300,000 demonstrantů protestuje proti likvidaci ryb

Kategorie: Všeobecné

Podle odhadů se demonstrace v Madridu zúčastnilo na 300.000 lidí, kteří nesouhlasí s rozhodnutím španělské vlády na likvidaci nepůvodních druhů ryb ve španělských vodách.

Tento návrh je podle jeho odpůrců směšný a bude mít dalekosáhlé důsledky pro rekreační rybolov v této zemi, protože by znamenal odstranění mnoha z nejcennějších druhů z regionu, včetně kaprů, blackbassů a sumců.

Španělsko má jeden z největších rekreačních rybářských trhů v Evropě a jeho slavná řeka Ebro je známá pro své populace kaprů, sumců a candátů.

Organizátoři protestu ve španělském hlavním městě říkají, že kapři byli ve vodních tocích v zemi po více než 1000 let bez jakýchkoli potíží, což vyvolává otázky, které mají dopad na ostatní země v rámci EU. Jak daleko do historie půjdeme, abychom řekli co je původní a co nepůvodní druh?

José Luis Bruna, prezident španělské federace rybolovu a castingu, trvá na tom, že rybaření vždy koexistovaly s životním prostředím a že "invazivní" druhy, jako je kapr se chovají neutrálně.

Zmíněné ryby původně nebyly zahrnuty do seznamu invazních druhů vypracovaných španělskou vládou v roce 2013, ale byly do něj později zařazeny na základě vědeckých studií.

Jean-Claude Bel, EFTTA CEO, řekl serveru Angling International: "Nemám tušení, jaký bude výsledek, ale věřím, že bylo povinností EFTTA vytvářet příznivé podmínky pro se jednání a pro španělské rybařství, a to nejen ve své zemi, ale také v Bruselu.

"Bez ohledu na počet lidí, kteří tam byli, je nejdůležitější, že jsme byli svědky jedné z největších akcí v Madridu. Je jen škoda, že to nepřitáhlo pozornost medií, jakou by si to zasloužilo."

http://www.angling-international.com/300000-protesters-demonstrate-against-fish-eradication/

fotojakes, 8.6.2016

Diskuse k bleskovce

sumec 1950 - Profil | Pá 10.6.2016 10:02:43

Mrknato >> Neměli by tvoje otázky směřovat trochu výš? Třeba na ČRS,ministerstvo zemědělství, atd? Řekl bych,že na to máš.

Mrknato - Profil | Pá 10.6.2016 9:21:58

sumec 1950 >> Jak může být kapř v ZP na pstruhových revírech? To mi řekni? Kdy a kde se kapř proháněl v bystřinách????? Možná v druhohorách ve formě mlžominohy....... A pokud necháme trias juru a křídu badatelům, tak kdo toto tady za stát toleruje? Proč se k tomu nepostaví čelem spolu s uživatelem, nebo svazy?
No je to stejné, jako v mnoha dalších kauzách, kdy jde o to přežít u moci a zachovat si vliv, tedy statusquo.

Mrknato - Profil | Pá 10.6.2016 9:10:41

Honza7 >> Ahoj, máš dobrý návrh, dobře to je popsáno i v rybářském zákonu, jaké povinnosti má uživatel vůči původním druhům, ale jaká je realita? To mužeme mít 1000 zákonů a každý si bude dělat stejně co chce... Dnes kauza policie (aby kryla darebáky), včera MV a MPSV v (kauze migrantů a cikánů), v rybařině MZe (kauza BP, RL, závodníků, kapře a samoseků) MD, v kouze silnic, drah .... a mohli bychom pokračovat donekonečna.

Realita je taková, že každý si bude dělat co chce a na co si troufne. To je zřejmě nový znak pseudodemokracyje jen pro některé a my obyčejní to ještě nevíme.......

P!F - Profil | Pá 10.6.2016 9:07:09

sumec 1950 >> stovky rokov je akurát v rybnikoch ako ryba určená na konzumáciu, sypať ich do každej vody je novodobý trend.

Vítek - Profil | Pá 10.6.2016 8:31:25

sumečci jsou fajn, duháci a siveni taky. leckdy by bez nich nic v těch vodách nebylo.

sumec 1950 - Profil | Pá 10.6.2016 7:58:54

glánis >> Zřejmě máš na mysli kapra jako nepůvodní rybu.Kdyby jsi se chtěl vrátit v čase,tak to se můžeš vrátit do doby,kdy se naše planeta vytvářela do dnešní podoby.Tedy miliardy roků.Tehdy spousta živočichů se teprve vyvýjela.Smiř se s tím,že kapr v dnešní podobě je u nás už stovky let.Čas ukáže,jaký prospěch nám přinesl např.Amur.I když ho mají rybáři rádi,tak přesto si myslím,že spíš uškodil tzv.původním rybám.Má rád rákos,a tím pádem ničí přirozené prostředí ostatním tzv.původním druhům.Ale když ho rybáři chtějí,tak se holt nedá nic dělat.

marmyš - Profil | Pá 10.6.2016 7:23:11

Jsou to rasisté,už i Hitler likvidoval nepůvodní druhy:-)

glánis - Profil | Pá 10.6.2016 7:02:59

Tak složitou otázku nemůžou řešit politici, nehledě na to, že jednotný názor nemá ani odborná veřejnost. Situace u nás je obdobná s tím rozdílem, že my jsme si z jedné nepůvodní ryby udělali rybu národní, na které je postavena většina produkčního i sportovního rybářství.

V našich podmínkách žije celá řada nepůvodních druhů, některé jsou velmi problematické, některé méně, a některé jsou dokonce považovány za přínos.

Kdo určí co je nepůvodní druh a na základě jakých kritérií?



kareldj - Profil | St 8.6.2016 23:20:20

Honza7 >> Krásná myšlenka, snad by byla i funkční, vysazovat POUZE původní druhy ryb by snad šlo a netýká se to jen dravců, ono zrovna v případě dravců by to byl problém - to by se musel několik let hájit celoročně a to je utopie pro většinu členů,s dnešní technikou by totiž šli z drtivé většiny vytřískat i za dva měsíce. Tím samozřejmě netvrdím že teď se jich vysazuje dost,spíš naopak, možná přísný zákaz vysazovat ryby jiné než původní druhy by asi byl na dlouho ale snad efektivní,tak moc nepůvodních ryb se tady naštěstí nedokáže množit přirozenou cestou

Honza7 - Profil | St 8.6.2016 19:16:29

Tohle je velice zajímavé téma. Ekonomika, nové druhy ryb, možnost zvýšit atraktivitu revíru zde stojí proti původní populaci ryb a možnosti zavlečení nových nemocí do našich toků. Určitě by zde ještě každý mohl přidat něco pro a nebo proti novým druhům ryb.
Vyjádřím se tedy pouze za sebe, myslí si že by jsme měli budoucím generacím přenechat vodní toky minimálně v takovém stavu jakém jsme je získali od našich pradědů, dědů a nebo otců. Když se ohlédneme do minulosti, tak uvidíme o které původní druhy ryb jsme přišli ( jeseter velký, jeseter malý, losos, pstruh mořský, mihule říční, hlavatka a další ). Velice rychle jsme se smířili, že jsme o tyto druhy ryb přišli. Bohužel tenhle smutný příběh nekončí a v ohrožení jsou další - pstruh potoční, lipan, karas obecný atd. Jmenoval jsem v obou případech pouze ty ryby které jsou všem známy především v oblasti ekonomické a nutriční. Byly zde ryby a další ryby jsou ohroženy, které nebyly v nutričním ani ekonomickém zájmu rybářů, ale plnily či ještě plní svoji biologickou úlohu, která v té ekonomické oblasti nebyla nikdy vyčíslena.
K tomu aby poměr původních od nepůvodních ryb se vylepšil k té první skupině tak se to dá zrealizovat bez zbytečných jatek. K tomu stačí aby finanční podpora na zarybnění byla určena pouze pro původní rybí druhy. Velmi by napomohlo zvýšené vysazování původních druhů dravých ryb. Po několika letech by původní druhy ryb měly zpátky dominantní postavení v našich vodách.

sumec 1950 - Profil | St 8.6.2016 14:31:43

Zajímalo by mě, jaké jsou ve španělsku původní druhy,a jaký mají nepříznivý dopad nepůvodní ryby na ně.

Jiří Šindelář - Profil | St 8.6.2016 13:24:13

splávkař >> To nemáš pravdu. Žádnému původnímu druhu to nesvědčí, naopak to vede k poklesu jejich populace (někde i úplné likvidaci). Mluvíš pořád o kaprovi, ale to není ten problém, jen seš na ně asi vysazenej.

kareldj - Profil | St 8.6.2016 12:30:54

Neumím si představit jak se dá zbavit ryby která se v dané lokalitě přirozeně vytírá a proto i množí,i já bych byl radši kdyby šlo chytat třeba karasa obecného jako domácího a ne stříbřitého, přesto si myslím že něco takového ani v budoucnu není možné,ta ryba tam prostě je a bude..

splávkař - Profil | St 8.6.2016 12:12:44

Jiří Šindelář >> Možná by ses měl troch porozhlídnout, viděl by jsi, že mnoho původních druhů si poradí se vším co jsi vyjmenoval, a to aniž by se jim pomohlo. Nepomáhat kaprům, tak je tento průmyslový produkt, ve většině našich vod spíše raritou.

Jiří Šindelář - Profil | St 8.6.2016 12:04:27

Kdyby chtěli zachránit původní druhy, museli by zbořit všechny vodní elektrárny, jezy, přehrady, vrátit řeky do původních koryt, odstranit regulace, přestat s hnojením a vypouštěním dalších sraček do vody. Tohle je jen výplod zelených mozků.

Soulfish - Profil | St 8.6.2016 11:53:15

splávkař >> tak ono kdyby se ve vodách vyměnilo každé kilo kapra za kilo lína, perlína, obecňáka karáska...

bylo by to prima

splávkař - Profil | St 8.6.2016 11:48:09

A v naší zemi, navzdory trendům pomáhat přírodě, za pomoci těch, co mají přírodu chránit, roste kapr v nadrybu s nejpřísnější ochranou.