Vedra a sucho: Evropa se chystá na nejteplejší léto za 40 let

Kategorie: Všeobecné

Meteorologové očekávají nejteplejší léto za posledních 40 let, zejména západní Evropa se bude potýkat nejen s rekordně vysokými teplotami, ale také s nejrůznějšími vrtochy počasí, které mohou napáchat spoustu škod. Teplé počasí i období sucha by mělo překonat rekord z roku 1976, kdy v Anglii vyschlo několik řek a množství velkých vodních nádrží. Vodní nádrž Cartherall zůstala suchá až do roku 2007.

http://tn.nova.cz/clanek/vedra-a-sucho-evropa-se-chysta-na-nejteplejsi-leto-za-40-let.html

LucPav, 10.5.2016

Diskuse k bleskovce

LaV. - Profil | Ne 22.5.2016 13:17:58

No Saddáme jak jsi to čoveče poznal... já bych byl raději s menším množstvím "hmotných cetek", ale SVOBODEN a hrd a pyšen na svou nezávislost, ale oni to nejsou ve většině naší spoluobčanííí "štond" pochopit... Na co mi je tisíc cetek a nesmyslů, když jsme tak zregulovaní všemi nesmysly, že už ani regulátoři neví co všechno a jak regulují a potřebují další a další závisláky, kteří jim budou rozebírat která regulace je v rozporu s jinými a proto se "muší" neustále aktualizovat a inoovat a do toho ještě Ty lidi co si vymýšlí, že žádnou regulaci v zájmu "všehomíra" nechtějí....

Saddám - Profil | So 21.5.2016 19:28:43

LaV. >> Člověče. Dyť ty bys úplně zvrátil naši uměle a cíleně vyrobenou potravinovou závislost. Ty bys svou doktrínou zabraňovat devastaci našich základních výrobních prostředků. Dobytek, maso,organická hmota.... Fuj. Jak komunistické, jak neevropské.
P.S. Ač léta chemik, původně jsem byl agronom.

LaV. - Profil | So 21.5.2016 13:46:50

sázet stromy, ale jen sázet stromy nestačí ja třeba i obnovovat malé plochy mezi obrovskými lány polí s travními pásy úvozové cesty, aleje, remízky a jiné rozčlěňující prvky v krajině naší malé hezké země České ( aby byla takovou jakou ji malovali krajináři v 19.tém století... a vrátit zpátky místo plodin (kukuřice, řepka, ) na spalování pícniny ( vojtěška hluboko koření a váže dusík v půdě ! ), na hory hrách, vikev a krmné plodiny ( směsi ovsa a pelušky apod... ) a ty krmit dobytku, který kromě masa bude produkovat i více organické hmoty, jež se vrátí do půdy hlubokou orbou, aby byla plná života a zbytků dutých stébel a humusu a i díky tomu dokázala do hlubších vrstev vsakovat vodu a ne ji po 5mm dešti po tvrdé slupce těsně pod povrchem posílat do vodotečí ( i s ornicí ) a s ty zanášet zeminou a snižovat tak jejich kapacitu.. pak je dlouho sucho a po větším dešti okamžitě záplavy ( bleskové i velké!!! )

retrívr - Profil | St 11.5.2016 21:16:35

computerfish >> Nemyslím, že máš pravdu, ta zpráva je rok stará.Bohužel, myslím , že podle indicií z hor bude velmi pravdivá.

Vítek - Profil | St 11.5.2016 20:20:03

sázet stromy

computerfish - Profil | St 11.5.2016 12:52:02

Zpráva z TN.NOVA.......Za týden sem hoď od nich druhou, to zase budou předpovídat extrémní deště. Ať se to vyrovná. A nech se vyšetřit.

marmyš - Profil | St 11.5.2016 5:22:10

Přežili jsme dvě "stoleté" zimy,přežijem i stoleté vedro:-)

Honza7 - Profil | Út 10.5.2016 22:27:28

V případě, že vyjde uvedená předpověď, tak kroky k nápravě které předvádějí POVODÍ v ČR jsou nevhodné a neřeší z dlouhodobého hlediska nedostatek vody v období sucha. Je zapotřebí se snažit vodu už zadržovat v místě dopadu a zpomalovat její odtok. Tohle je jediná šance jak udržet vodu v krajině na celém území.
Stavby velkých VD mají smysl pouze v dostatečném zásobování pitnou vodou. Brát velká VD jako řešení rozmarů matky přírody se ukazuje jako nedostatečné řešení, které z dlouhodobého hlediska je komplikovanější, finančně dražší a nedokáže pokrýt nedostatek vody na celém území ČR. Bohužel velká VD jsou úzce spjatá s beton lobby a výrobou elektrické energie. Výroba energie má přímý vliv i na manipulační řád. Bohužel ten pak nebere ohledy na potřeby vodních živočichů, ale je podřízen potřebám byznysu.
Udržet nejen povrchovou, ale i podzemní vodu v dostatečné míře bude v blízké budoucnosti jeden z našich největších problémů.