Z přírody mizí vzácná kuňka ohnivá, kraj chce zachránit populaci úpravou rybníků

Kategorie: Všeobecné

Zajistit lepší podmínky pro život a rozmnožování ohrožené žabky kuňky obecné u Manušických rybníků na Českolipsku je cílem projektu, který připravuje Liberecký kraj. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberec). Kuňka, která je pro své charakteristické červené skvrny na břiše nazývána také kuňka ohnivá, je silně ohroženým druhem.

http://www.libereckadrbna.cz/zpravy/spolecnost/6981-z-prirody-mizi-vzacna-kunka-ohniva-kraj-chce-zachranit-populaci-upravou-rybniku.html

Chosé 2, 6.3.2016

Diskuse k bleskovce

Vítek - Profil | St 9.3.2016 12:40:59

Chosé 2 >> Ty tzv. "nálety" jsou tam původní už od třetihor asi 7 milionů let. Až ti zase bude někdo argumentovat nálety, tak na něj nalítni, protože je to hovadina.

Chosé 2 - Profil | St 9.3.2016 12:29:09

Vítek >> Asi aby vodě nic nestínilo a rychleji se vypařovala. Budu doufat, že vykácí pouze nálety a vzrostlé zdravé stromy nechají tam, kde jsou.:-)

Vítek - Profil | St 9.3.2016 12:13:59

Chosé 2 >> Proč a co chce kdo kácet? Nestačilo už jako varování letošní sucho?

Chosé 2 - Profil | St 9.3.2016 10:50:21

Zde je možnost ve druhé části videa si poslechnout hlas kuňky a zpěv drozda v letní podvečer u jednoho ze zmíněných rybníků. :-)
Jinak pouze doufám, že zmíněné kácení dřevin proběhne v době vegetačního klidu, tzn. že už můžou začít. Později se naruší zbývajícím kuňkám jejich rozmnožování. Vyhnout by se mělo pošlapání spadaného listí, protože tam jsou před mrazem schovaní a zahrabaní pulci od minulého roku. Též by se mělo zanechat kácení listnatých stromů, protože z nich padá do vody hmyz, kterým se zmíněný druh živí. Nedělám si iluze.

Před několika lety se zmíněná žabka nacházela i směrem od Č. Lípy k Vlčímu dolu. Odtud po úpravě okolí (vykácení stromů) se vznikem cyklostezky vymizela.
Na dvou zmiňovaných rybnících vedle cyklostezky směrem na Varhany proběhly myslím tak před pěti lety již nějaké úpravy, jako odbahněníí po následném vypuštění. Též je odrazující vybetování koryta Šporky v Novém Boru.