U Chrudimky kácí stromy. Byly označeny za nebezpečné

Kategorie: Všeobecné

Pardubice - Ekologové požádali Českou inspekci životního prostředí, aby kácení nezávisle prošetřila.

Občanskému sdružení Chráníme stromy se nelíbí kácení dřevin, které se v minulých dnech odehrálo podél Chrudimky v prostoru Pod Vinicí. „V posledních dnech jsme dostali řadu rozhořčených dotazů na kácení na levém břehu Chrudimky. Samozřejmě, že jako spolek, kterému není osud zeleně v Pardubicích lhostejný, se o toto kácení od počátku zajímáme. Do této chvíle padlo na levém břehu řeky u tenisových kurtů směrem ke staré vojenské plovárně deset mohutných stromů," uvedl Miroslav Seiner z Občanského sdružení Chráníme stromy s tím, že se spolek o kácení dozvěděl, až když k němu docházelo.

„Za zásadně problematické a nepřijatelné považujeme to, že podle všech nám dosud známých informací neproběhlo v tomto případě řádné správní řízení. Kácení provádí Povodí Labe a zřejmě jej posvětil odbor životního prostředí magistrátu ve speciálním režimu," řekl Miroslav Seiner.

Důvodem ke kácení stromů byl prý jejich zdravotní stav, na který si město nechalo zpracovat znalecký posudek.

Důvod? Zdravotní stav dřevin
„Stromy rostoucí na protipovodňové hrázi na levém břehu Chrudimky kácí Povodí Labe z důvodu nevyhovujícího zdravotního a bezpečnostního stavu těchto dřevin. Tyto vybrané dřeviny byly určeny ke kácení na základě zpracovaného znaleckého posudku. Kácení dřevin Povodí Labe odboru životního prostředí pardubického magistrátu oznámilo v souladu s platnou legislativou," nechala se slyšet Pavla Kosíková z tiskového odboru pardubické radnice.

Ekologové ovšem chtějí, aby kácení dřevin u Chrudimky posoudil i nezávislý orgán. „Již jsme požádali Českou inspekci životního prostředí, aby celou věc nezávisle prošetřila a posoudila, zda se kácení uskutečnilo v souladu se zákonem. O výsledku budeme veřejnost informovat také prostřednictvím našich webových stránek," dodal Miroslav Seiner.

Zdroj: http://pardubicky.denik.cz/zpravy_region/u-chrudimky-kaci-stromy-byly-oznaceny-za-nebezpecne-20160207.html

MAXXSKATER, 8.2.2016

Diskuse k bleskovce

otoš - Profil | Út 9.2.2016 6:23:45

...budete to mít tam moc hezké bez těch stromů...A stromy jsou od toho aby se kácely...Dyje by mohla povykládat...

hank - Profil | Po 8.2.2016 21:40:44

.......proc nekacej suchy stromy ?!