Problém zůstává, ale především s látkou, která otravu způsobila. Ne vždy se jí podaří úplně odstranit, v mnoha případech se znovu dostane do těla ryb. Díky nižší koncentraci sice už nezpůsobí jejich mortalitu, ale dokáže nepříjemně zasáhnout do jejich životních funkcí. To se projeví v jejich neduživosti a schopnosti rychle reagovat. Ztráta pak pokračuje, poněvadž tyto ryby jsou daleko dostupnější predátorům.
Horší případ nastává, když takto zasažené ryby skončí na našem jídelníčku a jak to bylo u ryb, tak i v těle člověka se pak tyto látky kumulují. Ne všechny tyto cizorodé látky mají na nás takový vliv, jak na ryby. Bohužel jejich stále dost, které můžou způsobit celou řadu problémů a nebo můžou i zkrátit náš lidský život.

tencotančísesmáčky - Profil | So 2.7.2016 2:29:29

Doufáme,že se z toho příroda co nejdříve vzpamatuje.To je heslo této doby?Vařej se ve mě vzteky chcanky.....