Obce plánují výstavbu nových rybníků. Hlavně kvůli suchu

Kategorie: Všeobecné

Rakovnicko – Rybníky vedle mnoha dalších funkcí především zadržují vodu v krajině, což se ukázalo zejména v posledních suchých rocích s horkými léty a zimami téměř beze sněhu velmi důležité.

Zdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/obce-planuji-vystavbu-novych-rybniku-hlavne-kvuli-suchu-20160318.html

JaMi, 20.3.2016

Diskuse k bleskovce

Vítek - Profil | Út 22.3.2016 3:39:26

Honza7 >> Nediv se, majitelé MVE ždímají vodu, co to dá. Když ignoruje pokyny a pustí vodu na turbínu bez omezení přes noc, jakoby měl ráno pod polštářem 2000,- Kč. Při takové ceně a bez ošetření zákonem jsou tito energetičtí desperáti poutáni, přímo ulpívají na bezbřehém zisku jako šlem na podrážce. Nějaké krajinářské, nebo biologické škody jsou jim lhostejny, jen když mají napakované konto na úkor všech!

Honza7 - Profil | Po 21.3.2016 16:48:22

Vítek >> Ahoj, to co uvádíš může nastat v situaci, kde přivaděč na MVE bude výš, než přivaděč vody do nádrže a nebo rybníku. Zde by pomohlo, aby v rámci technického řešení byla zeď na začátku přivaděče do MVE, která by byla minimálně například o 10 cm vyšší než dno vodního toku. Tak by byl spolehlivě zajištěn průtok v původním korytě vodního toku. Odpadla by zbytečné řevnivost mezi vodáky, rybáři, ochránci životního prostředí ad. na jedné straně a majiteli MVE.
Zde je spíš otázka, proč už to dávno není povinnost každého projektu MVE?

Vítek - Profil | Po 21.3.2016 13:44:49

Murphy61 >> Abychom se nedivili. Stačí jim kůlna, turbínek a jedou. Koukni se na youtube, jak nezná elektrárenské kutilství mezí.

Murphy61 - Profil | Po 21.3.2016 10:52:02

Vítek >> MVE se ale netýkají této konkrétní zprávy, nevím o žádné elektrárně na Rakovnickém či Kolešovickém potoce. Nové nádrže a rybníky budou chránit především obyvatele města Rakovník před zatopenými sklepy po přívalových deštích a zvyšovat retenci vody v této suchém postižené krajině.

Vítek - Profil | Po 21.3.2016 10:25:44

Teď ještě co s MVE? U nás na Lomnici jsou zase suché jezy. I když nastal zvýšený průtok, elektrárnící si berou víc a řečištěm skorem nic neteče. Plůdek chcípe.

Bušák - Profil | Ne 20.3.2016 14:42:26

JaMi - >> no konečně

Honza7 - Profil | Ne 20.3.2016 10:03:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dávno bylo známo našim předkům, že bez životudárné tekutiny dlouho nevdrží. Proto si stavěli svá obydlí v místech s dostatkem povrchové vody a nebo byla možnost jí získat v místě z podzemních zdrojů.
Jižní Čechy, tam ve spoustě obcích lze ještě najít odkaz našich předků. Uprostřed obce vždy stál rybník, nádrž, která byla zásobou vody, především užitkové pro domácí zvířectvo. Zároveň byla to taková jistota, že zde byl dostatečný zdroj vody pro případ že obec byla zasažena požárem. Výhodou takové obce spočívala v šetření cenné pitné podzemní vody a udržení vody v krajině. Velké plus měl i ten obecní rybník ve své poloze, většinou stál uprostřed obce a tak každý viděl co se v jeho okolí děle. Bylo v zájmu všech občanů obce, aby rybník byl plně funkčkní a tak se o něj i víc starali. Bohužel delší dobu převládá honba za peněžními zdroji, bez návaznosti smysluplnosti daného projektu.Ze zastavěných ploch ( průmyslové zóny, obchodní centra , parkoviště atd. ) se povrchová voda odvádí kanalizační sítí kilometry daleko bez možnosti zůstat v místě svého dopadu. Proto jsou u nás již místa kde je absolutní nedostak podzemní vody. Stavba velkých VD má pouze smysl pro zajištění dostaku pitné vody, případně jako jedna z variant výroby elektrické energie.
Menší nádrže a rybníky daleko lépe plní zajiištění dostatku vody v každé lokalitě a tak vítám snahu obcí o výstavu těchto zásobníků k udržení vody v krajině.