Řeky se plní, ale podzemní vody je stále velmi málo

Kategorie: Všeobecné

Řeky se plní, ale podzemní vody je stále velmi málo

Východní Čechy - Příroda bojuje s následky dlouhodobého sucha, jde to však pomalu. Na mnoha místech v nedávném období úplně vyschly mělké prameny.

Desítka dní bohatých na déšť a sníh pomohla řekám i přehradám, které kvůli dlouhému suchu strádaly nedostatkem vody.

Stav podzemních vod se však zatím příliš nezlepšil. „Povrchové vody se dokáží dát do pořádku rychle, s těmi podzemními to bývá složitější," podotkl hydrolog královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Roman Pozler.
Vody v přehradách a řekách přibývá

Až do předminulého víkendu činil deficit srážek 150 až 200 milimetrů, pak se příroda smilovala a do pátku napršelo asi 20 až třicet milimetrů, na horách to bylo kolem 50 milimetrů.
Zdroj: http://hradecky.denik.cz/z-regionu/reky-se-plni-ale-podzemni-vody-je-stale-velmi-malo-20151123.html

yvana, 23.11.2015

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Út 24.11.2015 21:26:48

aleš vavřina >> Ahoj, já si myslím že máme v tomhle směru stejný názor na uvedené téma, jenom nemám tolik času na úplné rozebrání problému a tak vyberu pár věcí. Neúcta k dobře vykonané práci ( bráno především manuální ) a její následné ocenění v poměru k úředníkovi ve státní správě, který je oceněn za post, který obsadil bez ohledu jak svou činnost vykonává je hlavní problém k nespokojenosti občanů a taky v mnoha případech nefunkčnosti státní moci. Proto je i po tolika letech, kde je znám problém provádět ty činnosti, které poškozují práci rybářů, zemědělců, myslivců ad. Na těchto místech sedí laici, kterým odbornost nic neříká, ale vděk tomu co jim místo dohodil je hlavní naplní v jejich činnosti a tak beton lobby může stále pokračovat. V kombinaci s hlavním bodem za vším hledej prachy je tohle smrtelnou kombinací k sebelepšímu projektu.

aleš vavřina - Profil | Út 24.11.2015 7:43:48

Honza7 >> Hodně s tebou souhlasím, ale v současné době se chováme k vodě minimálně stejně špatně jako v letech (desetiletích) minulých a bude hůř - ekonomické zájmy prorostly do státní správy hodně silně, lidé za posledních 25 let (a to je již 1 generace) se téměř úplně odtrhli od zemědělství a údržby krajiny, takže se jim bude jen velmi špatně chápat jak konat nápravné opatření.

Honza7 - Profil | Po 23.11.2015 23:41:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na tohle téma proběhla celá řada zajímavých konferencí, které už dávno naznačily jak se máme chovat k vodě. Tato vzácná tekutina už za našich předků byla vnímána, že v případě jejího nedostatku a nebo nadbytku je ohrožena vlastní podstata života obyvatel v daném regionu, kde uvedený extrém nastal. Naší předkové měli v každé vesnici rybník. Potoky, říčky a řeky nechaly volně protékat krajinou a vodu přiváděli k polím, mlýnům, nově vzniklým rybníkům atd. Tato voda nebyla přiváděna kanalizací, ale přivaděči, které byly otevřené a tak voda mohla vsakovat do půdy a nebo v případě povodních se mohla rozlít do polí aniž by způsobila větší škody.
Tím, že vodních toků bylo v% v každém regionu výrazně více, tak byl zajištěn dostatek spodní vody a nebyl ani takový problém se škodami při záplavách, které se občas vyskytly.
Bohužel to co se stalo především padesátých létech minulého století do současnosti bylo symbolem špatného zacházení s vodou za který v současnosti začínáme pykat. Snad se už i ekonomické zájmové skupiny poučí a začnou konat ve prospěch udržení vody v krajině a ne v zájmu betonové lobby.

u.x.a. - Profil | Po 23.11.2015 23:33:44

to se vsákne..