Rada podpořila petici „Brněnská přehrada bez lodí s benzinovými a naftovými spalovacími motory“

Kategorie: Všeobecné

Rada Jihomoravského kraje 5. listopadu 2015 vyjádřila jednoznačnou podporu petici „Brněnská přehrada bez lodí s benzinovými a naftovými spalovacími motory“.

„Na základě žádosti náměstka primátora Martina Andera krajská rada vyjádřila jednoznačnou podporu této petici. Na jaře letošního roku byla vydána vyhláška ministerstva dopravy, bohužel bez nějaké širší debaty, která umožnila i na Brněnské přehradě fungování lodí se spalovacími motory. Podle nás je to špatně pro projekt udržení čistoty vody v případě jakékoliv havárie či srážky, kdy může dojít k úniku nebezpečných látek. Druhým aspektem je ochrana ovzduší,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Rada kraje proto dnes jednoznačně podpořila petici, která znamená stop pro takovýto typ lodí na Brněnské přehradě. „Nemyslím si, že by jižní Morava a Brněnská přehrada byla jediným místem, které trpí takovýmto způsobem. Je třeba spojit síly, tento podnět určitě projednáme v komisi Asociace krajů pro životní prostředí. Pokud se dají dohromady hejtmani a starostové míst, kde jsou přehrady, to už může být silný hlas, který by mohl vést ministerstvo dopravy a ministerstvo životního prostředí k přehodnocení stávající vyhlášky,“ zdůraznil hejtman Hašek.

http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?ID=281236&TypeID=2

Bláža, 6.11.2015

Diskuse k bleskovce

Kolben - Profil | Čt 26.11.2015 10:56:49

Vydra63 >> Jsme na rybářském MRKU, tak si tykáme, ano?
Začnu "ekologickým "olejem pro lodní motory. Ten neexistuje. Každý olej, který se dostane do vody, způsobí kontaminaci vody. Ekologické oleje bývají pro použití tam, kde hrozí kontaminace zeminy (hydraulická zařízení,lišty motor.pil).
Další tvůj argument,že jsou důchodci - rybáři- proti zavedení spalovacích motorů kvůli RS je nesmysl. Vždyť RS na Vranově a domnívám se, že i jinde, má pro spalovací motory výjimku. Stejně jako policie, hasiči,záchranáři,správa povodí.........
Co se týká plavců a Plavebního řádu (Vyhláška Ministerstva dopravy č. 344/1991 Sb.),našel jsem tam pouze zákaz koupání, rybolovu......... do 100 m od přístavního můstku. To se v praxi ale nedodržuje, je to nesmyslné a alibistické nařízení, prakticky by se tak zrušilo koupání na pláži na Horce, Chmelnici (Vranovská přehrada) Jiné omezení pro plavce jsem nenašel.
A lov nonstop, tedy i bivakování, zákaz brodění kvůli nahazování- nevím, proč to spojuješ pouze s důchodci ? Já jsem naopak zastáncem nonstopu a moji věkoví vrstevníci také. Neznám jediného, kdo je proti. Myslím, že to nesouvisí s věkem rybáře.

Vydra63 - Profil | Út 24.11.2015 13:32:39

Ještě pro Kolbena - vím, že jste myslel Vranovskou přehradu, ale tato petice obzvláště co se p.Hašek nechal slyšet o projednání tohoto návrhu v radě starostů obcí může následovat tzv.davová hysterie o zákazu po celé ČR - to by nebylo v této banánové republice nic divného. U nás byla též petice před povolením provozu a chataři objížděli okolní tzv.důchodce které nutili k podpisu a posléze se zjistilo, že petici podepsali lidi, kteří jsou i několik let po smrti. Jsou hlavně proti provozu mot.lodí i z důvodu jejich pytláctví, protože RS je tím pádem moc rychlá a nestačí to vytáhnout. Nastražené pruty různě pod chatama, ve skalách atd. jsem RS tak vím co a jak.

Vydra63 - Profil | Út 24.11.2015 13:23:05

zdravím pánové - odpovím co vím - vzdálenost od břehu určuje Plavební řád platící po celé ČR, ekologické oleje bohužel nevím značku,ale pracuji jako hasič a do všech lodních spalovacích motorů je používáme. Kupujeme balení od firmy Mercury. Neměl jsem na mysli bzuky lítající po hladině, ale rybáře který kvůli klidu chce odjet od řvoucí a často zfetované mládeže a v klidu si zachytat bez obav o své zdraví i věci. Plavec též ohrožuje jedoucí loď i a to nemotorovou dle plavebního řádu mu musí lodě dávat přednost a kolikrát se plavec objeví i tam kde ho vůbec nikdo nečeká, myslím tím vzdálenost od břehu a neoznačen čili neviditelný. Co se týče důchodců - budu jím taky ale pokrok nechci brzdit tak jak to dělají právě oni- neházíme tak daleko, tak se na schůzi odhlasuje zákaz brodění, nevydržíme v noci u vody - zákaz bivakování, nemám loď tak budu proti povolení lodí atd. věřte mi znám to z praxe, proto ta věta o důchodcích. To se nikomu nepovedlo převrátit loď? Já to viděl a vím co udělá baterie ve vodě - můžeš to zkusit

Kolben - Profil | Ne 22.11.2015 21:38:38

Vydra63 >>Ještě dotaz : Milý Vydro 63,mohl bys prozradit, jaký předpis na Vranovské přehradě určuje povolenou vzdálenost plavců od břehu ?
Jo a ještě prosím o info, jaký druh ekologického oleje je určen pro spalovací lodní motory? Já vím pouze o oleji do motorových pil na mazání řetězů.

barbusna - Profil | So 21.11.2015 0:56:35

Vydra63 >> No ještě jsem neviděl plavce ohrožujícího někoho na motorovém člunu. A argument, že jde o důchodce, kterým vadí, že někdo obsadí „jeho flek“ je dost pofiderní. A klidně obsadím to místo tak, že tam dovesluju. Ostatně mně tak sedají na to „moje“ taky. Vyhrazování míst je zakázáno, a kdyby tomu tak nebylo, tak nemůžu jet na ryby ani k sousednímu rybníku, protože i ten má své stálé štamgasty na „jejich“ oblíbených místech.
Nikdo neprotestuje proti člunům s elektromotorem a argument, že pád baterie způsobí víc škody než dnešní spalovací motory je k smíchu. Nebo snad někdo manipuluje s baterií tak nešťastně, že ji upustí do vody?

Kolben - Profil | So 21.11.2015 0:26:31

Vydra63 >> Vzájemný respekt? Podle toho, co jsi napsal, máš na mysli spíš jednostranné ústupky všech vůdči "motorářům" tedy povinnost trpět hluk, výfukové zplodiny,nepříjemné vlnobítí a nebezpečí srážky plavce, či lodičkáře s motorovým člunem .
Právě proto, že je 21. století, bychom jsme se měli vracet k přírodě tam, kde to jde.
Já jsem se zmiňoval ve svém příspěvku pouze o Vranovské přehradě a v tom,co popisuješ, jsi úplně mimo. A taky si přečti můj příspěvek znovu, zmínil jsem se o dvou konkrétních starých naftových parníkách na Vranovské přehradě..
No a k tomu tvému "podezření",že jsem důchodce : Mně je 64 roků a tobě o pár míň a slovo důchodce ve tvém podání zní pejorativně,tedy jako urážka důchodců.. Neboj, nebude to dlouho trvat a budeš tím důchodcem taky, už nejseš mladík.

Bláža - Profil | Út 10.11.2015 20:15:58

Vydra63 >> Kdyby hlavně ti moderní piloti člunů byli dostatečně tolerantní a dodržovali všichni ta omezení, tak si myslím, že by se proti nim nezvedla ta vlna odporu, ale jak se mnohokráte ukázalo, tak nejsou schopni dodržet základní pravidla. Netvrdím že všichni, ale to lidé na břehu a v jeho blízkosti opravdu rozlišovat nebudou, když to profrčí mezi nimi...

Vydra63 - Profil | Po 9.11.2015 18:21:30

Výborný názor,zřejmě důchodce, kterému někdo přijede na jeho místo lodí a chytá mu tam.V dnešní době zákazů a všeho možného, kdy si rybář nemůže pomalu ani sednout - kempy,zákazy vjezdu k vodě a tak mu nezbývá než přejet na neobsazené místo lodí.Je totiž 21.století, kdyby bylo po Vašem, tak dneska po vodě nejezdí ani parníky protože též dělají vlny a ještě k tomu kouří z komína. Dle Vašeho věku takto soudím, nebezpečné pro koupající a rekreační plavidla - existuje plavební zákon, ale platí i omezení pro plavce ohledně vzdálenosti od břehu kde se pohybují, jen to chce vzájemný respekt a toleranci a tu Vy určitě nemáte. Dnešní spalovací motory tedy 4taktní jsou plněny tzv. eko oleji, i případný pád baterie do vody je více škodlivý než dnešní motory.

Kolben - Profil | Ne 8.11.2015 22:14:59

Jsem moc rád, že Vyhlášku 46/2015, která povoluje spalovací motory skoro všude,se podařilo přebít na Vranovské přehradě Vyhláškou 146/2000,kterou vydal Okresní úřad ve Znojmě v roce 2000. Trvalo to sice několik měsíců,než úřady zareagovaly, ale hlavně,že to bylo zakázáno.
Spalovací motory (i do výkonu 10 kw) jsou velmi rušivým elementem-jsou neekologické, hlučné,dělají vlny,jsou nebezpečné pro koupající se a pro rekreační plavidla. Zakázal bych je i na plachetnicích pro nouzový dojezd-je to zneužíváno.
Na plavidlech veřejné dopravy by bylo záslužné pro ochranu životního prostředí na Vranově zrušit výjimku pro naftové motory,jsou staré a neekologické (jsou to dvě lodě-staré maďarské hydrobusy).
Držím vám,odpůrcům spalovacích motorů na Pryglu, palce.
Kde se dá ta vaše petice podepsat ?