Na Labi je sucho abnormální, na Ohři stav zachraňují přehrady

Kategorie: Všeobecné

Na Labi je sucho abnormální, na Ohři stav zachraňují přehrady

Podnik Povodí Labe hodnotí letošní sucho na této řece jako výjimečné. Dopravci největší českou řeku několik měsíců nevyužívají a hladina pod dlouhodobým průměrem přetrvává. O něco lepší je situace v povodí řeky Ohře, kde stav zachraňují přehrady. Zjistila to ČTK od správců obou povodí, které leží na území Ústeckého kraje.


"Situace je abnormální," řekl ČTK ředitel závodu Dolní Labe Jiří Feygl. "Nejbližší předpověď napovídá, že se to v brzké době nezlepší. Na zvýšení hladiny podzemních vod musíme počkat až na zimu," doplnil.

V létě se pohybovala hladina pod 120 centimetry, průměr na Labi na vodočtu v Ústí je 240 centimetrů. Dnes Masarykovo zdymadlo ukázalo 135 centimetrů.

Na začátku listopadu měla do Děčína připlout loď NIKÉ přestavěná na plovoucí kulturní centrum Cargo Gallery. Z důvodu nedostatku vody v Labi ale plavidlo nedorazí. "Připravovali jsme expozici, v rámci níž jsme chtěli otevřít veřejnou diskuzi nad architektonickým řešením Plavebního stupně Děčín," uvedl architekt Miroslav Kukrál, jeden z organizátorů. Akci pořadatelé odložili na březen 2016. Ministr dopravy Dan Ťok nedávno v Drážďanech uvedl, že stavební povolení na jez bude nejdříve v roce 2019.
http://www.vodarenstvi.cz/clanky/na-labi-je-sucho-abnormalni-na-ohri-stav-zachranuji-prehrady

yvana, 6.11.2015

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.